Lissabon – Staden som aldrig sover

Portugals vackra huvudstad Lissabon är ett perfekt resmål för en weekendresa. Här finns verkligen mycket att både se, göra och för att inte tala om all god mat och dryck. Utmaningen är att försöka hinna med så mycket som möjligt på tre dagar. Här kommer förslag på vad som kan hinnas med på tre dygn i staden som aldrig sover. Massor av liv, rörelse och härlig stämning både dag och natt.  

Lissabons historiska centrum ligger på sju kullar, vilket betyder att många gator är för branta för bilar. Det är därför man ofta ser Lissabon florera med bilder på spårvagnar. Gillar man att promenera, så kan man lätt ta sig runt till fots och får även bra träning på köpet med tanke på alla kullar.  

Det finns många som drar paralleller mellan Lissabon och San Francisco. Inflygningen till Lissabon är verkligen mäktig. När man reser till Lissabon vill man ha en fönsterplats, för precis som i San Francisco har Lissabon en gigantisk röd bro som sträcker sig över ett sund och man får ser Lissabon från ovan under inflygningen. Sevärdheterna och upplevelserna i staden är många. Här följer några saker som verkligen är värda ett besök.  

 1.  Praça do Comércio 

Besök det pampiga Comércio- torget som ligger nere vid vattnet. Här finns gott om restauranger, uteserveringar och en härlig atmosfär. Ät lunch eller middag på mysiga Can the Can som serverar väldigt god mat (läs mer om den längre ner).  

 1. Besök Lisboa Story Centre 

Ett museum som handlar om Lissabons historia. Perfekt för dig som är historieintresserad och vill veta allt om staden. Ligger precis på Comércio- torget. 

 1. Rua Augusta 

Vidare måste man gå igenom den pampiga triumfbågen på Praça do Comércio och in på den tjusiga gågatan Rua Augusta som är smyckad med vacker mosaik. Här möts man av ett enormt folkliv och mängder av butiker som inbjuder till en trevlig shoppingrunda.  

 1. Santa Justa-hissen 

Ett alternativ till spårvagnarna är att åka hiss uppåt. Ta en åktur i den populära Santa Justa hissen, den nygotiska hissen som förbinder stadsdelarna Baixa med det högre belägna Bairro Alto. Den är 45 meter hög och byggdes av Gustave Eiffels lärjunge Raul Mesnier. På plattformen högst upp väntar en fantastisk utsikt över Baixa (Rua Áurea). 

 1.  Historiska byggnader i Belém 

Ett sevärt område med väldigt mycket historia på liten yta är stadsdelen Belém. Här kan man börja med att skåda 1500-talstornet Torre de Belém för att sedan promenera vidare till det berömda och vackra klostret Mosteiro dos Jerónimos. Missa heller inte Palácio de Belém, det rosa palatset som tidigare var ett kungligt palats.  

 1. Royal Treasury Museum på National Palatset 

Ett besök på Kungliga Skattmuseet är verkligen fascinerande. Här får man skåda alla vackra Kungliga smycken, tiaror som drottningen en gång i tiden använde och allt exklusivt och vackert porslin som har funnits med vid alla Kungliga middagar.  

 1. Time Out Market 

Time Out Market är en stor saluhall nära vattnet. Här finns ett stort urval av mini-restauranger från några av Lissabons bästa matställen. Här finns nästan all mat som man kan önska sig, alltifrån lokala skaldjursspecialiteter till entrecote, tryffelpizza och sushi – allt i den bästa versionen du kan tänka dig. Ett populärt ställe som fylls med människor och ett perfekt ställe att gå till om man inte orkar boka bord och vill äta exakt när hungern faller på.  

 1. Avenida Da Liberdade 

Avenida Da Liberdale är den stora paradgatan i Lissabon som är 90 meter bred och en dryg kilometer lång. Den kantas av lyxbutik efter lyxbutik med välkända märken, dyra exklusiva hotell och fina restauranger. Men det är också en trevlig promenadsträcka längs vackra husfasader och vackra träd. Gatan sträcker sig ända upp till Parque Eduardo VII, som är en stor, vacker och grönskande park med mycket folkliv.  

