Riksgränsen

Riksgränsen är Sveriges nordligaste vintersportort och är även den plats i hela landet som får mest nederbörd per år – massor med snö på vintern. Det finns här femton nedfarter som pistas – men det är för offpist-åkning de flesta åker till Riksgränsen.  

Det finns massor med offpist-områden intill de vanliga nedfarterna som man når med någon av de sex liftarna. Bekväma att ta sig till och perfekta för att åka, öva och ha kul i för de flesta – innan man är redo att ta nästa steg. De hängivna off-piståkarna hittar istället platser längre bort från systemet där man går uppför berget med skidorna på ryggen för att nå områden man inte kommer till med lift.  

Eller helaskiing – att ta en helikopter upp till en fjälltopp med perfekta förhållanden där man blir avsläppt och med en guide utforskar helt orörda områden. Ett dyrt sätt att ta sig upp – varje “dropp” kostar ca 1500kr, men det är en oslagbar skid- och naturupplevelse! 

På grund av de korta dagarna så här långt upp i landet under den tidiga vintern öppnar liftarna först i februari – och håller ofta öppet ända fram till midsommar – då det är desto ljusare! Liftarna har ett antal år på nacken (den nyaste är från 1984) och många av dem är knapp- eller ankarliftar. Men det spelar ingen roll för de som väljer att åka hit, det är för skidåkningen man kommer!  

Off-piståkningen här är verkligen inte för nybörjare. Dels är det stundtals branta pister som kräver sin teknik, men till skillnad från andra skidorter märks inte branta stup eller andra farliga partier ut med mer än möjligen en markeringspinne, så man får ta det försiktigt i början och lära sig var och hur man kan åka. 

Offpiståkning med guide 

Är man nybörjare – eller inte känner till området – är ett bra tips här att redan första dagen ta en guidad tur i grupp med guide. I dessa turer ingår den säkerhetsutrustning man måste ha med sig i en ryggsäck när man åker off-pist (för att kunna rädda en person om det skulle löses ut en lavin) – och man lär sig dessutom att hantera utrustningen om det är första gången man åker off-pist. Guiden kan dessutom ta med dig till platser långt från liften som man själv aldrig skulle hitta till – ofta helt orörda områden. Frågar man snällt kan man även få tekniktips av dessa guider som ofta även är skidlärare! 

Varierande väder 

Vädret i riksgränsen varierar ofta – och snabbt. Från kraftigt snöfall kan det spricka upp och vara strålande sol på bara ett par minuter. Vissa dagar när det blåser så mycket på framsidan att liftarna inte kan öppna kan det vara klart lugnare på baksidan av fjället. Och området Björkliden ligger bara 30 minuter bort med buss som går varje morgon från Riksgränsen, där samma liftkort gäller om vädret är för svårt i Riksgränsen. Så det gäller att ha koll på vädret och planera sina dagar väl för att optimera sin skidåkning! 

Hotell och stugor vid Riksgränsen  

Det finns flera olika alternativ på boenden vid riksgränsen. Unga “ski-bums” – som lever enkelt för att kunna åka skidor en hel säsong bor ofta i husvagnar i campingonmråden nära fjället. Det finns även enkla vandrarhem och stugor nära liftarna, men mest populärt är det att bo på Hotell Riksgränsen som är en mittpunkt i byn, med flera restauranger och barer, skiduthyrning och nattklubb. Här finns även ett spa med bastus, bubbelpool och en stor inomhuspool. 

Intill Hotell Riksgränsen finns Meteorologen Ski Lodge, inrymt i det gamla tullhuset som är byns äldsta byggnad. Idag ett boutiquehotell med 14 rum och i matsalen finns ett långbord där stjärnkocken Daniel Zia serverar en ny trerättersmeny varje kväll. 

Vill man bo riktigt exklusivt i Riksgränsen finns även Niehku Mountain Villa ett stenkast från Hotell Riksgränsen, ett nybyggt prisbelönt designhotell. 

Restauranger i backen 

Matupplevelsen är ofta en viktig del på alla skidsemestrar och har man rest till platser som Verbier i Schweiz, Lech i Österrike eller Åre är man van att hitta massor av restauranger med hög nivå på maten även i backen. Här i Riksgränsen är det mer fokus på skidåkningen och enklare – men god mat!  

På baksidan av fjället hittar man Nordals som serverar korv, hamburgare och gulasch. Soliga vårdagar samlas mängder av gäster på deras uteterrass och after-skin här startar tidigt! 

På Lappis vid foten av Riksgränsfjälllet serveras en dagens rätt som exempelvis pasta carbonara – på kvällarna byter Lappis skepnad till en pizzeria. 

Resa till Riksgränsen 

Man har kunnat resa till Riksgränsen med tåg ända sedan 1902, då Järnvägen började användas för att transportera järnmalm från gruvorna i Malmfälten vid Riksgränsen. Idag tar man sig hela vägen till Riksgränsen med VY’s nattåg som exempelvis tar 18 timmar direkt från Stockholms Centralstation och stannar precis vid hotell Riksgränsen.  

En riktigt smidig och bekväm resa, speciellt om man bokar en egen kupé där man kan sova bort stora delar av resan. Ombord finns restaurangvagn och i varje kupévagn finns även dusch. Reser man i förstaklass har man även ett eget litet badrum i sin kupé. 

Närmaste flygplats är Kiruna, ca två timmar med bil från Riksgränsen. Men är det någon gång man ska ta tåget är detta ett perfekt resmål, då man kommer fram precis vid Hotell Riksgränsen. Smidigt – och kul att kolla in alla små orter där tåget stannar och alla vackra platser man passerar på vägen.