Langhe i Piemonte – en dröm för alla vinälskare

Piemonte är en region i nordvästra Italien som är perfekt för vandring och cykling men framförallt – vin – speciellt i Lange-regionen som har flera av Piemontes allra främsta vingårdar.! De böljande dalarna där man odlar vin är omgivna av höga alptoppar vilket skapar en fantastisk vy av vinfält som fortsätter så långt ögat når. 

Piemonte är en av Italiens största vinregioner och mer än hälften av regionens 70 000 hektar vingårdar har beteckningen DOC, en kvalitetsstämpel som baseras på var och hur vinerna är producerade. Några kända viner från Piemonte är Barbera, Barolo, Barbaresco och Dolcetto.  

Det finns vinbarer även i de minsta byarna och man hittar bra viner på alla restauranger – men vill man passa på att verkligen lära sig mer om de italienska vinerna är ett besök på en vingård ett hett tips! 

Besök en vingård i Piemonte 

Gianni Ramello Winery är en liten familjeägd vinmakare i Langhe i södra Piemonte. Den har drivits i flera generationer och idag är det far och son Ramello som tillsammans gör dessa viner. Från att tidigare bara odlat vindruvor gör de nu själva vinet under egen etikett – och har belönats med flera priser för sina viner i internationella tävlingar. 

Kommer man hit under skördeperioden på hösten (16 aug- 15 okt) kan man vara med i hela processen – från att skörda druvorna. till pressning och den första fermenteringen.  

Ett besök hos Gianni Ramello Winery startar med att man får vara med och skörda vindruvor. Med en liten sax klipper man druvklasarna från vinstockarna och fyller illröda plastlådor med druvor. Ett roligt jobb, då det går snabbt att fylla lådorna med dessa stora klasar med vindruvor – men svettigt när solen börjar värma.  

När man fyllt ett par lådor var kommer vinmakaren Matteo med en liten traktor och hämtar upp lådorna för vidare transport ett par hundra meter till presseriet. 

Som turister fick vi frågan om vi ville prova att pressa druvorna med våra fötter – som vi såklart testade. Det var mindre kladdigt än man kan tro – och man fick trampa ganska intensivt för att druvorna skulle gå sönder och släppa all vätska. Ett måste att testa när ni besöker en vingård i Italien under skördetid! 

När leken var över pressades druvorna klart i en maskin, som krossade druvorna, filtrerade bort kvistar och sedan fortsatte druvsaft och skal vidare till en stor tank av cement för den första fermenteringen. Här ligger vinet och jäser tills det når en sockerhalt på ca 18% – vilket ger ett färdigt vin med en alkoholhalt runt 12%. 

Vissa enklare viner blir klara på bara några veckor eller lagras på ståltank. Andra viner som Barbera och Barolo lagras i 2–12 månader och det görs på stora ekfat, innan de tappas på flaska. 

När man tagit oss igenom hela processen från skörd till lagring blir det dags att prova. Vi fick testa sju olika viner – från enkla bordsviner, lite mer komplexa viner som passar till mat till fantastiska Barolos. “Meditationsvin” kallar med dessa Baroloviner, som man i Italien bjuder på om det är något speciellt tillfälle där man vill ha “bra samtal och umgänge” som dessa viner lär vara extra lämpliga för! 

Det är även perfekt att under vinprovningen kunna ställa alla frågor om druvor, regioner, jordmån och solläge – sådant som påverkar vinet. Och vinmakaren Matteo hade svar på alla våra frågor. Besöket avrundades med en enkel men god hemlagad lunch. Antipasto en sallad på ost, valnötter och selleri. Som varmrätt en enkel pasta med tomatsås och parmesan. Ihop med dessa viner smakade det fantastiskt! 

Ett besök här kan verkligen rekommenderas.  Att vara med och plocka viner, se pressningen och sedan få en riktigt bra vinprovning kostar 40 Euro. För 10 Euro extra ingår även lunch.  

