Ny julundersökning från SodaStream: Det här stressar oss mest kring julen, favoritdryckerna på julbordet och kändisen vi helst vill ha som gäst

Vad stressar oss kring jul? Lever könsskillnaderna kvar kopplade till julstöket? Vilka drycker vill vi ska finnas på julbordet? Och vilken kändis vill vi helst ha som gäst till julbordet? Allt detta och lite till har SodaStream tittat närmare på i sin stora julundersökning via Sifo Kantar.

Jul, jul, strålande jul. En tid för vila och avkoppling. Men också en tid kopplad till stress kring att handla julklappar, planera umgänge med släkt och vänner och att städa hemmet, för att inte tala om att få ekonomin att gå ihop. I en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av SodaStream svarar var tredje respondent att de brukar känna sig stressade kring jul, och allra mest stressade känner sig kvinnor 30–49 år, där tre av fem (59 procent) uppger att de känner sig stressade kring jul. Motsvarande siffra för kvinnor i åldern 18–79 år är 46 procent, jämfört med de betydligt mer avslappnade männen. Endast 23 procent bland männen i åldern 18–79 år uppger att de brukar känna sig stressade kring julen.

Det stressar oss mest kring jul

På förstaplatsen över vad som stressar oss mest kring jul kvalar ”handla julklappar” in – drygt fyra av tio känner sig stressade kring detta. På andraplats kommer att planera julen med släkt och vänner (30 procent) följt av att slösa tid och pengar på onödiga inköp (22 procent), inte få till den rätta julkänslan hemma eller tillsammans med familj och vänner (19 procent), städa hemmet (18 procent), få ekonomin att gå ihop (17 procent) samt att handla mat och dryck (15 procent). Bland de yngre i åldern 18–29 år känner sig var fjärde svarande stressad över att få ekonomin att gå ihop. Bland kvinnor i samma åldersgrupp sticker dessutom ett annat svar ut: hela 44 procent känner sig stressade över att planera julen med släkt och vänner.

Var fjärde svensk dricker bubbelvatten till julbordet

Ingen jul utan julmat! Och kanske inget julbord utan bubbelvatten? Resultatet visar att var fjärde svarande brukar dricka bubbelvatten till julmaten. Flitigast bubbelvattendrickare är kvinnor i åldern 50–65 år, där fyra av tio svarande uppger att man brukar dricka detta till julmaten. Bubbelvatten passar dessutom utmärkt att smaksätta på olika sätt för att piffa upp julbordet ytterligare. På frågan om vilken julig smak man helst hade velat smaksätta sitt bubbelvatten med vinner smakerna äpple och apelsin stort (25 respektive 24 procent), medan andra klassiska julsmaker som russin, kryddnejlika och stjärnanis hamnar i botten.

De här dryckerna vill vi ska finnas på julbordet

Lika viktigt som köttbullar och Janssons frestelse är på julbordet, lika viktigt är det med tillhörande juldrycker. Åtta av tio svenskar vill dricka julmust, och bland kvinnor i åldern 30–49 år är siffran ännu högre – nio av tio vill ha julmust på julbordet. 44 procent av svenskarna röstar för glögg, och lika många vill ha julöl. Ölen visar sig dock vara något av en vattendelare mellan könen: 51 procent av männen och endast 36 procent av kvinnorna vill ha detta på julbordet. Vidare på listan vill 15 procent av respondenterna ha naturellt bubbelvatten och för tolv procent är det viktigt att läsken står framdukad.

Kändisarna vi helst vill ha som gäst vid julbordet

Om vi kunde bjuda in en extragäst till julfirandet hade vi gärna haft Leif GW Persson till bordet. Svaret skiljer sig dock åt mellan män och kvinnor: 17 procent av männen och 12 procent av kvinnorna vill helst ha honom som gäst. Tvåa på listan kommer kocken och tidigare julvärden Tareq Taylor, följt av kronprinsessan Victoria, komikern Henrik Dorsin, årets julvärd Babben Larsson och skådespelerskan Marianne Mörck. Även Babben Larsson är en vattendelare: dubbelt så många kvinnor som män skulle vilja ha henne som gäst vid julbordet (tio procent respektive fem procent). Gemensamt för namnen på topplistan är att det rör sig om folkkära profiler som är omtyckta av många.

Alkoholfri juldrink med bubbelvatten och glögg

• 0,5dl alkoholfri glögg

• Kylt, kolsyrat vatten

• Apelsinskivor och en kanelstång

Häll upp glöggen i ett highballglas. Tillsätt ett par isbitar och fyll på med nygjort kolsyrat vatten. Toppa med apelsinskivor och rör om med en kanelstång.

Skål!


Utdrag från undersökningen

Hur ofta känner du dig stressad kring jul?

Aldrig 14%

Inte särskilt ofta 50%

Ganska ofta 26%

Alltid 9%

Tveksam, vet ej 2%

Vad stressar dig mest kring jul? (max tre svar)

Handla julklappar: 43%

Planera julen med släkt & vänner: 30%

Slösa tid och pengar på onödiga inköp: 22%

Inte få till den rätta julkänslan hemma/tillsammans med familj & vänner: 19%

Städa hemmet: 18%

Få ekonomin att gå ihop: 17%

Handla mat & dryck: 15%

Annat: 8%

Tveksam/vet ej: 8%

Pynta hemmet: 7%

Vilken/vilka av följande drycker vill du ska finnas på ditt julbord? (max tre svar)

Julmust: 81%

Glögg: 44%

Julöl: 44%

Naturellt bubbelvatten: 15%

Läsk: 12%

Smaksatt bubbelvatten: 8%

Varm choklad: 2%

Varm äppelmust: 2%

Inget av ovanstående: 2%

Äter aldrig julbord: 2%

Tveksam: 2%

Vilken julig smak hade du helst velat smaksätta ditt bubbelvatten med? (max tre svar)

Äpple 25%

Apelsin 24%

Dricker inte bubbelvatten 18%

Kanel 9%

Vet ej 8%

Saffran 6%

Glögg 6%

Vanilj 4%

Stjärnanis 3%

Kryddnejlika 3%

Russin 2%

Hur ofta brukar du dricka bubbelvatten till julmaten?

Aldrig 42%

Inte särskilt ofta 32%

Ganska ofta 19%

Alltid 5%

Tveksam, vet ej 2%

Vem av följande vill du helst ha som gäst vid julbordet

Leif GW Persson 14%

Tareq Taylor 12%

Kronprinsessan Victoria 11%

Henrik Dorsin 7%

Babben Larsson 7%

Marianne Mörck 7%

Vet ej 5%

Mat-Tina 4%

Ernst 4%

Bianca Ingrosso 2%

Camilla Hamid 2%

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes via Kantar Publics riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade onlinepanel, Sifopanelen. 1018 intervjuer samlades in med svenska allmänheten 18–79 år. Insamlingen genomfördes 16 november 2022 till 18 november 2022.

Om SodaStream

SodaStream är originalet och grundades 1903 i England, kom till Sverige 1978 för första gången och omstartades 2004 i en ny och mer modern variant. SodaStream är global marknadsledare inom området dryckesmaskiner för hemmet, med distribution i 38 länder. www.sodastream.se.