Mat och spaweekend i Estland

Man behöver inte resa så långt för att lyxa till det med en härlig weekend. Har du tänkt på att det endast tar en timme att flyga från Arlanda till Tallinn, Estlands huvudstad med matupplevelser, härliga spa-hotell och prisvärd shopping. 

Vi förgyllde en hösthelg och tog flyget en tidig fredagsmorgon för att unna oss härliga spa- och matupplevelser i vårt grannland. Tallinns flygplats ligger cirka 10 minuters bilresa från stadens centrum, vilket är väldigt bekvämt oavsett om du har bokat hyrbil eller tar taxi därifrån. Vi började med att ta taxi från flygplatsen till Hotel Telegraaf, ett fem-stjärnigt spa-hotell mitt i Gamla Stan. Då vi anlände tidigt så lämnade vi endast av bagaget och tog en promenad på stan.  

När det var dags för lunch hittade vi ett mysigt ställe, Restaurant R14 som är hyllad i Estlands Michelin Guide 2022. En mysig vinrestaurang i Rotermannkvarteret som är ett gammalt industriområde som är omgjort till ett mysigt kvarter med restauranger, butiker och biograf. På menyn hittar du ett härligt urval rätter som lutar åt medelhavsköket. Hittar du ett vin som faller dig i smaken under måltiden finns det möjlighet att även köpa med sig viner hem. 

Nu var det dags för incheckning på hotellet, vi får våra rum som vi direkt känner oss hemma i, luftiga och härligt ljusa rum med stora fönster ut mot gatan. På rummet finns morgonrockar och tofflar som vi snabbt svidar om till och tar hissen direkt ner till SPA-avdelningen. Här nere är det väldigt lugnt och mysigt med både vanlig pool, jacuzzi och två olika bastur. Även vilstolar så man kan ligga och njuta av den härliga miljön. Vi hade även bokat in oss på varsin behandling, Chocolate Retreat, en 75 minuter lång njutning där man fick hela kroppen skrubbad och sen blev insvept i varm choklad. Precis vad vi behövde, huden blev väldigt mjuk och skön efter. 

Till middag har vi förbokat ett chefs table på restaurangen 180 degrees by Mathias Diether, som blivit tilldelad en Michelin-stjärna. Restaurangen ligger vid det trendiga hamnområdet Noblessner och har fått sitt namn från den 180 gradiga utsikten man har över det öppna köket. Vi serveras en 6-rätters avsmakningsmeny vid det öppna köket som gästerna sitter runt. Det är otroligt spännande att se hur rätterna växer fram. Och smakerna är fantastiska, det är inte svårt att förstå att Matthias och hans team fått en stjärna. 

Morgonen efter har vi förbokat en hyrbil, då vi ska byta ort. Vi ska nu bege oss inåt landet till den lilla staden Viljandi. På vägen genom det estländska vackra landskapet ska vi stanna vid ett extra ordinärt ställe som heter Põhjaka mõis, det är en herrgård med restaurang där man har egna får och höns samt en hel del odlingar.

Bland annat odlar man en ansenlig mängd rabarber som man gör en dryck av, denna dryck serveras året om på restaurangen. Herrgården grundtanke är att servera enkel och god mat med det estniska köket och dess råvaror som utgångspunkt, allt till rimliga priser. Restaurangen har till delats Michelin Greenstar som är en utmärkelse som bevis på att man satsat på hållbarhetsarbete. Põhjaka mõis är ett föredöme när det gäller att fokusera på lokala råvaror och ingredienser. Likaså när det gäller fokus på att minska mat och förpackningsavfall. Vi fick en rundtur både på odlingarna och inne i köket, en stor överraskning var att dom tillagar all mat på vedeldad spis samt i ved ugn, en kul detalj som är värd att nämnas. 

När vi anländer till Viljandi checkar vi in på det ståtliga Boutique-hotellet Schloss Fellin, byggnaden är en gammal herrgård med 17 bekväma och rymliga rum, 5 av dessa är lyxiga sviter. Man har också ett spa i källaren med både avkopplingsbassäng, jacuzzi, 3 olika bastur. I lokalerna med en historisk anda genomförs skönhetsbehandlingar och ritualer från hela världen. Vi provade två olika behandlingar, dels en japansk ansiktsbehandling och en klassisk fotpedikyr. Båda utförda av riktigt duktiga spa-terapeuter.  

När vi fått oss en god natts sömn och en härlig frukost i hotellets vinterträdgård är det dags att ta bilen tillbaka till Tallinn. Vi har gott om tid och hinner med ett stopp på en av Tallinns shoppingcenter som ligger precis bredvid flygplatsen, överraskande bra shoppingutbud och bra priser, väl värt ett besök.  

Vår weekend i Tallinn har gjort underverk och vi känner oss nöjda med allt som vi upplevt här, det blir garanterat fler vändor till Estland.