Rivierans svenskar – Livsstilsentreprenörerna som skapat sig ett nytt liv

Fotograf för Domaine Rabiega: Magdalena Martin

Nästan alla har någon gång drömt om att starta om sitt liv på nytt på en ny plats. Vår rese-reporter Patrik Bergfeldt besökte sju stycken oförglömliga resmål under sommaren längs med Rivieran från franska Draguignan i väst till italienska Bordighera i öst. På de olika platserna träffade han svenskarna som byggt upp nya liv – i vad många skulle kalla: Paradiset! 

Att resa ute i Europa under pandemin hade sina tydliga för-och-nackdelar, helt klart. För det första var det masktvång och covidpass för det andra var många destinationer lugnare än vanligt för säsongen. Resan började med några dagar i Paris i början av augusti och fortsatte sedan ned till Rivieran via bergsregionen Cevennerna.  

Domaine Rabiega – Vingården för livsnjutare! 

På den anrika vingården Domaine Rabiega som ligger strax utanför orten Draguignan i Provence finner du paradiset för vinodlarna Yohan och Blenda Adell von Corswant. När de fick chansen att ta över vingården år 2020 tillsammans med några få utvalda investerare i bolaget Gastrodev Vin & Sprit AB var lyckan gjord. Här kunde de bygga upp sina nya liv och likaså en blomstrande vinexport.

– Du har aldrig och kommer aldrig att träffa en lyckligare människa än mig, förklarar Yohan Adell von Corswant första kvällen då vi möts.  

När man glider in genom portarna och du får se vilken skatt som gömmer sig bakom murarna slås man av den franska vinodlaridyllen. Platsen har en intressant historia med flera svenska ägare bakåt i tiden, bland annat statliga Vin och Sprit som ägde Rabiega mellan år 1986 och 2005.  

Många ben att stå på 

– Är du miljardär och vill bli miljonär, köp en vingård säger Yohan skrattandes. Vi vill vända det till motsatsen och göra verksamheten lönsam. Därför har vi valt att ha ett antal ben att stå på. Utöver vår egen produktion säljer vi negociant vin, det vill säga vi köper in vin från andra vingårdar som vi paketerar och säljer vidare till importörer i flera olika länder. Vi har också hotellet och restaurangen. 

På plats, utöver grundarna Yohan och Blenda, finns även ett svenskt krögarpar som driver Bistrot Rabiega och den mångfaldigt prisbelönta ”flying wine maker” Lars Torstenson. Han har titeln directeur technique och ansvarar för hela vintillverkningen. Lars har ett gediget track record av att skapa högkvalitativa viner och han har även skrivit 15 böcker om viner.  

– Jag har arbetat med vin i över 18 år över hela världen, från Argentina till Italien. Det kräver otroligt mycket arbete att skapa bra viner, berättar Lars Torstensson som jag hade chansen att följa under första skördedagen för säsongen. 

Tillsammans skapar alla dessa personer en atmosfär av en svenskkoloni för livsnjutare med höga ambitioner. Det blir enormt tydligt att för att skapa ett vin utav högsta klass kräver det mycket arbete, svett och tårar. Efter detta besök förstår jag verkligen att det höga priset på ett riktigt bra vin är definitivt rättfärdigat. 

Utöver att vara en vingård driver Yohan och Blenda ett hotell på vingården och Bistrot Rabiega står för den kulinariska upplevelsen. En destination väl värt ett besök för den vinintresserade. Ett tips är att försöka tajma in besöket under vinskörden – en upplevelse jag sent skall glömma. 

Hotellet: 

Hotellet är inrett med handplockade föremål och antikviteter och med endast 28 rum – var och en unika – på Rabiega Hotel finner du essensen av Provence. Frukosten serveras bland olivträden med utsikt över vingården.  

Domaine Rabiega 

735, Chemin Saint Joseph, 83300 Draguignan

www.rabiega.com

Hotel du Soleil – där solen alltid skiner – Grundarna Susanne och Linnea gör hela vistelsen magisk 

Det går knappt att beskriva vilken gästfrihet och glädje som Susanne Torsell och Linnea Andersson sprider till sina besökare på Hotel du Soleil i vackra Saint-Raphael. Detta 3-stjärniga hotell är beläget i ett gemytligt område av staden som känns genuint och som en del av lokalbefolkningen. Den som söker efter en lokal krog behöver inte gå långt, på hotellet finns en av de bästa. 