Middag under stjärnorna på en vingård i Piemonte 

Att plocka druvor och se produktionen var verkligen intressant. Men vår dag fortsatte med en nästan ännu mer unik upplevelse. Middag under stjärnorna på en vingård i Piemonte.  

Cantina Ponchione är en familjeägd vingård i den lilla provinces Govone i Piemionte – belägen mellan Asti och Alba. Året runt kan man här komma och besöka vingården och provsmaka vinerna. Under ett par helger i september kan man dessutom äta middag under stjärnorna här — på ett långbord mitt ute i vingården. Vi hade turen att vara här just en av dessa kvällar och fick ta del av denna middag. Och det var helt klart en annorlunda upplevelse! 

Man “checkar in” vid en huvudbyggnad en bit från vingården, från vilken man har en fantastisk utsikt över vingården och om man kikade noga kunde vi se det lilla huset på toppen av kullen där middagen skulle äga rum. 

Härifrån gick vi upp till toppen, genom vingården i den ljumma kvällssolen. Framme möttes vi av ett litet tremannaband som spelade traditionell italiensk musik. Här serverades vi iskall chardonnay, från druvor skördade på just denna kulle. Till det en antipasto buffé med parmesan, salami och bröd. Allt fler gäster anslöt och jag var inte ensam om att ta selfies här denna kväll 

Solen gick ner och vi satt oss till bords för denna middag under stjärnorna. Tre upplysta långbord stod uppdukade mellan vinrankorna, där sällskapet jag var med fick platser nära bandet – som skulle komma att fortsätta spela under nästan hela middagen. Vi serverades ett glas bubbel och första rätten – råbiff. En klick kött – inget mer. Så kännetecknande för den italienska maten. Så avskalat, helt utan tillbehör som kapris, lök, senap, kapris, rödbetor eller en äggula som jag är van att få till en råbiff hemma i Sverige. 

Serveringen skedde genom att serveringspersonal lade upp så mycket man ville ha från ett uppläggningsfat – fortsatte med en klassisk sallad på ost, valnötter och selleri. Enkel och gott. 

Vi fick in nytt vin från denna vingård – en barbera d’alba. Till det pasta – som såklart var en del av menyn. Här i form av en spenatpasta med parmesan. Sedan en fin biff med spenat. 

Vinet fylldes på så snart man druckit några klunkar och stämningen blev allt högre i takt med att månen lyste allt starkare. Spelmännen höjde volymen och började med någon form av italiensk motsvarighet till våra snapsvisor, där man skulle ställa sig upp och dricka ur sitt glas när den månad man var född i kom upp i sången. Hela känslan här var ganska lik en svensk kräftskiva, men där man dricker vin istället för snaps – och en klassisk italiensk meny istället för kräftor! 

Denna klara kväll med fullmåne hade man även tagit hit ett par jätteteleskop som vi kunde kolla på månen och intilliggande planeter med när vi var klara med desserten.  

En riktigt kul och annorlunda middagsupplevelse i en helt fantastisk miljö. Jag tror att vi var de enda icke-italienarna, så detta kändes nästan som att vara hembjuden på en stor fest hos en stor italiensk familj. Helt klart en middag jag kommer att minnas länge! Kanske inte främst för maten, utan för miljön och stämningen. Är ni i Piemonte på hösten – missa inte detta!  

Fler saker att göra i Piemonte 

Piemonte är en av Europas största producenter av hasselnötter. I den lilla byn Cortemilia finns konditoriet La Corte di Canobbio – Piemontes mest kända hasselnötsbageri. Ett fantastiskt utbud av läckra hasselnmötskakor. Det finns även många småskaliga får- och getfarmare som gör ostar där man både kan kolla in hur de produceras och beställa in smakprover. Vill man röra på sig finns mängder av vandringsleder. Ett snabbare sätt att ta sig fram är med el-mountainbike som har blivit väldig populärt! Läs gärna mer om saker att göra och se i Piemionte på Matochresebloggen.se