Drömmen om en vit gnistrande vinter i Svenska Fjällen

Vintern och julen närmar sig med stormsteg. Snart kommer ljuset och den härliga känslan när snön sakta faller ner på marken och gnistrar vit på backen. Då kommer säkert skidlängtan också. Vad är inte härligare än att fira jul och nyår i svenska fjällen eller åka upp på några härliga skidweekends under en av de vackraste årstiderna på året. Sverige har många härliga skidorter. Premium Magazine har listat några guldkorn här som du inte bör missa om du älskar vinter, snö, skidåkning och härliga äventyr. 

Sälen är en av Sveriges populäraste skidorter. Vintern 21/22 i Sälen bjuder på många spännande nyheter, som till exempel utökade öppettider i Tandådalen och Hundfjället samt helt nya SkiStar Cross Country Arena.  

Skidåkning 

Vid Sälfjällstorget finns flera liftar och upplysta nedfarter i olika svårighetsgrad. Här finns skidskola, skiduthyrning, rullband, barnlift och barnområde med grillplats och toaletter samt en värmestuga. Allt i nära anslutning till parkering och intilliggande boenden. Självklart kan man ta sig vidare i hela Lindvallens skidområde samt Högfjället från Sälfjällstorget. Sälen har verkligen något för så väl liten som stor.  

En ny toppmodern fjällresort i Sälen 

Den 9 december öppnar SkiStars nya lodge i Sälenfjällen, SkiStar Lodge Hundfjället som kommer att bli en internationell fjällresort med toppmodernt boende. SkiStar Lodge Hundfjället kommer att rymma bland annat 153 rum, 786 bäddar, konferensutrymmen, spa, gym, SkiStarShop och de nya restaurangerna Mondo och Pontus! i Sälen. Dessutom finns sedan tidigare Skandinaviens modernaste 8-stolsexpresslift, utförsåkning och nedfarter för alla nivåer, utökade snösystem samt närheten till Sälen-Trysils flygplats, Scandinavian Mountains Airport. Sedan en tid tillbaka går det alltså att minimera restiden till Sälen och flyga upp istället för att ta bilen eller tåget. SkiStars nya lodge ligger centralt på Hundfjällstorget med bästa ski-in-ski-out-läge.  

Pontus Frithiofs nya restauranger – Mondo och Pontus! i Sälen 

I december gör den omtalade krögaren och entreprenören Pontus Frithiof, tillsammans med Thomas Dahlstedt och hans restaurangkoncern Nordrest, entré i fjällvärlden med två nya restauranger och en stor tillhörande bardel på SkiStars nya SkiStar Lodge Hundfjället.  

Restaurangerna får olika inriktningar och utbud, men gemensamt för dem är Pontus dna med en avslappnad och ombonad atmosfär, generöst och inkluderande.

På Pontus! i Sälen kommer gästerna mötas av en varmt ombonad internationell lodge-atmosfär, där den lugna svenska fjällvärlden möter det uttrycksfulla Nordamerika – Sälen goes Colorado. Menyn kommer erbjuda ett brett utbud av rätter, där grillen och sashimi blir tongivande tillsammans med ett minst lika omfattande vin- och champagneutbud, signerat Pontus Groups chefssommelier Mario E Moroni. I restaurangen finns även en generöst inbjudande bar för en sofistikerad after ski med servering direkt från champagnevagn. 

Mondo, som betyder världen på italienska, blir ett spännande ”family-style-koncept”, med rätter från olika delar av världens kök – ett sharing-koncept för alla tillfällen, för hela familjen eller kompisgänget. Mondo bjuder in till härligt fjällhäng, spännande, väntat och oväntat, men framför allt gott. I Mondos bar erbjuds gästerna en mer traditionell, fartfylld after ski med puls från dj:s och där dryckesutbudet med öl, shots och kvalitativa viner och drinkar serveras på glas. 