Efter en tid på landet ute på vingården var det skönt att bege sig igen till civilisationen där jag enkelt kunde besöka matmarknaderna och havet. Susanne och Linnea som driver Hotel du Soleil, i den väldigt avslappande och franska delen av Rivieran, mottar mig med öppna armar och stora leenden.  

Hotellet känns som taget ur en fransk-brittisk deckare där vi alla ska delta i cluedo. Jag börjar direkt ställa frågor till båda värdinnorna och ägarna. 

– År 2017 flyttade vi båda från Stockholm, Sverige för att driva Hotel du Soleil. Vi älskar absolut den franska kulturen, med dess långa tradition av god mat och vin, och det fantastiska landskapet runt Saint-Raphaël med de röda klipporna i Esterel-massivet och naturligtvis Medelhavet, förklarar de. 

Tillsammans hade de tidigare drivit flera krogar i Stockholmsområdet och haft full fokus på att skapa kulinariska upplevelser, men efter en tid lockades de av tanken att ha en verksamhet utomlands. Av bara en händelse dök en annons upp i deras flöden, det var Hotel du Soleil. Många av svenskarna på Rivieran berättar om ett långt letande efter rätt objekt att ägna sina liv åt men för Susanne och Linnea tog det kort tid då de fann rätt direkt.  

Mitt rum har en vacker balkong med milsvida utsikt över staden. Där inmundigar jag både den fantastiska frukosten som erbjuds på hotellet men också egenkomponerade osttallrikar, inköpta delikatesser från stadens matmarknad. Varje fransk stad har ett fantastiskt utbud av lokalt producerade läckerheter.  

Om Hotellet 

12 bekväma rum, alla med dusch och/eller badkar, toalett, TV, minibar, värdeskåp och telefon, samt hårtork och gratis internet. Alla rum har luftkonditionering och de flesta av rummen har balkong eller terrass. 

Varje dag serveras en utsökt frukost och under sommaren öppnar de upp trädgårdsrestaurang för middagsgäster där man kan njuta av utsökt mat och viner. På hotellet finner du gratis parkering, cyklar som du kan låna för att snabbt ta dig till stranden och så klart strandhanddukar. I närheten finns ett familjeägt bageri, ett apotek och en liten närbutik.  

Hôtel du Soleil 

47 Bd Domaine du Soleil 

83700 Saint-Raphaël 

info@hotel-dusoleil.com  

www.hotel-dusoleil.com  

Hotel Le Ponteil – i hjärtat av Antibes – som drivs av paret Lundgren i sann sydfranska anda 

Antibes, en ort känt för mycket, bland annat deras yacht-hamn som är fylld av dyrgripar från världens alla hörn. Hit beger du dig enkelt med tåg längs med Rivieran. I klassiska och vackra Antibes är det inte ovanligt att se både svenska och utländska kändisar som har semesterbostad eller som flyttat hit för gott.  

Äkta paret Lundgren välkomnar mig med öppna famnar och en ordentlig dos gästfrihet. Direkt när man stiger in på hotellområdet slås man av den sydfranska andan och känslan av att ha hamnat i en genuin oas. Det pittoreska hotellet ligger i nära anslutning till strandpromenaden men ändå i en mycket avskild och lugn del av området.  

Krögarparet från Göteborg fann sitt drömparadis i Antibes 

Martin Lundgren var kock till yrke många år i Göteborg och drev restaurang tillsammans med sin fru Efva Lundgren som är utbildad ekonom. Innan de fann sitt hotell, Le Ponteil, var de och sökte efter rätt objekt bland annat i Sitges och på Mallorca. Efter en tid sökande fann de det här lagom stora hotellet via en svensk mäklare. 

Vad sökte ni innan ni flyttade till Antibes? 

Att få utmana oss själv och prova på en ny livsstil utomlands eftersom det är nu vi hade chansen när våra söner är vuxna och klarar sig själva förklarar de båda.  

