Weekend i Värmland

Värmland är ett landskap fullt med vackra platser att upptäcka, vare sig du gillar spa och god mat, älskar att vara ute i naturen eller är konstintresserad så finns det något för dig. Vi på Premium Magazine fick möjlighet att besöka några av dessa pärlor i Värmland en weekend i augusti. 

Vi startar hemifrån Stockholm en vacker dag med sikte på vårt första stopp som är Borgviks Gård. Förutom att äta en god lunch här på Matbruket passar vi på att kika på Mats Bergmans Galleri som också finns här i lokalerna. Cirka 5 minuters bilfärd härifrån ligger även konsthallen Sliperiet där vi får träffa Johanna Magnusson som berättar historien om Sliperiet och ger oss även en kort guidad privat visning av deras utställning. I år visar Sliperiet Nick Brandts ”The Day May Break”, fotograferad i Zimbabwe och Kenya i slutet av 2020, och i Bolivia i mars 2022, de första delarna av en global serie som skildrar människor och djur som påverkats av miljöförstöring och förödelsen den lämnar. En fantastisk utställning i en unik miljö. 

Vårt nästa stopp är Naturbyn som drivs av Thomas Peterson, här ska vi tillbringa kvällen och natten, helt utan el och rinnande vatten. Här råder självhushållning och man lagar sin mat över öppen eld. Man bor i naturen bland eller i träden eller ute på sjön. Naturbyn bryr sig om mänsklighet och natur – allt du ser och berör är 100% organiskt, handbyggt, lokalt producerat och hållbart. Vi bodde i en av de två flytande stugorna på sjön. Fyll din dunk med vatten från källan, ta med ved och packning som du lastar i kanoten, sen är det bara att paddla ut och njuta av den vackra och rofyllda miljön. Här får du en naturupplevelse utöver det vanliga. Thomas berättar att han har gäster från hela världen och säsongen är från maj till september. 

På land där det finns flera stugor har Thomas även byggt en vedeldad bastu, ett stort gemensamt utekök med bland annat en pizzaugn. Det finns också ett gemensamt utrymme som närmast påminner om vikingarnas samlingsal. Här finns även en dusch där man värmer sitt vatten som man sen häller i hinken med hål i. Vi tog ett dopp i sjön i stället. 

Oavsett om du bor på sjön eller på land kan du låna en kanot och paddla ut på sjön Eldan, det finns både ensliga badplatser och små öar att utforska. Är man fiskeintresserad så bör absolut passa på att fiska här, det slog ordentligt i vattnet på kvällskvisten. 

I vår stuga fanns all nödvändig utrustning för att laga en god middag över öppen eld och ljus att tända när mörkret faller. I stugan finns även en värmande kamin att elda i. Efter en god natts sömn paddlar vi in till land för att cirka 400 meter längre bort hämta vår frukost på Wikfors surdegsbageri, nybakade frallor och bullar med rykande hett kaffe. I samma byggnad driver även Thomas en Pizzeria, öppen endast söndagar klockan 12-16, omåttligt populärt bland både lokalbor och turister. 

Vi var här i svamptider, innan avfärd var det ett måste att ta en snabb svamptur i skogen, det var en lyckad tur med en hel påse full av gula kantareller på endast 30 minuter. 

Dags att fara vidare, vårt nästa stopp är ett besök på Ulvsby Herrgård, här möter vi upp ägarinnan själv, Marianne Krönsjö som startar med att bjuda oss på en härlig lunch. 

Drottning Kristina lär ska ha utnämnt gården till säteri men ångrat sig för att kunna njuta av plasten själv. Ja, det här är en plats att njuta på, här har människor mötts för fest och mat ända sedan 1600-talet. Idag fortsätter vi att njuta av vällagad mat, avkopplande möten och en och annan fest. Den här herrgården kallades i Selma Lagerlöfs roman om Gösta Berling för Länsmansgården. 