SkiStar Lodge Hundfjället och krögarens restauranger, Pontus! i Sälen och Mondo by Pontus Frithiof öppnar den 9 december 2021. 

Kläppen Ski Resort – Sveriges sjätte största skidanläggning 

Kläppen Ski Resort ligger i Sälen och är Sveriges sjätte största skidanläggning med 37 nedfarter i alla väderstreck. Kläppen är känd för sin höga kvalitet på snön samt den prisade snowparken som blivit utnämnd till landets bästa nio år i rad. Hela familjen har sin egen skidåkning på Kläppen, från den lilla knatten till mamma, pappa, mormor, morfar till tonåringen som vill utvecklas på skidor eller bräda. Här erbjuds ett drömlikt vinterland från mitten av december till efter påsk.  

Kläppen Ski Resort är en privatägd skidanläggning i Sälen. Skidsystemet är uppbyggt kring ett berg med nedfarter i alla väderstreck. Anläggningen ligger inbäddad i skog, vilket skyddar mot vind och gör att snön ligger kvar längre i pisterna. Kläppen bjuder på varierad skidåkning för alla smaker och för både stora och små. Det finns även flera trivsamma längdskidspår på totalt 37 km. Om man inte vill åka nedför i de 37 nedfarterna och upp de 21liftarna.

Alpinpremiär 16 dec 

Var en av de första att ta gondolen upp till toppstationen i vinter. Redan den 16 december öppnar Kläppen upp anläggningen för alpin skidåkning.  

Drömmer du om en jul likt förr i tiden då tomten pulsade fram genom ett tjockt snötäcke? Den drömmen kan bli sann. Här på Kläppen kan du och familjen koppla av i en idyllisk fjällstuga med ski in & outläge. Omfamnas av värmen från en sprakande brasa, avnjut nygräddade lussebullar och seg kola från det omtalade bageriet till Peter Jöbacks vackra stämma.  

Nybyggda lägenhetshotellet Kurbits 

Det nybyggda lägenhetshotellet i dalastil invigdes för drygt 1 år sedan och passar naturligtvis för hela familjen, Hotell Kurbits har Kläppens bästa Ski in/ski out-läge, och är  beläget på Tranantorget, mitt i själva hjärtat av Kläppen. Det erbjuder 30 fräscha lägenheter med fyra eller sex bäddar med möjlighet till självhushåll. Under vintersäsongen ingår alltid sänglinne/handdukar och livsnjutarfrukost till hela sällskapet. När det är dags att resa hem behöver man heller inte tänka på avresestädningen.  

Säfsen – skidort i södra Dalarna 

Säfsen Resort är en högklassig skidanläggning i södra Dalarna, perfekt för en ett besök en långweekend eller en vecka. Här kan barnfamiljer & aktiva människor i alla åldrar uppleva en rolig semester. Gillar ni fartfyllda aktiviteter och sköna familjedagar så kommer ni att trivas i Säfsen.  

Det ska vara enkelt att åka på skidsemester med familjen och Säfsens signum är en strulfri skidsemester. För på Säfsen älskar man skidsemester med barn. Säfsen vet också att det kan innebära en hel del utmaningar. Därför fokuserar man på lösningar som förenklar skidsemestern för alla.  

Här erbjuds bekvämt boende, 18 nedfarter, 6 liftar, snowpark, 70 km preparerade längdskidspår, Wärdshus, Café, Restaurant & bar, trampolinarena med mera.  

Alpin skidåkning & längdskidåkning  

I Säfsen kan du räkna med härlig skidåkning för alla. Här finns ett stort utbud av långa och lätta nedfarter, även skidspår för dig som vill åka på längden. 