 1. Oceanarium  

Oceanarium ligger i Parque das Nações, i utkanten av Lissabon.  Det är ett av de största inomhusakvarierna i Europa. Oceanariet rymmer över 15 000 levande organismer. Huvudattraktionen är den största poolen där det finns hajar, tonfisk och andra marina havsarter. De fyra mindre poolerna återskapar olika livsmiljöer: Atlanten, Stilla havet, Indiska oceanen och Antarktis. Där finns det olika sorters fiskar, hajar, muränor, rockor, trumpetfiskar, enhörningsfiskar och tonfisk. 

6 bra restauranger som inte bör missas i Lissabon 

 1. Páteo – Bairro do Avillez 

Lissabon har ett stort urval av olika typer av Michelin Guide restauranger och  Páteo – Bairro do Avillez är en dem.  

I Bairro do Avillez finns en terrass, en överraskande Taberna (taverna) och även en trevlig Páteo där skaldjur och fisk är deras specialitet. Här finns även en mindre bar, en restaurang, gastrobar och deras Pizzaria Lisboa. Allt signerat av kocken José Avillez. Det är alltså som ett gigantiskt mysigt restauranghus med flera olika restauranger och barer som drivs av samma ägare. Páteo – Bairro do Avillez finns med som en av Lissabons 52 Michelin Guide Restauranger och är ett väldigt lyxigt och trevligt restaurangval.  

Hitta hit: Rua Nova da Trindade 18, Lisbon.  

 1.  JNcQUOI Avenida 

JNcQUOI Avenida ligger i den del av den ikoniska Tivolibyggnaden där gammalt möter nytt. Här har de behållit högt i tak och en elegant men ändå modern inredning som skapar en sofistikerad atmosfär. Restaurangen JNcQUOI Avenida lyfter fram det portugisiska köket och internationella bästsäljare, alltid med en överraskande twist. Till förrätt rekommenderas verkligen en Burrata med hummer. Till varmrätt ät Grillade Tigerräkor i vitlök med deras hemma gjorda ris eller en Ceviche med Sebass i lime med lök, avocado, lök, chili och koriander.  

JNcQUOI Avenida finns med som en av Lissabons 52 Michelin Guide Restauranger och är ett väldigt lyxigt och trevligt restaurangval.  En rolig grej är att JNcQUOI Avenida lär ha en av Lissabons coolaste toaletter. Den ser ut som ett häftigt discorum med speglar överallt och en discokula i taket med färgglatt sken.  

Hitta hit: Avenida da Liberdade, nº 182-184

 1. JNcQUOI Asia 

JNcQUOI Asia är en av Lissabons populäraste restauranger. Här måste man boka bord i god tid innan för att få ett bord. Vi lyckades knipa ett bord här sent en torsdag kväll, för det är galet trendigt och populärt. JNcQUOI Asia har en meny som är inspirerad ifrån Indien, Thailand, Kina och Japan i kombination med Portugals mat.  Så här erbjuds alltså fyra typer av asiatisk mat: indiskt, thailändskt, kinesiskt och japanskt. Interiören erbjuder en trendig och levande atmosfär. Restauranger mittpunkt är draken som sätter tonen för en unik restaurangupplevelse. 

Bar Ganda är restaurangens bar. Här tar man med fördel en drink innan maten. Här finns ett stort urval av olika sorters cocktails att avnjuta innan det är dags att slå sig ner för en trevlig middag.  

Hitta hit: Avenida da Liberdade, nº 144, Lisbon 

 1. Can the Can – unik restaurang i Lissabon 

Can the Can är en trevlig restaurang som ligger vid The Praça do Comércio, som är ett av Lissabons största torg precis vid havet. Can the Can har därmed ett fantastiskt läge. Man kan får känslan av att det är en turistfälla. Men det fick vi verkligen svart på vitt att det verkligen inte var. Utan en helt unik portugisisk och enormt trevlig restaurang. Can the Can har ett kök fullt av ”Portugalitet”, ett som representerar det bästa av Portugal och det portugisiska maträtterna. De kombinerar även vissa maträtter från världen och restaurangen har även fått sin plats på ett storslaget, unikt torg som är intimt förknippat med den globala berättelsen om hela Portugal.  

