Sveriges bästa vinterbad
Lagom till att vattentemperaturen kryper ner mot noll har whiskymärket Talisker tagit fram en guide för vinterbad ihop med konstnären och kallbadsexperten Linda Vagnelind.
I början av sommaren lanserade Talisker en upptäcktsguide till tolv natursköna platser i Sverige tillsammans med äventyraren Linda Åkerberg. Talisker har i många år velat uppmuntra människor att utforska sin omgivning och se sig om i naturen. I samma anda följer de nu upp med en guide till elvaunderbara platser för vinterbad, handplockade av experten Linda Vagnelind. Hon gav i februari 2021 ut boken Kalla bad ihop med Linda Ahlgren. Platserna i guiden sträcker sig från Falsterbo i Skåne till Jukkasjärvi i Lappland.
Utöver badplatserna finns det guiden också tips och instruktioner för lyckade och säkra kallbad. Allt från hur man kommer i gång, till vad man behöver och hur man hittar fokus. Linda berättar också om hälsofördelarna med kallbad såsom minskad stress, bättre sömn och kroppskontroll. Vinterbadsguiden finns tillgänglig från 25 oktober på vagnelind.se/ice/talisker.
– Den svenska naturen har så mycket att ge, även på vintern. Vinterbad har blivit en oumbärlig del av mitt liv sedan flera år tillbaka. Du tvingas att vara i nuet när vattnet omsluter dig. Ett lugn infinner sig och efteråt är man fylld av energi. Självklart kan man behöva lite övning i början. Hösten är en perfekt tid att börja med kallbad för att sakta men säkert vänja sig vid kallare temperaturer, säger Linda Vagnelind, kallbadsexpert.
Tips för vinterbad
• Börja bada efter sommaren och fortsätt när temperaturen sjunker
• Skaffa en bra rutin där du preppar med varma kläder och en termos te
• Ha med badskor eller sittunderlag att stå på när du kommer upp
• Ta kontroll över andningen genom djupa andetag och acceptans
• Ta reda på hur du kommer upp innan du kliver i, och ha gärna med sällskap
Platserna i guiden hittar du nedan
Jukkasjärvi, Kiruna
Det lappländska vinterlandskapet är en upplevselse i sig. Här är en av få platser där du kan kallbada samtidigt som ett spektakulärt norrsken brer ut sig på himlen. Hembygdsgården har en badbrygga och öppen isvak hela vintern.
Hellasgården, Stockholm
En kort bussresa från stan finns Hellasgården och tre väntande bryggor. Vid den största finns badstege och vak hela vintern. Bastu finns också för den som vill ha extra hjälp att värma upp sig efter doppet.
Kaananbadet, Bromma
Kaananbadet bjuder på sandstrand och flera bryggor från sitt läge vid Mälaren i västra Stockholm. Badet är en del av Grimsta naturreservat. Under vintern har badet få besökare så du kan simma i lugn och ro.
Stendörren naturreservat, Nyköping
Upplev den storslagna skärgården och känslan av öppet hav genom att vandra ut på hängbroarna till havsbandets öar. Mellan Nyköping och Trosa hittar du stendörren och dess klippor, stränder och otroliga natur.
Smithska Udden, Göteborg
Smithska udden, eller ”Smitten”, är en smått magisk plats i Göteborg. Än mer speciellt på vintern när man får ha udden för sig själv. Här finns flera klippor och stegar att välja bland för kallbadet.
Falsterbo, Skanör
Välkommen till en förtrollande strand bakom golfbanan i Falsterbo. Vit sandstrand möter turkost vatten och en magnifik havsutsikt här i Sveriges absolut sydligaste delar. En perfekt plats för ro och reflektion i sällskap av naturen.
Ganlet badplats, Näset
En badplats med två stegar som finns i vattnet hela vintern. Det finns en sandstrand där du kan vada ut i havet eller så badar du från några av stegarna på klipporna. Parkering är numera en bit ifrån så det tar ett par minuter att gå.
Fiskebäck, Göteborg
Bland klipporna vid Fiskebäcks marina finns en populär stege för kallbad. Ibland är det till och med kö ner i vattnet. Det finns annars bryggor vid sandstranden ett stenkast bort. Parkering finns i närheten och i hamnen finns ett trevligt café.
Stranden vid silverfallet, Abisko
Nedanför Silverfallet finns en undangömd strand med en svårslagen utsikt över Lapporten med sin karaktäristiska profil. Den gnistrande vackra stranden är täckt med små runda stenar som formats av det väldiga vattenfallet på dess resa ner i Torneträsk.
Järnvägsmännens brygga, Helsingborg
Vid strandpromenad i centrala Helsingborg finns en utmärkt badstege året om och ett litet omklädningsrum intill. Badplatsen användes förr om åren av järnvägsanställda, som arbetade i närheten.