Paris – Brasserie Lutetia

På jakt efter inspiration? Jag bjuder på mitt absoluta favorithotell i Paris – Lutetia – det enda lyxhotellet på stadens vänstra strand. Jag lyckades få ett bord på den historiska bistron Brasserie Lutetia och provade på de omtvistade franska delikatesserna; vitlöksgratinerade sniglar och foie gras, eller som vi säger på svenska; gåslever.  

Ljusets stad 

Paris är alltid en bra idé, som Audrey Hepburn konstaterade redan 1954. Extra härligt med en Parisresa är det under våren, då vi soltörstande nordbor längtar efter värme och ljus som allra mest.  

När jag är i Paris, brukar jag blanda shopping och promenader med många och långa restaurangbesök. Jag försöker alltid besöka någon aktuell utställning och om jag hinner även boka in ett teaterbesök. Paris är sannerligen ett av mina favoritresemål och liksom Audery Hepburn måste jag erkänna att jag alltid har en del av mitt hjärtat i ”ljusets stad”. 

Hotell Lutetia 

Lutetia anses av många vara Paris flaggskepp bland stadens femstjärniga hotell och har varit del av Paris stadsbild ända sedan början av 1900-talet. Det vita palatset är ett modernt lyxhotell med historiska anor, som ligger centralt i hjärtat av Saint Germain i Paris. Hotellet byggdes 1910 och har fått sitt namn efter det romerska namnet på den franska huvudstaden.  

Från början var hotellet främst till för att hysa kunder till det närliggande varuhuset Le Bon Marché, den mest fashionabla adressen i början av 1900-talet. Men det dröjde inte länge förrän Paris elit gjorde Hotell Lutetia till sitt lokala tillhåll där stamgäster som Albert Camus, Samuel Beckett och Jean-Paul Sartre började frottera sig med politiska storheter som Nikita Chrusjtjov, George Pompidou och Jacques Chirac.  

Brasserie Lutetia 

Brasserie Lutetia har varit hotellets hjärtat i mer än 100 år och levererar en autentisk parisisk matupplevelse. Efter renoveringen för 4 år sedan, återställdes den till sin ursprungliga layout från 1910, med två nivåer av restauranger och handmålade pelare med art-deco-känsla.  

Mitt bästa menytips är att försöka beställa så mycket från lokala producenter som möjligt. Hoppa över den kanadensiska hummern och frossa istället i färsk dorada fångad i Medelhavet. En annan rätt jag kan rekommendera är fritto misto där kökchefen Patrick Charvet kombinerar en mängd olika slags fiskar, skaldjur och grönsaker som friteras krispiga. Tonfisktartaren med ponzudressing är ensam värd ett besök.  

Patrick Charvet 

Kökschefen Patrick Charvet är en veteran från Michelin-stjärniga kök. Det är han som ligger bakom de kreativa menyerna på marmorklädda Lutetia Brasserie. Jag läste att hans havsbar, med pocherade havskräftor och ostron indränkta i aloe vera hade fått strålande recensioner. Och att det på Bar Josephine görs kaviarrostade smörgåsar med 30 gram äkta Osciètre-kaviar. Denna bar som tar dig till Belle Epoque i Frankrike, är förresten uppkallad efter Josephine Baker som hangde här med Ernest Hemingway och Saint Laurent när det begav sig.  

En cocktail efter middagen i vackra Bar Joséphine är den perfekta starten på en helkväll i Saint-Germain. Välj något extraordinärt och lyxigt med fänkål, rabarber eller ginsenghonung. På Brasserie Lutetia och Bar Joséphine är det lätt att njuta av extravagans i världsklass om plånboken tillåter. 


Text Jessica Bergult