Här bodde på 1800-talet Kronolänsman Wahlstrand, den man som Selma Lagerlöf sägs ha haft som förebild för sin saga. Även då var herrgården en uppskattad plats för fest och mat. Kronolänsmannen behövde förstås ett häkte på gården så här fanns ett så kallat Kronohäkte. Det gamla häktet brann olyckligt ner för några år sedan och har nu ersatts med en ny byggnad som inretts i herrgårdsstil. Alla rummen har sjöutsikt och kaklade badrum i vacker stil. Här kan du bo och sova skönt mellan nymanglade lakan och vakna utvilad till fågelsång och frukost med utsikt över sjön Fryken. Hotellet har totalt 38 hotellrum.  

Du kan även njuta av att krypa ner i en av de fyra lyxiga handgjorda kopparbadkaren som finns i Drottning Kristinas badstuga. Här tappar du själv upp ett lagom varmt bad och kryddar det med salt från Döda havet, när du krupit ner njuter du av den vackra utsikten över sjön Fryken. I badstugan finns även finsk- och örtbastu, Ulvsby Herrgårds eget lilla spa är verkligen mysigt och väl värt ett besök. 

Ulvsby Herrgård samarbetar med Västanå Teater som varje år sätter upp olika teaterföreställningar, perfekt att bo här och samtidigt ha en härlig teaterweekend. 

Vidare på de värmländska vägarna till ett väldigt speciellt museum, Alma Löv som du finner i Östra Ämtervik, här visas samtidskonst på annorlunda och spännande sätt. Huvudbyggnaden Paleis Oranjestraat är en ombyggd lada med tre våningar, som förutom konstutställningar även inrymmer teatersalong och café. I hagarna och skogsdungarna runtomkring står ett tiotal paviljonger som både visar konst och är konstverk i sig själva. Bakom museet står familjen Broos; bland annat konstnären Marc Broos som tog initiativet till dess grundande, väletablerade Karin Broos som visat sina tavlor här, och Stella Broos som idag ansvarar för verksamheten. 

Vi mötte upp Stella Broos som bjöd på fika och hela den spännande historien om museet och dess uppkomst. Här kan spendera många timmar då varje liten yta är fylls med spännande konst. Alma Löv museum grundades 1998 och har sedan dess visat konst av både svenska och internationella konstnärer, såväl mycket väletablerade som studenter vid konsthögskolor. 

Kommande natt ska spenderas på Selma Spa, Sveriges första spa, vi får ett trevligt rum och efter det beger vi oss ner till Spaavdelningen som har utomhus- och inomhuspooler, torrbastu, ångbastu och örtbastu. Här kan du boka behandlingar för hela kroppen. Det finns även ett träningsschema med allt från yoga och styrketräning till spinning. 

Vårt paket innehöll en 3-rätters meny som intas i Selmas restaurang, med vårt späckade schema blev det rakt ner i säng efter middagen. På morgonen serveras frukostbuffé i samma restaurang.  

Nu är det söndag och vår weekend börjar närma sig sitt slut, vi tar ett sista stopp i Karlstad för att tillbringa ett par timmar på Elite Stadshotellet Karlstad och det härliga spaet Vana Spa samt Rooftop by Vana. Här finns en uppvärmd pool, en takbar och en fantastisk utsikt över Karlstad och Klarälven. 

Nere i Vana Spa finns pool, hamam, ång- och torrbastu samt upplevelseduschar och även ett utbud av bokningsbara spabehandlingar. När man kommer hit får man ett litet hamam-kit med tvagninghandske och en speciell hamam-tvål så att man kan utföra sin egen hamam-ritual. Här är det verkligen varmt och mysigt. I omklädningsrummet kan du passa på att tvätta håret och smörja dig med Kerstin Florians lyxiga produkter. Vi avslutar vårt besök med en god och nyttig lunch här nere. 

Dags att styra hemåt, vår Värmlands Weekend har verkligen överträffat förväntningarna och Värmlänningarna kan räkna med att vi kommer tillbaka.