Njut av läckra naturviner från Österrike

Gernot Heinrich har med sin fru Heike Heinrich drivit Weingut Heinrich sedan 1985. De tog över en småskalig familjeproduktion och har idag växt till ett av de största namnen i Burgenland, Österrike. Hur man har lyckats? Genom att fokusera på lokala druvsorter med äkta ursprung, naturligt framställda i samklang med naturen. 

Septembersolen skiner ned på oss där vi står i vingården. Det är en halvklar dag med spridda moln som lägger delar av sjön Neusiedler see i bakgrunden i skugga. September. Skördetid för de flesta vinproducenter och snart gäller det för Weingut Heinrich också. 

Vingården vi står i ligger på berget Leitha, eller Leithaberg som det heter i Österrike och det officiella namnet på regionen. Det är en av 13 DAC-klassade regioner i Österrike och ligger i Burgenland, på gränsen till Ungern. Den grunda sjön Neusiedlersee utgör en del av gränsen till grannlandet och är i genomsnitt bara en meter djup. DAC står för ”Districtus Austriaue Controllatus” och är en kvalitetsstämpel för regionerna som fått den benämningen. Här är reglerna för vinproduktion mer strikta än i andra regioner. 

Vi står på toppen av kullen som är en del av Leithaberg och Gernot Heinrich tittar ned över sina rader med vinrankor. Det är Blaufränkisch som växer just här, en av Gernots favoritdruvor och han gör flera olika viner med den, både i ensamt majestät och blandat med andra lokala druvsorter som Zweigelt och St Laurent. Klasarna med blålila druvor suger åt sig den sista solen innan det är dags att skörda dem. 

Den kalkrika jorden i Leithaberg ger strukturerade, pigga viner med tydlig fräschör och känsla av vingården, något som förstärks av Gernots syn på hur man bör odla sitt vin. Alla viner som Heinrich gör är nämligen ekologiska och biodynamiskt certifierade. 

Biodynamisk odling är ett komplext område och som kort kan beskrivas som ett mer naturligt sätt att odla, med mindre mänsklig påverkan och mer ”låt naturen sköta sitt”. Man besprutar inte vingårdarna och man använder inga tillsatser. Istället använder man naturliga preparat som gödsel, te gjort på nässlor och kompost. Genom att låta naturen bygga upp en balans och egen motståndskraft mot möjliga problem så minimerar man också behovet av att ingripa. 

I vinkällaren får alla viner jäsa med de naturliga jäststammarna som finns i vingården, istället för att man tillsätter jäst. Gernots mål är att göra naturliga viner som smakar bra, av den allra bästa kvalitén och det får ta den tid det tar. Ett av de senaste vinerna är producerat som en lågmäld hyllning till hur biodynamiken har förbättrat vinerna, Biodynamic Red (Systembolagets art.nr: 57841, 149 kr). Aktuell årgång är 2019 och det säger något om hur tålmodig Gernot är när det gäller att låta vinerna bli klara. 

Gernot Heinrich

Kritiker säger ibland att naturligt gjorda viner (ofta ihopklumpade som ”naturviner”) kan ha konstiga dofter som gamla ägg och svavel och vara grumliga. För Gernot Heinrich är det långt ifrån sanningen; tack vare ett naturligt förhållningsssätt får vinerna en större komplexitet, tydligare karaktär från sitt ursprung och de håller att lagra i många år!  

Väl tillbaka i källaren häller Gernot upp en skvätt av Freyheit Pinot Noir från 2013, nästan tio år nu. Vinet är körsbärsrött i färgen och aromerna av röda bär, jordgubbar, kryddor och en liten fatnyans är inte alls gamla och trötta, snarare tvärtom. Gernot förklarar att ett välgjort vin tål att mogna under lång tid, och speciellt om man låter druvornas naturliga karaktär och kraft vara vägledande. Istället för att trycka ut den senaste årgången så snart den är färdig föredrar han att fokusera på kvalité, inte kvantitet. Den Pinot vi har i glaset är synnerligen övertygande! 

Gernot är också övertygad om att ett naturligt vin som inte smakar gammal vinkällare och är grumligt som äpplejuice kommer att få fler konsumenter att våga prova naturligt producerade viner. Den biodynamiska hållningen låter paret Gernot och Heike Heinrich göra viner som tydligt aviserar både sitt ursprung och varje årgångs skiftningar; varje år är en ny upptäcksfärd, inte en kopia av förra årgången. 

Och nej, det vita vinet Leithaberg DAC Chardonnay som vi har i glaset nu, en mineralig och äpplefräsch historia, är kristallklar och inte alls grumlig, sitt naturliga ursprung till trots…