Doreens laundry/vanity room

Tvättstugan är den plats i hemmet som ofta förpassas till att bara ha funktion. Men det är väl ändå lite onödigt att ett helt rum av huset ska avsättas endast för att tvätta? Eftersom det också är otroligt trist att tvätta så kan man väl inreda utrymmet så att det kan användas till mycket mer?  

Text Doreen Månsson 

I min pappas hus i Los Angeles låg tvättstugan i anknytning till ett av badrummen och var hälften ”laundry room” och hälften ”dressing/vanity room”. Jag älskade att vara där inne för det var så tjusigt och doftade alltid så gott. I det rummet gjorde alltid min pappas fru sig i ordning framför en stor spegel med ett stort sminkbord. 

Så ser det inte ut i min tvättstuga. Den är mer ett ganska enkelt och fantasilöst inrett utrymme med tvättpelare och lite förvaring.  

För ett halvår sen, när jag i vanlig ordning försökte nonchalera ljudet av olika familjemedlemmar som bankade på badrumsdörren för att jag fönat håret längre än tre minuter, kläckte jag min mest briljanta idé någonsin. Jag skulle förvandla min tråk-tvättstuga till ett mysigt ”laundry/vanity room” där jag kan få ha me-time, Spa-stund, Netflixa och äta det där undangömda godiset helt i fred.  Jag har nämligen noterat att detta är en del av huset där ingen familjemedlem någonsin kommer och stör eller bankar då det finns en hög risk att bli ombedd att hjälpa till. 

Jag inledde mina planer på hur jag skulle göra vår tvättstuga till en mysigare plats där man vill spendera mer tid. Researchen fick ta sin tid, för i vanlig ordning letar jag i varje hörn av nätet efter det mest funktionella, snygga, smarta och hållbara.     

Den stora utmaningen med att inreda hemmets mest praktiska rum var att samtidigt som man ska få till smart och genomtänkt förvaring så ville jag skapa ett rum som harmoniserar med husets stil i övrigt. Efter en lång tids letande hittade jag supersnygga bänkskåp från Temal i en helt underbar och sober grå färg, Velvet ultramatt grå, som helt tar bort den sterila känslan av att man befinner sig i en källare. För att få en enhetlig och känsla i rummet så valde jag att ha bänkskiva i samma nyans. Den är i sammetslent Polaris-material som är väldigt tåligt mot repor och motstår fingeravtryck. 

Rummet är inte så stort och efter att ha mätt alla vinklar och vrår blev det tydligt att lådor var den bästa lösningen. Genom att placera torktumlare ovanpå tvättmaskinen frigörs mer yta för förvaring. Tvättmaskinerna kläddes med frisidor i samma kulör som resten av möblerna för en enhetlig look. 

Bredvid maskinerna har jag tre bänkskåp i serien Design med två lådor i varje skåp. 

Jag valde att ställa skåpen som går längst väggen bredvid tvättmaskinerna på ben som är justerbara i höjdled, i stället för på en sockel. Då står de i våg även om golvet är ojämnt och dessutom skadas inget om det skulle bli översvämning. 

Jag hittade en jättesnygg duschvägg i ett mörkgrått glas från Hietakari som gör att utrymmet upplevs lite större än om jag haft ett duschdraperi. Det mörka glaset tillför en mer ombonad och elegant känsla.  

Även om jag vill få in lite mer elegans och lite mindre stuga så behöver jag ett tvättställ där man kan tvätta av såväl jordiga grödor från trädgården på sommaren som leriga skor på höst och vinter. Blandaren behöver ha en utdragbar duschfunktion, för har man haft en sån någon gång i livet så kan man aldrig gå tillbaka till nåt annat. Det blev därför ett större tvättställ, Lagom, i modern rostfri design från Stala och köksblandaren Inspera med utdragbar pip och duschfunktion från Oras. 

