Oman – ett land som överträffar förväntningarna 

Fantastiska stränder, mäktiga bergslandskap, en vidsträckt öken och gröna oaser i form av wadis. Riktigt god mat och en intressant kultur. Oman har något för alla och det finns massor av saker att göra i Oman, långt mer än jag hade trott innan jag kom till detta intressanta land.  

Har man varit i grannlandet Dubai kommer man bli häpen över hur mycket dessa två, närliggande länder skiljer sig åt. Oman har en lång och rik historia och är helt klart ett fascinerande land att besöka.  Här kommer mina bästa tips för en semester i Oman! 

Muscat är Omans huvudstad och ligger vid kusten. Hit är det enklast att ta sig med reguljärflyg från Stockholm med ett byte så de flesta spenderar minst några dagar här. I Muscat bor 1,7 miljoner människor och det finns massor av saker att göra och se här. Sultan Qaboos Grand Mosque som länge var den största moskén i hela världen är ett måste att kolla in och många väljer även att besöka det vackra Royal Opera House. Längs havet finns en 3 kilometer lång strandpromenad – Mutrah Corniche. Där finns bland annat en stor souk – en inomhusmarknad, där guldaffärerna är omåttligt populära, vid sidan av butiker som säljer kryddor, rökelse, kläder och parfym. 

Vill ni bo riktigt bra i Muscat kan jag varmt rekommendera The Chedi – ett lyxhotell vid havet med 162 rum och villor, men känslan är trots storleken mer den av ett boutiquehotell.  

Alla rum ligger i 2-våningsbyggnader och är utspridda på ett stort område med en privat strand, tre pooler, sex restauranger samt ett stort gym och ett fantastiskt spa. Detta är ett hotell man absolut kan stanna en vecka på utan att tröttna, men även ett bra hotell att starta en rundresa i Oman på. 

Under den varma sommaren flyr många Muscatbor upp till bergen, där det är lite svalare. Året runt är bergen underbara att besöka, antingen bara för en lunch med en vacker utsikt, eller för att stanna några dagar och utforska bergen till fots. 

Älskar man bergen är det en god idé att bo kvar en eller några nätter. Det finns många alternativ på boenden – från enkla hotell till lyxhotellet Alila Jebel Akhdar. Från detta hotell som är byggt på en klippa med makalös utsikt har man ett perfekt solnedgångsläge, superfina rum och riktigt bra mat. Här finns massor med aktiviteter om man inte bara vill ligga vid poolen, som yoga i soluppgången, vandring i bergen eller Via Ferrata där man fastsatt i en säkerhetssele klättrar längs med berget. 

Att besöka öknen i Oman är verkligen en intressant upplevelse. Vandra upp på de höga, mjuka sanddynerna, rid upp på dem på en kamel, eller åk en hisnande färd i sanddynerna med starka fyrhjulsdrivna bilar som sladdar runt i en åktur som närmast kan likna en berg-och-dalbane färd. Vill man få ut ännu mer av ett besök i öknen – bo en natt i öknen. Då kan ni njuta av solnedgången och sedan kolla in stjärnorna på en kolsvart himmel helt fri från bakgrundsljus. Vakna upp och se soluppgången i öknen. Det finns boende i öknen i flera prisklasser, från exempelvis det enkla SAMA Al Areesh Desert Lodge som man kan åka till på en vanlig väg till det lite mer lyxiga Desert Nights Resort, vilken ligger mitt ute i öknen och kräver en att man anpassar däcktrycket på bilen så den klarar att ta sig fram i lös sand. 

En wadi är en flodbädd, som ett par gånger per år översvämmas när det kommer skyfall – resten av året rinner det en stilla flod genom dessa wadis. Tack vare regnet är dessa frodiga, gröna oaser i de annars karga bergen – och är underbara platser för en picnic eller att ta ett dopp på. En av de mest populära att besöka är Wadi Bani Khalid. Om man älskar lugnet och grönskan vid en wadi – varför inte bo någon natt vid en wadi? Vid Wadi Al Arbeieen finns ett nybyggt, enklare hotell som ligger med utsikt över bergen och en liten bredare del av en wadi, där man kan bada eller paddla kanot. 

 
Sammantaget är Oman ett spännande land att besöka med massor av saker att göra och se! Den bästa tiden att resa till Oman är vanligtvis mellan oktober och april, när temperaturen är mildare och det är torrare. Det går inga direktflyg till Oman från Sverige, men flera flygbolag tar dig dit med ett byte i exempelvis Dubai, Doha eller Istanbul.