Mauritius

En av punkterna på min bucketlist har länge varit att få resa till Mauritius, när möjligheten dök upp var det inget tvivel om saken, resväskan packades omgående och jag dubbelkollade att passet var giltigt. Jag ska bo på hotellet Constance Belle Mare Plage, som ligger precis vid stranden på Mauritius östkust. 

Under dagarna som jag bor här anordnar hotellet Constance Festival Culinaire, en prestigefull gastronomisk tävling för sjuttonde året i rad. Det här årets festival inkluderar flera huvudtävlingar, specialmiddagar och master classes. Man har bjudit in Michelin kockar från hela världen, dom får i vissa moment även laga mat ihop med kockar från hotellet. 

Några av tävlingarna är, Deutz Trophy där sex Michelin kockar ska skapa rätter som dom tycker passar bra ihop med Deutz Champagne, Régis Marcon Trophy där sex lag bestående av en Michelin kock och en lokal kock från hotellet ska skapa en rätt med lokala råvaror tillsammans och Jars Arts de la Table Trophy där hotellets kypare och kockar tävlar i service och bords dukning med fina dekorationer. 

Tävlingar och middagarna hölls både på Constance Belle Mare Plage och Constance Prince Maurice och det går gratis transfer emellan om du bor på det ena hotellet men även vill uppleva något på det andra. För den mat- och dryck intresserade är det här en dröm, det pågår matlagning och middagar överallt under hela veckan som man kan boka in sig på, man kan inom kort boka in sig för 2025 år upplaga av tävlingen. 

Är du nyfiken på att veta mer om årets tävling, deltagande kockar, vinnare och så vidare finns all information på www.constancehotels.com/en/constance-festival-culinaire. 

Constance Hotels and Resorts öppnade sitt första hotell 1975, det var just Constance Belle Mare Plage.  Sedan dess har man minst sagt utökat kedjan både på Mauritius, Seychellerna, Maldiverna, Madagascar och Rodrigues med fantastiska hotell med aktiviteter utöver det vanliga. 

På den här resan bor jag som sagt på Constance Belle Mare Plage, ett hotell med service och gästvänlighet som jag sällan skådat. Här behöver man inte ha tråkigt, det finns aktiviteter både på land och i vattnet, exempelvis Tennis, yoga, gym, minigolf och cykeluthyrning. Föredrar du vattensport kan man paddla kajak, vindsurfa eller åka vattenskidor. Hotellet erbjuder även kostnadsfritt att åka ut med deras glasbottenbåt för att skåda vattenlivet, eller ut åka på snorkeltur vid korallreven som ligger strax utanför hotellets strandremsa. 

Vill du hellre varva ner och ta det lugnt kan du besöka hotellets spa som ligger i lugna omgivningar med en egen trädgård. Här kan du koppla av och boka välgörande ansiktsbehandlingar och kroppsbehandlingar. Vill du fixa håret kan du även boka klippning, färgning eller bara en kvällsfix. 

Är du golfare så har hotellet två 18-håls golfbanor, The Links och The Legend, och på The Links, är golfbil obligatoriskt. Från hotellet tar det cirka 5 respektive 2 minuter till golfbanorna med transport. Obegränsad greenfee ingår för alla hotellets gäster. Kostnad för golfbil och övrig utrustning tillkommer. (Golfbil och övningsbollar ingår i All Inclusive.) 

Jag bodde i en Juniorsvit med en härlig utsikt över stranden och det ena poolområdet, rummet är smakfullt inrett med en skön dubbelsäng, stort badrum, separat walk in closet, och en väl tilltagen balkong där man gärna sitter och tar igen sig mellan aktiviterna. 

I den stora, grönskande trädgården hittar du de fina och inbjudande poolerna med solstolar, parasoll och poolbar. Föredrar du havsbad kan du besöka stranden precis vid hotellet som tack vare det skyddande korallrevet är perfekt för snorkling och simning. 

Constance Belle Mare Plage har flera, högklassiga restauranger och här kan du verkligen äta gott under din semester. Hotellets kockar och sommelierer fokuserar på kvalitativ mat med passade dryck och här finns något för alla smaker.  
 
I hotellets bufférestaurang kan du till frukost och middag äta vällagde rätter från en större buffé av lokala- och internationella rätter. Till lunch kan du välja att äta i à la carte-restaurangen vid stranden samtidigt som du har sand mellan tårna. Är du golfare är kanske en lunch i à la carte-restaurangerna Deer Hunter och Le Swing vid golfbanorna det naturliga valet. Min favorit till lunch blev Lakaze precis nere vid stranden, här serverades lunchbuffé där man tillagade à la minute dagens protein medans du plockar sallad och andra tillbehör. 
 
Till middag kan du välja att äta i den eleganta à la carte-restaurangen Blue Penny Cellar som ligger i en vinkällare. Här får du en smakupplevelse utöver det vanliga och uppskattar du vin finns här cirka 35 000 olika vinsorter från över 2500 producenter att välja emellan.  
 
Föredrar du att äta under bar himmel kan du välja att äta i à la carte-restaurangen vid stranden som serverar sushi av högsta kvalité, delikatesser från sydöstra Asien, kött eller skaldjur från grillen eller pizza från den vedeldade ugnen. 

Som jag nämnde tidigare så var några av delmomenten i tävlingen på systerhotellet Constance Prince Maurice, vi tillbringade alltså även tid här. Detta hotell öppnade 1998 och har ett av Mauritius allra bästa och privata lägen vid en marin nationalpark.  

Sviter och villor ligger undangömda vid en fantastisk lagun på öns nordöstra sida, skyddad från vindar och väder av en palmklädd halvö. Den vackra miljön går igen i den designade inredningen, där charmigt trä, sten och halm blandas med det exklusiva i en raffinerad elegans.  

Flera sviter och villor ligger direkt på den gyllengula sandstranden och har privat pool. Några av villorna står dessutom på pålar i lagunen.  

Köket erbjuder både internationella rätter och specialiteter ur det mauritiska köket. Restaurangen Le Barachois flyter ovan lagunen och har en oslagbar utsikt över bergen, havet och solnedgången. 

Precis som på Belle Mare Plage finns även här ett härligt urval av restauranger och barer samt poolområde och en fantastisk sandstrand, i mitt tycke är detta hotell ett något lugnare och mer skyddat hotell. 

Min tid på Mauritius har varit helt fantastisk, Constance hotellpersonal har verkligen fått mig att känna mig otroligt välkommen och omhändertagen under min vistelse. Jag vill verkligen komma tillbaka hit. 

Att resa hit gör du exempelvis som jag, flyg från Arlanda via Paris och sedan vidare till slutdestinationen med Air Mauritius.