Hitta hit: Praça do Comércio 82-83 Lissabon 

 1. Ät brunch på The One Palácio da Anunciada – Lissabons lyxigaste hotell 

Det relativt nya The One Palácio da Anunciada är ett av Lissabons lyxigaste och femstjärniga hotell. Här bor man mitt i Lissabon med närheten till allt. Trots att man bor med krypavstånd till flera av de mest kända sevärdheterna och shoppinggatorna, så är det ett väldigt lugnt och fridfullt hotell. Man kan äta på Condes de Ericeira Restaurant, Boémio Cocktail Lounge och O Jardim Wine Bar. 

Restaurangen Condes de Ericeira, som leds av kocken Tiago Valente, är öppen för både hotellets gäster men även vem som helst får komma hit och äta mat. De erbjuder rätter baserade på portugisisk tradition blandat med medelhavsinslag.  

Hitta hit: Rua das Portas de Santo Antão, 112-134 

 1. Sr. Vinho – en typisk portugisisk restaurang med fado 

Till restaurang Sr. Vinho går man för att få en trevlig portugisisk kväll. Här serverar de en typisk portugisisk tre rätters middag i en stor matsal som ackopanjeras av Fado musik. Fado är portugisisk folkmusik med influenser från portugisiska sjömanssånger, Brasilien, afrikansk slavmusik och arabisk musik. Den karakteriseras av klagofyllda melodier och sångtexter som ofta handlar om havet eller om de fattiga människornas liv. Själva ordet fado kommer från latinets ord för öde. Fadosången framförs traditionellt lika ofta av en man som av en kvinna och ackompanjeras av en gitarr och en dubbelsträngad portugisisk gitarr.  

Hitta hit: Rua do Meio à Lapa, nº 18 Bairro da Lapa 

3 Takbarer med trevlig utsikt 

Lissabon har ett stort urval av trevliga takbarer. Jag älskar takbarer med fin utsikt, där man får njuta av både en god drink och trevlig utsikt på samma gång. 

1. Bairro Alto Hotel Rooftop 

På Bairro Alto Hotel har de en trevlig takbar med fantastisk utsikt mot hamnen och vattnet. Ett hett tips är naturligtvis att gå hit när solen ska gå ner, då det är ännu vackrare. Färgerna på himlen blir magiska när solen går ner. Utsikten från deras takbar var verkligen outstanding. Här satt vi och njöt av de goda drinkarna länge. 

Hitta hit: Bairro Alto Hotel, Praça Luís de Camões, 2, Lisboa  

2. Vasco da Gama tower Babylon Rooftop Bar 360º at the Myriad Hotel 

Den kanske nyaste och coolaste takbaren i Lissabon är nog Vasco da Gama tower Babylon 360º rooftop  som ligger på  Myriad Hotel. Det är en bar i 360 grader, som man kan gå runt och njuta av den fantastiska panoramautsikten över ordagrant hela Lissabon. Man ser verkligen hur långt som helst när det är klart väder. Vi hade turen att besöka den när det var strålande sol och klarblå himmel. Det kostar 10 Euro att åka upp till baren att få se på den fantastiska panoramautsikten. På dagen fram till 17, är även barn välkomna. Från 18 öppnar baren med lite mer nattklubbskänsla och det är åldersgräns. Vissa dagar har de även DJ´s som spelar.  

Hitta hit:MYRIAD by SANA Hotels – Membro Preferred Hotels & Resorts  

3. Onair rooftop på HF Fénix Music Hotel 

Onair Rooftopbar ligger på HF Fénix Music Hotel Även här har man vacker utsikt åt flera håll i Lissabon. Vi startade en trevlig kväll här med en god Aperol Spritz.  

Hitta hit; Rua Joaquim António de Aguiar, 5, Lisboa 

Bo på: HF Fénix Lisboa 

Hotellet är centralt beläget mitt i Lissabon i det vackra området Praça Marquês de Pombal. Här har man tunnelbanan precis runt hörnet om man vill åka iväg till någon annan del av Lissabon. Annars bor man ett stenkast från Avenida da Liberdade,Baixa (centrum) eller Parque Eduardo VII. Man har promenadavstånd till shopping, sevärdheter, trevliga restauranger och takbarer.  

Res hit: Flyg med Norwegian som har direktflyg till Lissabon. Det är perfekt att resa på en weekend torsdag – söndag med Norwegian då de har väldigt bra flygtider.  

Skrivet av Lina Sjölund; Liniz Travel –