– Jag kallar det en klimatflykt till värmen, närheten till hav och berg, säger Martin. 

Efva berättar målande om sin morgonrutin som är en del av många anledningar till att bo i Antibes. 

– Jag går upp tidigt på morgonen, runt kl 6 och tar mig ut och springer längs med havet och tar ett dopp om jag hinner. Därefter väcker jag Martin och förbereder frukosten.   

Att upptäcka Antibes 

Efter en fin introduktion till hotellet och paret Lundgrens liv i Antibes var det dags för mig att upptäcka staden. En central del är strandpromenaden och dess bubblande atmosfär. Antibes har en mycket vacker gammal stadsdel, där Picasso-museet huserar uppe på en höjd. Efter ett besök på museet som erbjuder en bred palett från Picassos alla målningar tar jag mig vidare till den berömda marknaden. Här finner du alla typiska, franska delikatesser som du kan tänka dig och mer därtill. 

En stad fylld av lyx och flärd 

Sinnebilden av Antibes är en plats fylld av lyx och flärd, vilket i mångt och mycket stämmer i och med marinan som inhyser några av världens dyraste yachter samt husen ”uppe på cap:en” som går för många miljoner. Dock finner jag ändå till trots att platsen har en gemytlig charm och en klassisk fransk stolthet.  

Vad är det bästa med livet här frågar jag paret Lundgren och de förklarar: 

– Det är en internationell miljö med trevliga människor som du aldrig hade träffat annars och vi har även lärt känna många nya svenska vänner. Även att få slippa det svenska vädret och få vara aktiva utomhus året om.  

– Det är helt enkelt ett bättre liv, förklarar Efva samtidigt som hon tillägger att de saknar sina svenska vänner hemma i Sverige och barnen. 

Om Hotellet 

Hotellet har 14 rum varav de hyr ut 13 st. Juli till augusti är det högsäsong med många besökare från Frankrike, Schweiz, Belgare, Italienare och Svenskar. Innan paret Lundgren ägde hotellet var det en fransk familj som ägde det i cirka 16 år. Sedan dess att de köpte hotellet har de uppdaterat rummen men vidhållit vid den franska genuina charmen. 

Frukosten som håller en hög standard med lokala råvaror dukas upp varje morgon med möjlighet att avnjutas i den lummiga trädgården. Vanligaste gästerna är par i 30–40 års åldern. 

Kontakt 

Hotel Le Ponteil 
The Lundgren Family 

11, impasse Jean Mensier 

06600 ANTIBES – France 

Phone number: 04 93 34 67 92 
E-mail: info@leponteil.com 

Cannes – inte bara lyx och filmfestival 

Efter mitt härliga besök i Antibes fick jag äntligen se filmfestivalens Mecka, Cannes. En plats som lovar mycket men som ändå lyckas leverera mer därtill. Patrik Bergfeldt fick chansen att testa på lyxlivet i två exklusiva lägenheter uthyrda av svenskägda Saga Apartments.  

Cannes är staden som glimmar dag som natt. En förtjusande plats med arkitektonisk skönhet, fantastiska restauranger och fransk elegans. Här möts jetset-livet med det genuina, här möts havet med storstadspulsen, här möts Frankrike med världen.  

Aldrig har jag blivit så störtförälskad i en plats så snabbt. Direkt efter att jag stigit av tåget som ringlat fram längs med det azurblåa havet möts jag av en parisisk vind från norr fylld med rosendoft och en medelhavsvind som lockar mig till dans in på småtimmarna.  

SAGA Apartments 

På platsen jag befinner mig på hör det till att få uppleva lite sann lyx, annars kan det kvitta. Saga Apartments som ägs och drivs av svenskan Jessica Sterner är en helhetslösning för de som vill bo bekvämt i egna lägenheter samtidigt som de vill ha lyxen som på ett 5-stjärnigt hotell. Jag fick chansen att prova två av deras mest prestigefyllda lägenheter. En i gamla stan i etage med utsikt över hela staden och en modernare lägenhet som blickar ut över gamla stans vackra kulle.  

Jessica berättar om sitt spännande liv för mig på terrassen hemma på Orust i den Bohuslänska skärgården 

Hon är uppvuxen i Göteborg, som vuxen landar hon ett toppjobb i London inom fordonsindustrin för att i nästa karriär driva ett litet fastighetimperium, i Sverige och i Cannes.  

