Sittbänk steg-för-steg

1 Före

Jag börjar med att försiktigt ta bort golvsocklarna. De ska återanvändas senare och monteras och målas in på den nya möbeln.  

2 SketchUp

Jag använder gratisprogrammet SketchUp för att rita upp möbeln. Det är ett enkelt 3D-program utvecklat av Google som går snabbt att lära sig grunderna i. Den självklara fördelen med att först rita upp möbeln i 3D är att man kan se hur den ser ut innan man börjar bygga och kan testa sig fram och justera utseende, detaljer, färger m m efter tycke och smak. Den andra fördelen är att man lätt kan räkna ut exakt hur mycket virke som kommer att behövas (förutsatt att man ritat i skala 1:1 såklart). 

3 Regla

Jag börjar bygget med att regla. Lådorna är 80 centimeter breda så jag reglar efter dem. ”Standard” är att regla med 60 centimeters mellanrum, men jag provsitter och 80 centimeter kommer funka för denna möbel! 

4 Lådor med push-to-open-funktion

På IKEA köpte jag två stycken lådor med push-to-open-funktion. Jag hade sedan tidigare en lådfront i samma storlek från IKEA som jag kunde använda som mall för var hålen ska sitta på mina egentillverkade fronter.  

5 MDF

Jag valde att klä möbeln med MDF. Det är ett material vi använt till bl a vår yngsta dotters säng. MDF är väldigt smidigt (och snabbt) att jobba med. Det kanske inte passar alla typer av möbler, men för denna var det för mig det självklara valet. Tack vare SketchUp så visste jag de exakta måtten på lådfronter, luckor m m och kunde kapa till alla bitar redan på byggvaruhuset. Extremt smidigt! 

6 Speglar

Som kronan på verket smyckade jag fronterna med dekorlist. Älskar hur möbeln plötsligt ser ”på riktigt” ut med denna faktiskt både enkla och snabba lilla insats.  

7 Måla

När alla snickerier är klara är det bara att måla kvar. Jag börjar med att grunda innan jag målar två vändor med snickerifärg i samma färg som väggen men med högre glans.  

8 Fönsterbräde

För att man inte ska slå i ryggen när man sitter på den nya möbeln, så kapade vi fönsterbrädet, snickrade dit en list under och målade in det. Blev så snyggt, så nu kommer jag att göra det på alla fönsterbräden.  

9 Klart!

Hur fint! Äntligen fler sittplatser och massor med förvaring.