Plakias – en grekisk kustpärla

I det grekiska öriket finns det mängder utav platser som ser ut som vykortsmotiv. På Greklands största ö Kretas sydkust, ligger den lilla orten Plakias inklämd mellan bergen. Plakias är en småskalig och charmig plats som bjuder in till stora naturupplevelser; karga berg och djupa raviner kantade av olivlundar, lummiga pinjeskogar och ett azurblått hav. Hit ska vi åka. 

En av barnens absoluta favoritfilmer är Sune i Grekland, från 2012, med Morgan Alling i huvudrollen som pappa Rudolf. Ända sedan barnen såg filmen för första gången har det drömt om att få åka till Grekland. När vi ser oss om efter resmål så är valet givet. Ska vi ha sol och bad så ska vi ju naturligtvis åka till Grekland. Vi får omgående tipset att titta närmare på orten Plakias. I direkt anslutning till stranden finns resebolaget Apollos nya hotell Alegria Beach Resort, som öppnade 2021. Vi fastnar för det nybyggda systerhotellet som ligger rakt över gatan och som stod klart 2022, Alegria on the Hills – Family Premium. Vi föll för just det hotellet då det erbjuder rymliga lägenheter med flera rum och en storslagen havsutsikt, samtidigt som det är ett Apollo Mondo Family-hotell med barnklubb och därtill alla tänkbara faciliteter. Perfekt för oss! 

Plakias ligger på den orörda, södra kusten på Kreta. Med sitt intagande läge vid en vik av Libyska havet är Plakias ett perfekt resmål för att uppleva grekisk vardagslunk, njuta av härliga bad och storslagen natur. Byns charm tillsammans med det nybyggda familjehotellet så har semester alla förutsättningar för att bli en semesterfavorit. 

Flyget från Sverige landar på Kreta i öns största stad Chania på norra ön. Härifrån är det bussresa på en timme och 45 minuter genom det grekiska landskapet för att nå Plakias. En spännande bussresa som förmedlar en bild av hur det kan se ut på den grekiska landsbygden dit turisterna inte når. Väl framme i Plakias möts vi av hotellets personal som transporterar såväl oss som vårt bagage till lägenheten som ska bli vårt hem för en vecka. Vi kliver in och möts av två sovrum samt ett vardagsrum med öppen planlösning och därtill en enorm terrass. Härifrån kan vi se ett flertal av hotellets pooler, staden, stranden, havet och horisonten. En magnifik utsikt som slår det mesta. 

Den närmaste veckan ska vi leva ”all inclusive-livet” på Alegria on the Hills – Family Premium. Vi ska få värdefull familjetid där vi ska fokusera på att ha det härligt och göra roliga saker tillsammans. Jag och min fru ska passa på att träna ett par gånger i gymmet, testa drinklistan och bada i havets vågor samtidigt som barnen lever livet i hotellets barnklubb. Varje dag står en ny aktivitet på barnklubbens schema, något som barnen älskar. Favoriten är skattjakten och barndiscot. Apollos reseledare blir nya idoler och i barnklubben de får nya kompisar som de sedan leker med resten av veckan. 

Vi går mellan poolerna, restaurangen, havet, barnklubben och lägenheten. Dagarna i Grekland flyter samman alltmer och vi skapar oss en ny semestervardag långt bort ifrån alla måsten där hemma. Barnens favoritpool blir den stora poolen i anslutning till poolbaren där det för egen maskin kan springa och beställa snacks och glass hela dagarna. Vi avslutade dock ofta badandet i någon av de mindre poolerna en liten bit längre upp på hotellet, därifrån kan man se havet samtidigt som man leker, badar och solar. Tre gånger varje dag besöker vi hotellets restaurang. Frukost, lunch och middag intas på en stor terrass med havet som font. En svårslagen plats. Det blir många besök i restaurangen under veckan, men det märks verkligen att restaurangen anstränger sig för att kunna servera ett varierande utbud av mat under veckan. Det är stor variation och varje dag serveras minst en ny typiskt lokal rätt. Vissa klassiker finns dock alltid – som grekisk sallad. Tur är väl det för det är något i alla fall jag vill äta varje dag här i Grekland. 

Vid ett par tillfällen så promenerar vi såklart också runt i Plakias. Staden är full av restauranger och caféer. Det är en mysig liten kustort som bevarat sin charm och småskalighet. Det finns ett par butiker men de stora långa shoppingstråken lyser med sin frånvaro. Lugnet i Plakias gör oss gott. När vi sätter oss på bussen som ska ta oss genom Kreta till Chania och slutligen hem, gör vi det med ett lugn och ett leende på läpparna. Min yngsta son, fem år, vänder sig om och tittar på mig och säger ”Pappa, kan vi åka hit igen?”.  

Text: Filip Jarl Bilder: Giannis Chatziioannou