– Egentligen var aldrig planen att börja hyra ut lägenheter i Cannes, men när jag hade skaffat mig den första lägenheten och den blev så populär att hyra ut under mässveckorna fick jag blodad tand, säger Jessica Sterner. 

Därefter fortsatte Jessica att investera i en ytterligare lägenhet för att själv ha någonstans att bo när hon besöker Cannes. 

– Sedan har det bara rullat på och nu är vi uppe ungefär tjugo stycken lägenheter som jag hyr ut, skrattar Jessica glatt och fyller på i våra champagneglas. 

Hemma på Orust sköter hon mycket av sin verksamhet digitalt från hemmakontoret med vacker utsikt över kobbar och skär och den lilla småbåtshamnen nere i viken.  

Cannes upplevelser och gastronomi 

Nu är vi tillbaka i Cannes i reseberättelsen. Här spenderar jag nästan en vecka, som glider förbi som fem minuter. Jag stiger upp på morgonen och tar mitt morgonkaffe uppe på takterrassen i lägenhet i gamla stan. Därefter slinker jag ned till den närbelägna matmarknaden med alla tänkbara franska delikatesser som ostar, kött och färska grönsaker. Under hela min vistelse är det bara där jag handlar och lagar allting själv. Ingenting står i vägen mellan mig och en djupdykning i det franska kulinariska köket och dess råvaror. 

På kvällarna, och ibland även på morgnarna, tar jag en lång springtur längs med havet. En helt oförglömlig upplevelse. Uppe på toppen av gamla stans kulle finns en Cannes-skylt, som en egen Hollywood-skylt. Däruppifrån ser man hela staden glittra. I alldeles i närheten av lägenheten finns en charmig strand som har ett respektfullt lugn över sig som inte återfinns någon annanstans under min långa och underbara resa. 

Fakta om SAGA Apartments 

SAGA Apartments hyr ut lägenheter i Cannes för kongresser, utställningar och för semester. Alla lägenheter ligger bra centralt – mot havet, några minuter från Palais des Festivals, några minuter från härliga stränder eller shoppinggatan Rue Antibes. 

Alla lägenheter är nyrenoverade och håller alla hög skandinavisk standard. 

Kontakt 

Jessica Sterner  

tel +46 708 976577   

mail jessica@sagaapartments.com

Haute de Cagnes – en medeltida pärla 

Aldrig hade jag hört talas om den lilla pittoreska medeltidsbyn Haute de Cagnes förut. Ni anar inte hur lycklig jag blev över att få upptäcka något så unikt och nytt. En samlingsplats för eliten, som redan upptäckt alla andra självklara platser på världskartan.  

HÔTEL CHÂTEAU LE CAGNARD 

Uppflugen på Cagnes höjder, i ett provensalskt landskap, är Château Le Cagnard – Hotel and Restaurant en egen resa i sig. Beläget i hjärtat av en region full av konst och historia, erbjuder det sina gäster förtrollande upplevelse. I den lilla medeltida byn finns historiskt viktiga Château Grimaldi inbäddat i en sammanflätning av branta gränder. En oas av lugn och ro bara ett stenkast från stränderna Côte d’Azur erbjuder. Detta är en plats med utsökt charm som tagen ur en saga. 

Byn är inbäddad mellan Mercantour-massivet och Medelhavet mitt i ett bergslandskap som störtar ner i det azurblå havet omgivet av klungor av lila klematis. Platsen har inspirerat konstnärer och poeter att välja orten till sin hemvist. Château Le Cagnard har låtit hedra de berömda konstnärerna från region som Renoir, Matisse, Picasso och Bonnard genom att tillägna rummen en målning inspirerade av dem.  

En byggnad med anor i svensk ägo 

Byggnaden från 1200-talet har ett ridderligt arv. Den välvda öppna spisen ger det före detta vakternas rum en utsökt charm för alla middagsgäster. Varma toner, och fresker som består av elefanter med anor från tjugotalet berättar en historia om avlägsna länder.  

