MZ Cava Rosé by Måns Zelmerlöw

Måns Zelmerlöw 

Allas vår Måns Zelmerlöw. Ingen har väl missat Måns Zelmerlöws ”Cara Mia” som strömmade ur högtalarna 2007. En härlig låt blev väldigt populär och är det än idag. Nu har artisten bytt bana och lanserar istället ”Cava Mia”.  

MZ Cava Rosé by Måns Zelmerlöw 

2021 var året då den folkkära artisten etablerade sig som en svensk vinpersonlighet. Med tre succélanseringar och närmare en halv miljon sålda flaskor i ryggen är det nu dags för nästa stjärna att ta plats på vinhimlen – MZ Cava Rosé. 

Yes, nu kommer min rosécava! En bärig och bubblande superhit, om jag får säga det själv, säger Måns Zelmerlöw stolt. 

Tre olika viner 

MZ Cava. MZ Raval. MZ BARRIK. Tre viner från norra Spanien signerade Måns Zelmerlöw. Samtliga lanserades under fjolåret och tog var för sig sin givna plats i landets utbud av viner på Systembolaget. 

Och nu, den 8 februari, är det dags för MZ Wines-portföljen att utökas ytterligare då den bubblande succén MZ Cava får ett syskon – MZ Cava Rosé. 

Efter fjolårets cava-lansering duggade ordvitsarna tätt. Varför hette den inte Cava Mia? 

– Haha, ja, den såg man ju komma…. Och nu kommer äntligen min ”Cava Mia”, även om den faktiskt inte heter precis så. Men jag både tror och hoppas att den blir en riktig dunderhit, säger Måns och skrattar

MZ Cava Rosé by Måns Zelmerlöw bär ursprungsskydds-beteckningen D.O Cava och druvorna i denna torra rosécava är, liksom i Zelmerlöws tidigare viner, odlade i Katalonien i norra Spanien. 

Rosécavan är både ekologisk och vegansk. Den kommer lagom till när vi drömmer om vårsolen och sitta på uteserveringar och njuta i solen av ett glas rosé. Det kan med andra ord inte bli bättre. Vi hoppas på en härlig vår när ”Cara Mia” strömmar ur högtalarna igen på uteserveringarna och vi får nöjet att dricka ”Cava Mia”. Kanske till och med i Spanien! 

I Måns Zelmerlöws rosa nyhet är druvan pinot noir dominerande med sina 50 procent. Detta backas upp av trepat och xarel-lo med 25 procent vardera. Druvorna odlas på en terroir som är en blandning av lerjord och kalksten och vinet produceras enligt traditionell metod, samma metod som i Champagne, med en andra jäsning på flaskan. 

Resultatet blir en elegant, torr cava som präglas av röda sommarbär, mineralitet, en pigg syra och en krämig finbubblig mousse. 

– Sedan min första lansering, MZ Cava, för ganska precis ett år sedan har jag haft en önskan om att även få lansera en riktigt bra rosécava. Något jag anser att det finns utrymme för på den svenska marknaden. Att även få fördjupa relationen med producenten Barcelona Brands S.L och importören Hermansson & Co känns privilegierat. Min familj av viner utökas nu från trio till kvartett. Det är en total ”nyp mig i armen”-känsla! Säger Måns Zelmerlöw. 

Topp tio i Spanien 

– Att Måns har en näsa för vin har han verkligen visat, då han nu efter sitt första år i vinbranschen uppnått cirka 400 000 sålda liter – nästan en halv miljon flaskor! Under 2022 kommer att han därmed att representera en av Spaniens topp tio mest säljande vinproducenter på Systembolaget. Hur långt kan denna nya vinguru gå? säger Malin Lindberg, Senior Brand Manager, Hermansson & Co. 

Lansering 8 februari 2022 

MZ Cava Rosé by Måns Zelmerlöw lanseras den 8 februari i Systembolagets beställningssortiment och planeras även, liksom övriga MZ-viner, att bli tillgängliga för europeiska vinkonsumenter via MZ Wines, mzwines.se. 

Passar fint även till mat 

Vinet behöver inte bara avnjutas på härliga soliga sommardagar utomhus. Det rekommenderas att serveras med fördel vid 5-6°C som sällskapsdryck eller till lättare rätter av fisk eller skaldjur, ljust kött, tapas med skandinavisk tvist eller till en härlig sallad. 

Kanske en liten ruta? Eller inte? 

MZ Cava Rosé by Måns Zelmerlöw 

Pris: 99 kr, Art nr: 55315 

Alkohol: 11,5% 

Syra: 3,7 g/l 

Restsötma: 1 g/100 ml 

Ursrung: D.O Cava, Spanien 

Producent: Barcelona Brands S.L. 

Druvor: Pinot Noir (50%), trepat (25%), xarel-lo (25%) 

Karaktär: Klar ljusrosa färg. En elegant, torr och aptitretande rosécava som präglas av röda sommarbär, pigg syra och en krämig finbubblig mousse. Nyanserad, ren, frisk och bärig doft på näsan, med inslag av röda bär såsom smultron, hallon, och jordgubbar. I doften finns även inslag av rabarber, blodapelsin, citrus, kex och mineral. Mycket frisk, torr, aptitretande smak med fin balans. Nyanserad bärig smak av smultron, hallon och jordgubbar. I smaken finns även inslag av rabarber, blodapelsin, mineral och kex. Cavan har en krämig finbubblig mousse. 

Skrivet av; Lina Sjölund som är resebloggare och reseskribent. Kika in på hennes blogg liniztravel.com