Upplev Frankrike som en fransos

Vi påbörjar resan från Arlanda i mitten av september, via Paris flyger vi vidare till Nantes, en för mig okänd destination fram till nu. Vi ska under några dagar få uppleva ett Frankrike som fransmännen gör på sin semester. Besöka ett område där många ”parisare” har sina sommarstugor eller reser till för att ha en härligt aktiv semester på landsbygden invid Atlanten. 

Vi inleder vistelsen på ön Noirmoutier som ligger cirka en timmes bilfärd söder ut från Nantes. Sedan 1971 förbinds ön som för övrigt är Frankrikes femte största ö med en bro. Lite jämförbart med Öland som sedan 1972 också har en bro för semesterfirare och bofasta. Här ska vi bo på ett väldigt fint hotell, Hôtel le général d’Elbée, rummen är mycket trevligt och mysigt inredda, i stil med resten av hotellet. 

Vi startar första dagen men en utsökt frukost på vårt fina hotel. Efter de har vi bokade cyklar som ska ta oss i stort sett runt hela ön. Det är ett helt fantasrisk landskap vi cyklar igenom, vi får se salt åkrar där man alltså skördar just salt. Vi åker igenom små fiskebyar och slutligen ner mot havet och de fantastiska stränderna. Efter en svalkande lunch på Restaurant le 11 ska vi ut på havet för en båttur i en slags dubbelkajak. Det blev en härlig tur och som vanligt är det fint att se landet från sjösidan. Det är ingen tvekan om att hit kommer människor för en aktiv semester som varvas med sol och bad. 

Senare under eftermiddagen är det dags att röra oss vidare till ett nytt ställe Marais Poitevin som ligger inåt landet. Vi ska bo på hotellet Auberge de la Rivière, ett något enklare hotell som trots detta har en restaurang i Michelin klass. Efter installation på våra rum och en uppfräschning efter en aktiv dag är det dags för middag. Hotellet ligger precis som namnet antyder invid en flod som sakta rinner förbi. Hur det än är så gillar man att vara nära vatten, det ger en speciell känsla helt enkelt. Man kan sitta inne i den trevliga restaurangen eller ute på den mysiga uteserveringen. Middagen är en superb tre-rätters som verkligen är värd en omväg. Och det märks att hit går lokalbefolkningen för en fin middag. 

Dagen efter bär det av till Abbaye de Maillezais, ett gammalt munkkloster som inte är i bruk. Här får vi gå en tur och titta på ruinerna och lära oss om hur livet som munk kunde vara här på den tiden. Bland annat så grävdes miltals med kanaler för hand runt omkring klostret, allt för att få in vatten för odlingens skull. Dessa kanaler kan man numera åka i med speciella båtar, det är en spännande upplevelse och det känns mer som man är i Azorerna än i Frankrike, väldigt exotiskt. På området finns även en restaurang L’Echauguette, där vi äter en mycket god lunch i skuggan, det är fortfarande väldigt varmt här trots att vi är i mitten av september. 

Dags att röra på sig igen, även i det här området finns cyklar att hyra på flera ställen, vi får en guidad cykeltur genom ett fantastiskt landskap med kor och åkrar, även här finns det kanaler som munkarna grävt för länge sedan. Dags för lite stadskänsla, vårt nästa stopp är den lilla medeltidsstaden La Rochelle, här kan du vandra runt och riktigt känna svunna tider i de gamla husen, kyrkan och så vidare, här ligger även regionens turistkontor som du kan besöka för mer information. 

Tillbaka på hotellet och ännu en middag på den mysiga restaurangen vid floden, vi bad redan första middagen om ett vin i vår smak som passade till maten, vi får veta att vinet kommer från en lokal vingård. Vilket sammanträffande, det är just den vingården som vi har ett besök bokat på dagen efter. 

Jag rekommenderar verkligen att besöka en vingård om du är i Frankrike, just den här vingården heter, Vignobles Mercier och är en förhållandevis liten vingård som producerar cirka 400 000 flaskor per år. Vi får träffa vinmakaren själv som guidar oss igenom hela vinmakarprocessen, från jord till bord så att säga. Vi avslutar med en liten vinprovning, som alltid lika intressant när du har ett proffs som hjälper till att smaka vinet rätt. Innan vi åker därifrån finns det möjlighet att köpa med oss vin, jag slår till på två flaskor av det vinet vi fick till middagen. Ångrar att jag inte köpte fler, man exporterar ingenting härifrån, allt säljs lokalt. 

Vi ska snart bege oss till flygplatsen i Nantes för att åka hem, innan dess är vi inbjudna till lunch på restaurang Le Rabelais, restaurangen ligger i samma byggnad som ett hotell och ser inte mycket ut för världen utifrån. Men ack vad man inte ska döma utifrån, här blir vi serverade en lunch av mycket hög klass, det är inte för inte som Frankrike sägs vara matlandet nummer ett. 

Vi far vidare mätta och belåtna till flygplatsen, under några härliga dagar har vi fått uppleva en del av Frankrike som inte många svenskar ännu besökt, men det hoppas jag det blir ändring på. Vem vill inte hitta ett nytt resmål där inte varenda granne varit.