2011 började ett nytt kapitel i hotellets historia, då den svenska familjen Ivarsson köpte den berömda fastigheten för att bevara dess arv. En totalrenovering påbörjades, som inkluderade en trogen restaurering av Emile Wérys fresker och de antika möblerna, öppnade hotellet igen sina dörrar för allmänheten.  

Restaurangen 

En unik pjäs, och ställets juvel, är taket i restaurangen, som består av 200 originalmålade paneler. Lätt och förtrollande kan taket öppnas och ge plats åt natthimlen. Restaurangen erbjuder regionala och säsongsbetonade variationer av det franska köket. En noggrant utvald vinlista över provensalska flaskor som imponerar riktiga vinkännare. Frukosten är en hel resa i sig i form av smaker och kvalité som avnjuts med milsvid utsikt över den franska rivieran. 

Fakta om hotellet 

Alla rum och sviter på hotellet har en klassisk inredning, med ädla toner av ecru som harmoniserar med värmen från de lyxiga möblerna. Hotellet erbjuder bland annat barnpassning, utflykter, bokningar av taxi, biluthyrning och gratis WIFI i hela hotellet. Hotellet fungerar alldeles utmärkt för stora event, företagsmöten och förtrollande bröllop. 

Kontakt 

54 rue Sous Barri 06800 Cagnes-sur-Mer – France  

contact@lecagnard.com   

Tel: +33 4 93 20 73 22 

www.lecagnard.fr/en/  

Bordighera  där brittisk aristokratisk arkitektur möter italiensk enkelhet 

När jag nu klivit över den Italiensk-franska gränsen landar jag i något mjukt, lummigt och med en uppsjö av genuina smaker. Fransk kultur i all ära, jag är ju en sann Frankofil, men Bordighera är så vackert så att det förslår. En plats som levererar femstjärnigt i charm. 

Casa Albertieri B&B 

Ett charmigt B&B som ligger i Bordighera på den italienska blomsterrivieran i en unik miljö. Huset som är uppfört i slutet av 1600 talet är varsamt renoverat och fresker, takmålningar samt andra ursprungliga detaljer väl bevarade. Idag drivs det som ett klassiskt ”bed and breakfast” av ägarnas bostad. De hyr ut rummen Camera dei Cavalieri och Camera delle Stelle, som båda är bekväma och rymliga med privat badrum. 

Från mitt fönster har jag en strålande havsutsikt och full vy över de närliggande kuststäderna Menton och Montecarlo och vid klart väder kan man skymta öarna Lerins utanför Cannes och ända bort till l’Esterel massivet. 

Idag drivs Casa Albertieri B&B av Anki och Maurizio. Maurizio är uppvuxen i Bordighera och berättar frikostigt för mig om stadens utveckling och minnen från förr. Han är utbildad arkitekt, och har arbetat som det i Sverige innan han återvände till sin hemstad och driften av Casa Albertieri.  

Bordighera stad 

Bland slingrande gränder och små piazzor vandrar jag runt första kvällen och finner en genuin italiensk restaurang där man kan prova det goda liguriska köket. Därifrån är det endast ett stenkast till St.Ampelio och strandpromenaden. Idealiskt för en avkopplande solsemester eller som utgångspunkt för att utforska franska och italienska rivieran samt någon av de närliggande bergsbyarna i inlandet. 

En del av arkitekturen i staden är från eran då den brittiska överklassen kom på 1800-talet som lockades av havet. Ett intresse hade väckts tack vare en roman från Giovanni Ruffini, Il Dottor Antonio som publicerades 1855 i Edinburgh och berättade om staden.  

Fakta om Casa Albertieri B&B 

På morgonen serveras frukost i salen mellan kl. 08.30-10.00. 

De erbjuder även så kallad Slow vandring i Ligurien, ett vandringspaket tänkt som en njutningsfylld men aktiv långhelg med möjlighet att uppleva både Liguriens vackra inland i kombination med en kulturell och gastronomisk upplevelse i Slow-foodrörelsens anda. 

Kontakt 

Casa Albertieri B&B 

via Circonvallazione 2, Bordighera 

Telefon +39 348 3855925 / +39 340 6717543 

E-post: casaalbertieri@gmail.com  

http://www.casaalbertieri.com/svenska