Vört

Vört är ingen vanlig restaurang. Vört är Stockholms första gastronomibryggeri. Denna nyöppnade pärla har lyckats med konststycket att kombinera moderna smörrebröd med unika handverksöl – som bryggs bara några meter från baren.  

Ibland är det enkla det bästa. Och just kombinationen mellan smarriga smörrebröd och god öl till hyggligt pris är en riktig fullträff. Bakom konceptet finner man två giganter inom restaurang- och dryckesbranschen; bryggmästare Hans Nyström och stjärnkocken Melker Andersson.  

Jag hade turen att få träffa självaste bryggaren, Hans Nyström, under mitt besök. Hans hade fullt upp med att förbereda för ett bröllop i lokalens festvåning, som ligger i bryggeriets källare men tig sig ändå tid för en kort pratstund. På en av källarväggarna fanns en byggsten med ett inristat årtal från1400-talet. 

– Detta är första stenen som lades när huset byggdes, förklarar Hans. Ofta ristades årtalen in på både den första stenen som lades, men även på den sista stenen, när byggnaden var färdigställd.  

Vört ligger på anrik mark. Själva huset kallas för det Petersenska huset och här har det funnits allehanda serveringar ända sedan 1700-talet. Från 1960-talet och framåt låg här den statliga Sara-koncernens Källaren Aurora och därefter ölkedjan Monks. Bryggeri Munkbron låg också i samma lokaler under flera år, även det ett bryggeri som Hans Nyström låg bakom.  

– Vört är ett helt nytt bryggerikoncept. Här visar vi tydligt kopplingen mellan brödet och ölet. Vört har även fått sitt namn ifrån just denna koppling, förklarar Hans Nyström.   

Jag älskar det nytänkande konceptet med ett gastronomibryggeri. Det känns både lättillgängligt och modulärt. Den hungrige har möjlighet att avnjuta flera av smörrebröden eller något från restaurangens roterande meny. Önskas man något lätt går det utmärkt att enbart beställa sitt favoritsmörrebröd på menyn. Det går så klart också alldeles utmärkt att slå sig ner i den trivsamma miljön, bara för en öl eller två.  

Jag provade på två av bryggeriets egentillverkade öl, gjorda av de finaste råvaror.  Den första var en IPA med 7 procentig alkoholhalt. Den var betydligt fylligare än en vanlig IPA, lite mer maltig, utan att vara för besk. Den andra ölen jag provade var en 5,3 procentig Helles lager. Detta var en ofiltrerad och opastöriserad ljus lager som inte var speciellt besk. Mycket lättdrucken och lagom maltig.  

– Den bästa ölen är den man återkommer till vid flera tillfällen, och precis så är vår öl. Den är klassisk och stilren och bryggs med högteknisk hantverkskvalitet. Inget fusk, inget slarv, inga genvägar. På Vört serverar vi välbryggd öl helt enkelt, avslutar Hans Nyström innan han måste fortsätta med bröllipsförberedelserna. 

Vört är alltså allt annat än en vanlig restaurang, utan mer som en symbios mellan god mat, bryggeri, bar och mötesplats. Mycket väl värd ett besök. Läs mer på vortsthlm.se 

Av: Jessica Berghult