Rom – den eviga staden

Den eviga staden är som ett stort utomhusmuseum. Här är varje gatsten ett museiföremål värd att ta in och betrakta.  

Palazzo Naiadi  

I Roms centrum, nära tågstationen Termini finner du ett palats, Palazzo Naiadi. Här bor jag under några dagar när jag återupptäcker Rom. Första gången jag var i Rom var en julhelg för några år sedan. Besöket kantades av solsken och en glad förundran över hur mycket som fanns att se av att bara promenera runt. Denna gång tar jag vid där jag slutade, promenerandes; i staden som är som ett utomhusmuseum. 

Hotellet är den perfekta utgångspunkten för besöket. Byggnaden som täljer om en anrik historia omsluter mig med en opulent italiensk charm som inte tar slut vid dess inredning. Här får du förstklassig service av personalen som är måna om att din upplevelse i den eviga staden skall bli den bästa. 

Rummet 

Inredningen är genomgående klassisk och pampig. Ett rum i två etage tilldelas mig med en utsikt över stadens vimmel, en liten söt kyrka inklämd invid en fontänrondell. Heltäckningsmattan gör varje steg mjukt och tyst. Badrummet har både en dusch och badkar samt två handfat, något som uppskattas när man är två i sällskapet. Sängen är mjuk och skön, inte alls så där hård som ibland i Sydeuropa. Jag räknar till runt 6 meter i takhöjd och aldrig har jag sett så långa gardiner. 

Frukosten 

En italiensk frukost när den är som bäst. Du har frukten, de färska bären, italienska ostar, charkuterier, yoghurt av alla dess slag och så klart alla sötsaker som är så vanliga på frukostbufféer i Italien. Jag själv som följer en ganska strikt lågkolhydrat-diet undviker pannkakorna och det söta brödet men det finns gott om hälsosamma alternativ. 

Gym och Spa 

Hotellet erbjuder ett gym med utsikt över staden med de allra nödvändigaste maskinerna och hantlar. Här tar jag några pass för att rensa hjärnan efter alla intryck i staden. Deras spa tillhandahåller alltifrån massage till manikyr. För den som önskar kan du boka en privat stund i deras jacuzzi. 

Sevärdheter 

För dig som aldrig har varit i Rom har du mycket att upptäcka. Givetvis får du inte missa Påvepalatset i Vatikanen. Om du har tur sammanfaller ditt besök med en mässa där du kan se hans helighet. En liten promenad söderut från Vatikanen kan du upptäcka arbetarkvarteret Trastevere som nu blomstrar som en turistattraktion med genuina restauranger och mysiga små gränder. Vi finner en lugn lunchrestaurang som serverar glutenfri pasta och en gudomlig lammstek 

Villa Borghese 

Trots sitt namn är Villa Borghese framför allt förknippat som namn på parken som omgärdar Borghese Gallery and Museum. Parken är stor med höga träd, perfekt för en joggingtur eller en picknick. Hit söker sig både lokalbor som vill slappa i gräset och turister som vill uppleva lugnet – långt bort från den intensiva trafiken och vimlet. 

Klassiker 

Att bara strosa runt i staden är en turistattraktion i sig själv men du bör inte missa en guidad tur på Colosseum. Det ger mer än att bara upptäcka själv då platsens rika historia kräver sin guide som kan berätta om gladiatorernas skådespel och liv. Då spanska trappan är snabb att bocka av gör du det i ett svep tillsammans med vackra Fontana di Treve. Njut! 

Toppattraktioner du inte får missa! 

 • Colosseum 
 • Roman Forum 
 • Vatikanen  
 • Villa Borghese 
 • Trastevere 
 • Spanska Trappan 
 • Fontana di Trevi 
 • Balett på Rom-Operan 

Hotellfakta 

 • 238 rum och sviter 
 • Historisk arkitektur 
 • Idealiskt centralt läge 
 • Takterrass och pool 
 • Husdjursvänligt – hundar och katter tillåtna 
 • Erbjuder upplevelser som Vespa-tur, italiensk matlagningskurs med mera.