Efter många sena nätter på Pinterest kom jag fram till att jag vill ha plats för en ”vanity-station”, dvs en plats med lådor där jag kan förvara hår-, smink- och hudvårdsprodukter. Ovanför förvaringen vill jag ha en stor rund spegel med inbyggd belysning. Det blev en ljusspegel som är 80 cm i diam och som täcker nästan hela väggen. Spegeln Halo från Temal har ett snyggt bakljus med en ren färgtemperatur som tillför en elegant känsla i det ganska kantiga källarutrymmet.  

På motsatt vägg finns det en dörr som går till en toalett och resten är en pytteliten väggsnutt där jag vill få in min ”vanity-station”. Tyvärr rymmer väggsnutten bara ett bänkskåp som är max 40 cm djup och eftersom det inte är standardmått så var det inte jättelätt att hitta. Temal har ett stort utbud för oss med knepiga utrymmen som kräver skräddarsydda, kvadratsmarta möbler så lyckligtvis kunde jag måttanpassa både på bredd och djup. 

Min ”vanity station” har blivit platsen där jag har alla mina hår och hudprodukter som jag ogärna delar med mig av. Jag har för många gånger kommit in i badrummet och sett hur min tioåring smörjer in kroppen med min nattkräm från Decleor (man tar en ärta i storlek för ansiktet) eller hur det görs ”roligt skum” med svindyrt schampo avsett för mitt arma vintertorra hår. I lådorna med tyst mjukstängningsfunktion har jag lådavdelare som gör det enkelt att se vad som finns i lådan och den mörkgrå antislipmattan i botten gör att inget flyger runt oavsett hur många gånger man öppnar och stänger lådan. 

Jag passade på att dra ett nytt eluttag med timer som installerades vid sidan av skåpet för användning av hårtänger och fön utan att behöva vara rädd att jag glömmer nåt på. Till lådorna valde jag ett kromfägat knopphandtag, Ligo, som passar fint ihop med den matta grå Velvet färgen.

För att få bort tvättstugekänslan så började jag dekorera som om det vore ett vardagsrum. På min ”vanity station” ställde jag vackra silverfärgade ramar med fotografier på mina döttrar. Några favoritböcker för att få in lite mjukare material som ger en skön ombonad känsla. På böckerna placerade jag en konstgjord korall, Maya, som blev som ett litet konstverk med spegelns belysning bakom sig. 

På en silverbricka placerade jag några bonbonjärer från Newport där jag lade i alla hudvårdsprodukter som inte fick plats i lådorna. I ett kristallglas ställde mina allra heligaste sminkborstar från Laura Mercier.  

Min ”vanity station” invigdes häromdagen när make up artisten Josephine Wengelå, som brukar sminka mig, kom för att fixa mig inför en inspelning. Betyget från proffset blev: Mycket väl godkänt! 

Vid tvättstället placerade jag en stor cognacfärgad rottingbricka för att få in lite andra material och på den ställde jag en vacker orkidékruka och lyxiga gästhanddukar som jag rullade ihop och lade i en fin hög. Allt från Newport. 

På andra sidan tvättstället ställde jag en bonbonjär som jag fyllde med pulvertvättmedel. Det är så mycket snyggare med glasburkar och dessa är dessutom på fot med ett vackert svarvat lock. På den lilla silverbrickan ställde jag ett Cire Trudon doftljus och en Trudon rumsprej, Abd El Kader. 

För att förstärka känslan av att detta är ett rum som vilket annat i huset så satte jag en kristallampa direkt i taket ovanför tvättstället. Hallie small från Nordic Crystals med tre rader rökfärgade kristaller gjorde jobbet. Kristallernas färg går väldigt snyggt ihop med den rökfärgade duschväggen precis bakom och ger rummet ett varmt och lugnt ljus. 

Nu återstår bara en riktigt bra högtalare så att jag helt ostört kan fixa i ordning mig till toner av de där 80-tals låtarna jag inte riktig står för.