Ska familjen prova på utförsåkning för första gången är Säfsen den bästa av skidorter i Sverige. Här känner sig även de minsta ”stora” och vågar snabbt lite mer. Säfsens högsta punkt är toppen på Solberget med vacker utsikt över Säfssjön och omgivningarna. Härifrån kan faktiskt hela familjen åka redan första skiddagen. Så snart man har lärt sig att bromsa och svänga lite grann är man redo att åka ända från toppen. Att redan sin första skiddag kunna åka sittlift till toppen och själv styra skidorna på vägen ner i den 1,5 km långa Långsvängen är ett stort äventyr.  

Säfsen är tillräckligt stort för att känna att äventyren aldrig tar slut och litet nog för att ni inte ska tappa bort varandra eftersom alla backar kommer fram på samma plats!  

Barnens Skidland– Alla knattars favorit! Ett komplett barnområde helt anpassat till att första åket på skidor ska bli så roligt som möjligt. Här finns rullband och Säfsens lättaste och långsammaste knapplift. Här finns även snowracerbana, pulkabacke, barnvagnsparkering och grillområde för matsäckslunchar och brashäng. Såklart kan du också träffa älgen Filurius och hans vänner här. Kanske har du tur på skattjakten?  

Snowparker 
Lekparken – Filurius egna minipark, kan du testa perfekt lagom höga hopp och boxar. Kanske första steget innan Folkparken lockar. Dessutom ligger Filurius hus där, och han blir alltid lika glad att få besök. 

Folkparken- För alla modiga kids som gillar utmaningar. Här hittar du lite större blå och röda hopp samt flera rail-linjer i olika nivåer. Genomtänkta, progressiva linjer så att det blir enkelt att veta vad nästa steg är.  

Längd 

För dig som älskar längdskidåkning är Säfsen den perfekta platsen. Det finns 70 km preparerade längdåkningsspår för både klassisk åkning och skate. Njut av den vackra naturen längs berg, dalar, sjöar och vattendrag. När det är dags för en paus finns det många mysiga vindskydd där du kan tända en brasa eller bara njuta en stund. 

Aktiviteter 

Vill man ta en paus från skidåkningen eller träna ett nytt trick eller hopp, så finns SnowCamp, en inomhusanläggning fylld av professionella trampoliner och foam pits. Här har vuxna som barn, nybörjare och proffs lika roligt. Vill man lära sig mer så får man hjälp av kunniga instruktörer. 

 
Barnen kan gå på skattjakt, pysselverkstad och på afterski med maskoten Filurius. Låt barnen leka i lekhörnan medan ni njuter av en härlig middag på Hyttan. Eller kanske ta liften upp till toppen efter stängning och ta SnowRacer ner? En rolig aktivitet för både unga och gamla. 

Spa 

Efter en dag ute i backen kan det vara avkopplande med ett besök i Säfsens fina spa. Sjunk ner i en fåtölj blickandes ut över vinterlandskapet eller njut av en mjukgörande massage. Vill ni förgylla vistelsen med extra allt gör ni en privatbokning av ön Gusserholmen och njuter av bastu och badtunnor under stjärnhimlen. 

Mat 

God mat och dryck hör till en lyckad semester med familjen. I Säfsen Resort kan du äta hemlagade måltider och gofika både i skidbacken och i stugbyn. Det finns något för alla smaker. I Hyttan i hjärtat av stugbyn kan du äta god mat på närproducerade råvaror i en trivsam och mysig miljö. 

Boende 

På semestern ska det vara minst lika bekvämt som hemma. I Säfsen kan du välja mellan boende i charmiga stugor eller de populära och moderna lägenheterna Vargspåret & Solslingan med ski in-ski out eller liftnära läge.  

Oavsett vad du väljer så får du ett fräscht, härligt och bekväm boende med mysigt soffhäng, sköna sängar, bastu och kamin som tillval och välutrustat kök med alla bekvämligheter. Fullt utrustade med allt man behöver för en familj på skidsemester. 


Skrivet av Lina Sjölund som är resebloggare och reseskribent. Kika in på hennes blogg: liniztravel.com/