Längs Seine med VIVA GLORIA

Amerikaner, tyskar och britter har sedan länge insett tjusningen med att åka på kryssning. I Sverige och Skandinavien har vi varit förhållandevis sena på bollen, men efter Covid har intresset för premiumkryssningar vuxit explosionsartat. Jag har testat en flodkryssning med det tyska flodkryssningsrederiet VIVA Cruises. 

Viva Cruises 

VIVA Cruises är en tysk flodkryssningsspecialist som kryssar på Europas största floder; Donau, Elbe, Mosel, Rhen, Rhône, Seine och Main-Donau-kanalen och Östersjön. Min kryssning var en sju-nätters kryssning på den franska floden Seine, med fartyget Viva Gloria. Hela 6 hamnar gick vi iland vid, varav den mest kända var Paris, där vi både påbörjade och avslutade vår kryssning. VIVA Cruises erbjuder också expeditionskryssningar med sitt nya skepp MS SEAVENTURE, i norra och västra Europa, samt kryssningar över Atlanten, Island, Grönland och Sydamerika. Idag har VIVA Cruises 11 flodkryssningsbåtar som seglar under deras flagg, där Viva One är den senaste i raden.  

Viva Cruises har flera olika avresehamnar på sina flodkryssningar i Europa. Jag valde en kryssning på Seine då Paris alltid är en lockelse att besöka, när som helst på året och hur ofta som helst. Dessutom gick det lättare att få med den tolvårige sonen, då jag lockade med en snabb toppstigning i Eiffeltornet. Viva Gloria låg dessutom, tursamt nog, förankrad inte alls långt från just Eiffeltornet. Hade vi haft mer tid på oss hade vi kunnat gå längs med Seines flodbank, men då flyget var försenat blev det istället en kort taxiresa från den gigantiska järnjätten till hamnplatsen. 

Ombord  

Viva Gloria byggdes redan 2005 men det var inget vi märkte av då hela skeppet nyligen renoverats och fräschats upp i mer moderna färgskalor. Däremot märktes det tydligt hur glad personalen var när de välkomnade oss gäster ombord, vi möttes av flera vänliga och genuina leenden. Inte så konstigt, då det inte var länge sedan de allra sista restriktionerna togs bort och gästerna började återkomma som vanligt igen. Viva Gloria har plats för 152 gäster i sina 78 kabiner. Samtliga kabiner på Ruby- och Diamond däck har franska balkonger och i det lilla badrummet finns både en stor spegel, dusch, toalett och havsblå produkter från spavarumärket Rituals. Minibaren är fri och fylls på varje dag och det finns även TV, vattenkokare och kaffemaskin i kabinen. 

Välkomstdrink 

Vi hade tur då det bara var cirka hälften av maxantalet på denna kryssning vilket gjorde stämningen varm och familjär. Förutom oss passagerare, fanns det dessutom hela 36 besättningsmän och -kvinnor, vilket gjorde att servicen var oklanderlig. Efter att sonen slängt sig raklång på sängen och konstaterat att här kommer han minsann kunna sova riktigt bra, var det dags för välkomstdrink och en pampig presentation av resans besättning. Samtidigt marscherar de högtidligt in i välkomstlobbyn till ljudet av fanfarer och trumpeter. I tätat går så klart kaptenen, tätt följd av hotellmanagern och fartygsdirektören. Den långa välkomstmarschen avslutas med servicepersonal, både ute på däck och inne i kabinerna. Vi smaskar på smarriga kanapéer och dricker välkomstdrink medan vi lyssnar på säkerhetsrutiner och andra nödvändigheter för att resan ska bli så trevlig som möjlig för alla ombord. 

Seine 

Floden Seine slingrar sig nästan 800 km genom la belle France, från källan uppe i högländerna nära Dijon, via Paris ut till Normandie och Engelska Kanalen. Vi hoppade som sagt på i Paris vilket jag varmt kan rekommendera. När fartyget lämnar flodbanken springer sonen snabbt upp till övre däck för att inte missa den spektakulära utsikten när några av stadens mest symboliska monument seglar förbi. Att kryssa på floden Seine är verkligen en upplevelse som inkluderar alla sinnen. En Seinekryssning innebär både spännande historia, kulturskatter och mäktiga naturupplevelser. När vi sakta lämnar huvudstaden passar vi på att fota allt vackert på båda sidor av floden. Vi tar fantastiska bilder på vackra byggnader som Louvren, Musée d’Orsay, Notre-Dame-katedralen och så klart även på den pampigaste och ståtligaste av dem alla; Eiffeltornet. Jag njuter av den vackra utsikten med ett glas svalkande bubbel i handen – den så kallade ”Kärlekens stad” är sannerligen som vackrast från vattnet.  

6 hamnar  

På vår färd mellan Paris och Atlanten och tillbaka, stannar vi till vid olika hamnar så som Les Andelys, Rouen, Le Havre och Vernon som både erbjuder arkitektoniska juveler i form av kyrkor, slott och kloster och som var kulturellt viktiga städer under Frankrikes långa historia. Seine har, likt andra gamla floder, meandrat och skapat en böljande vågrörelse genom landskapet som så här års är vackert höstlikt. Vi sitter så ofta vi kan uppe på övre däck där man har som bäst utsikt över allt det vackra under vår färd. 

Utflykter 

Under vår kryssning fanns det även en variation av flertalet utflykter där Monets himmelska trädgård var den sevärdhet som ligger kvar som den mest minnesvärda utflykten. Den chartrade bussen tog oss till Giverny där den världsberömda impressionistiska konstnären Claude Monet levde. Vi besökte hans hem och trädgård, som konstnären själv designade och lät sig inspireras av. Många av hans allra kändaste målningar som vi ser runt om i välden på olika konstmuseer, har motiv från just denna färgsprakande blomsterprakt, och så klart även från trädgårdens största kändis – dammen som stod modell för de berömda näckrosmålningarna. Det är lätt att förstå att det speciella ljuset ute vid kusten är en aldrig sinande inspiration till ett rikt skapande och ligger bakom några av världens mest kända konstverk. 

Maten ombord 

Alla måltider ombord serveras på vita dukar i en av fartygets två restauranger. Frukosten är tyskinspirerad med flera olika slags korvar och kålröror, men det fanns även klassiker som ägg, ost och flingor på menyn. Till lunch och middag erbjuds varje dag en fyra rätters meny där man själv får välja från förrätter, soppor, huvudrätter samt olika efterrätter. Vill man ha allt ”well done”, eller utan lök och svamp, eller kanske till och med två huvudrätter, så är det inget problem. Personalen gjorde verkligen allt för oss, till sonens stora förtjusning, som avslutade varje måltid med en portion glass – även frukosmåltiden. 

Viva One 

Viva One blir flodkryssningsspecialisten Viva Cruises första egna fartyg och är det senaste fartyg i flottan med 11 fartyg sammanlagt. VIVA One är också det första fartyget i VIVA Cruises flotta som använder toppmodern hybridteknik som är bättre för miljön. Fartyget har 68 solceller fördelade på soldäck och använder svavelfritt GTL-bränsle, vilket avsevärt minskar CO²-förbrukningen och utsläppen. Viva One har även en förbättrad autopilotfunktion som inte bara förenklar navigeringen utan också hjälper till att minska bränsleförbrukningen. VIVA ONE jobbar också med att minska användningen av plast ombord, och har installerat två vattenstationer i fartygets lobby, så att gästerna kan fylla på sina återanvändbara vattenflaskor. Även andra plastartiklar ombord är utbytta till alternativa material.