Scandinavian XPO – Nordens närmaste mötesplats

Med ett attraktivt läge ett stenkast från Arlanda flygplats och en flexibel anläggning som erbjuder optimala mötesalternativ för både stora och små grupper, är Scandinavian XPO en nytänd stjärna på konferensscenen. Lägg därtill högklassig mat och dryck, senaste tekniken, hotell i direkt anslutning och ett aktivitetsutbud utöver det vanliga, så blir konceptet svårslaget. 


Text: Sara Schröder Foto: Emittent Media


Strax intill Arlanda, mitt emellan Uppsala och Stockholm, ligger Scandinavian XPO, Sveriges nya, spännande, innovativa mötesplats. På totalt över 40 000 kvadratmeters mötesyta erbjuds möjligheter utöver det vanliga. 

Scandinavian XPO är en del av Arlanda XPO, 240 hektar mark som rymmer allt från hotell och mässlokaler till drivelab och företagspark. Närheten till flygplatsen gör att långväga gäster snabbt kan komma på plats med den gratis shutteln, något som sparar både tid och miljö. 

– Som affärsresenär jobbar du ofta även när du befinner dig på resande fot. Att slippa ta viktiga samtal i en taxi och dessutom minska klimatpåverkan genom att undvika onödigt resande, är mycket värt. Hit kan långväga deltagare ta sig från gaten till konferensrummet på 30 minuter, något som är väldigt uppskattat, berättar Anna Bauer, vd för anläggningen. 

Konferensrum som speglar Sverige

För konferensbesökaren erbjuds det ett femtontal konferensrum på 11-32 kvm samt två större rum. Varje konferensrum har fått namn efter ett landskapsdjur, en egen väggfärg och unik bild som lyfter temat. Lobbyn är inredd med personlig känsla som på ett lyxhotell, långt från kala väggar och industrilokaler. Anna har själv varit delaktig i inredningen av anläggningen. Som utbildad inredare och med en konstexamen i bagaget så hade hon den kunskapen som behövdes. 

– Vi började med att göra en moodboard och sätta oss in i våra gästers upplevelse när de landar på Arlanda. Vad kan vi ge dem som visar Sverige? Vi ville skapa en anläggning som representerar allt vackert som vårt land har att erbjuda, som norrsken och skogsmarker, berättar hon.  

Många aktiviteter att välja på 

För den gäst som vill stanna över natten, finns Quality Hotel Arlanda XPO som ligger i direkt anslutning till mässlokalerna. Hotellet erbjuder 421 nya hotellrum. 

– Vid större arrangemang så kan gästerna gå direkt från mässhallen till sitt hotellrum utan att lämna byggnaden, då vi delar lobby. Vid större evenemang har vi en rullport som går att öppna upp till den gemensamma foajén, vilket ger en häftig känsla och ett bra flöde, berättar Anna. 

Många kombinerar sin konferens eller styrelsemöte med en omgång padel hos WE Arlandastad, en 1 600 kvadratmeter stor träningsanläggning med fokus på padel och crossfit som ligger i direkt anslutning till Scandinavian XPO. Övriga aktiviteter som finns i närheten är golf, testkörning av bilar hos Drive Lab, skjutbana och ett lokalt bryggeri. Eller varför inte prova på jaktbiografen hos Mauritz Widforss Shooting. Här skjuter ni med riktig ammunition på realistiska jaktsekvenser som visas på en filmduk. 

– Möjligheterna till aktiviteter är många och det mesta går att lösa. Finns det inget färdigt koncept så hjälper vi till att skapa ett. Många tycker det är en klar fördel att vi inte ligger mitt i någon större stad. Alla deltagare stannar på området och det finns inget shoppingstråk som lockar, istället kan gruppen verkligen umgås och ha roligt tillsammans, säger Anna. 

Högklassig mat och dryck 

Som gäster hos Scandinavian XPO erbjuds ni ett brett utbud av mat och dryck. Ansvariga för maten är Mässrestauranger gruppen med Great Event Catering som har stor vana av att leverera mat och dryckesupplevelser på högsta nivå till mässor, evenemang, möten och konferenser. Den svenska inriktningen löper som en röd tråd även genom mat och dryck. 

– Det känns jättebra att ha Great Event Catering som leverantörer. De har stor erfarenhet av dessa arrangemang och vi vet att de kan bidra till riktigt bra och goda gästupplevelser. Matfilosofin tar avstamp i svenska smaker och hållbara råvaror, med välkomponerade och vällagade rätter. De jobbar med råvaror från grunden och utifrån säsong. Deras serviceambition är lika hög som deras kärlek till mat, dryck och värdskap, berättar Anna. 

Lokaler för både mässarrangörer och konferensgäster 

På Scandinavian XPO finns tre stora mässhallar som alla är väldigt anpassningsbara. Hall 1 har stora lastportar och tio meter i takhöjd, vilket underlättar för kreativa lösningar på både höjden och bredden. Här finns möjligheten att erbjuda arrangemang för upp till 5 000 personer. Hall 2 ligger mittemellan de övriga hallarna och har lite lägre takhöjd och en yta på 530 kvadratmeter. Hallen är perfekt för mingel, luncher eller evenemangkök under stora galamiddagar som äger rum i intilliggande övriga hallar med uppemot 3 000 gäster.  

Hall 3 har flera entrémöjligheter och går att öppna upp mot foajéytor eller hotellobbyn som ligger intill. 

– Med hjälp av blockväggar som finns på plats går det enkelt att dela av ytorna och anpassa efter önskemål. Vi är en mötesanläggning med stabila ägare i ryggen och vi kommer att hitta samarbeten med både andra anläggningar, mötesbokare och mässarrangörer nu när vi blickar framåt. Våra lokaler är unika och kan möta både arrangemang med flera tusen besökare likaväl som mindre grupper av personer, säger Anna. 

Flexibla lokaler för alla behov 

Flexibiliteten har varit viktig när den nya anläggningen har planerats. Mötesytorna är funktionella och flexibla samt kan anpassas i storlek efter behov. Lokalerna är utrustade med den allra senaste tekniken för att tillgodose gästernas behov och om så önskas kan mötesrum bokas med utsikt över mässhallarna eller konferensrum som har direkt access till evenemangshallarna. För den som önskar ett annorlunda möte erbjuds Skybox, en lokal vetter mot Arlandas ljus och rörelser.  

Anna passar på att skicka med en uppmaning till mötesbokare runt om i landet. 

– Det finns ett uppdämt behov av att återigen få ses på andra sätt än digitalt. I takt med att restriktioner lättas kommer också möten att börja bokas på. Vi har redan nu många bokningar, allt ifrån ett femtiotal till tusentals deltagare, som planeras i höst. Vi ser dock en fara i att kunderna inte kommer hinna ställa om. Ringer de och vill boka ett evenemang om ett halvår, kan det vara svårt att få fram ett datum. Ett tips är att vara på tårna och se till att vara ute i god tid, råder hon. 

Scandinavian XPO

Vad: Mötes- och eventanläggning 
Var: 30 minuters gratis transfer från terminalen på Arlanda, mitt emellan Stockholm och Uppsala. 
Areal: Över 18 000 kvm mötesyta med kapacitet för 8 500 personer totalt 
Evenemangslokaler: 3 större hallar 
Konferenslokaler: Ett 15-tal konferensrum på 11-32 kvm samt två större rum. 
Övriga ytor: Loungemiljöer, mötesrummet Skybox, hotell, restauranger, barer, caféer, träningscenter, läkarmottagning. 

Läs mer: www.scandinavianxpo.com/swe/