Jamaica

För många är Jamaica synonymt med reggae, rom och dreadlocks. Och så klart kritvita stränder, vajande palmer och turkosblått vatten. Men ön överraskar också med en spännande matscen, oförglömliga naturupplevelser och en intressant historia. 

På Jamaica stressar man sällan upp sig för småsaker, och bäst trivs man under vajande palmkronor på en av världens vackraste stränder. Vår chaufför David Ricketts från Paradise Travels i Jamaica var ett skolboksexempel på det Jamaicanska sinneslugnet. 


– Vi använder aldrig ordet problem. Ingenting är ett problem på Jamaica. Vi har istället olika typer av situationer. Ibland är det bra situationer och ibland är de mindre bra. Men det är aldrig ett problem. Om situationen är riktigt dålig, då har vi istället en ”shittuation”, säger han glatt med ett brett leende. 
Det positiva lugnet är så klart en stor fördel om man åker till ett land, på andra sidan jorden. Jamaica ligger närmare bestämt i västra Karibiens färgstarka ö-värld, bara 15 mil söder om Kuba. Och visst är det så att Jamaica med sina vita stränder, sitt tropiska klimat och sina vänliga invånare lockar en hel mängd turister varje år. Men det finns så mycket mer att upptäcka. Här är några favoriter: 

Bob Marleymuseet, Kingston 

Jamaica är starkt förknippat med reggaemusik och Bob Marley. Vi besökte den lilla byn Nail Mile. Här ligger huset som reggaekungen växte upp i och det är även här som han är begraven. Idag är huset omgjort till ett museum och är en av Jamaicas mest populära sevärdheter. I ”The Shooting room” syns kulhål från mordförsöket på Marley och hans fru fortfarande i väggarna. Vi fick även veta att Bob egentligen hette Robert, att han alltid tog trappan upp i tre steg för att hålla formen och att den etiopiska flaggan och rastafarirörelsen associeras för alltid med honom. Bob Marley har blivit Jamaicas ansikte utåt. Men det mest minnesvärda på hela turen, var när guiden satte sig vid pianot och vi alla sjöng med helt spontant, i Marleys egen inspelningsstudio, till flera av Bob Marleys mest kända låtar.  

Devon House, Kingston 

Devon House byggdes 1881 av George Stiebel, som är känd för att ha varit ett riktigt busfrö och hoppat av skolan i förtid. Mot alla odds lyckades han senare i livet bli både guldgrävarmagnat och Jamaicas första färgade miljonär. Idag är den vackra koloniala byggnaden och dess omgivningar ett av Kingstons mest uppskattade kulturmonument. Devon House ligger på Millionaires Corner, mitt i korsningen mellan Hope Road och Trafalgar Road i centrala Kingston och är ett pampigt hus med antika möbler och antikviteter som från såväl Europa som Karibien. Vi avslutade den guidade turen med att köpa I-Scream-glass, från det populära glasstället, som ligger bara ett stenkast bort. Det fanns mängder med smaker, som alla såg lika goda ut. Till slut blev det en klassisk vanilj då det inte finns en godare smak än just vanilj, speciellt om det är äkta vara, enligt undertecknad. Även denna dag var stekande het, och vi vår chaufför David hittade snabbt en skuggande palm på residensets gårdsplan, innan glassen hann smälta bort.  
 

Sun Valley plantation, Crescent River 
 
Sun Valley Plantation är både en plantage och en botanisk trädgård. Vi hade turen att bli guidade av Lorna och hennes man Nolly Brinns. Att få se hur tropiska frukter, kokosnötter, otaheite äpplen och andra exotiska frukter växer i det vilda var en fantastiskt intressant upplevelse. Att det fanns så många olika banansorter hade jag ingen aning om, eller att de små kolibrierna var så tama att det gick att mata dem ifrån handen. Turen avslutades med att vi fick lära oss om de terapeutiska och medicinska egenskaperna hos träd, örter och kryddor och även prova på olika sorters frukter – självklart alla odlade på plantagen. Sun Valley Plantation är en liten bit av riktiga Jamaica som jag aldrig kommer att glömma.  
 
 
Winnifred Beach, Portland 
 
Winnifred Beach är som ett litet paradis där vi möts av kritvit sand, kristallklart vatten och flera olika små matstånd vid strandkanten. För oss nordbor kändes solens strålar lite väl starka och vi valde ett matstånd under ett skuggande träd och fick prova på olika traditionella jamaicanska maträtter. Den lilla byn vid stranden är en av få platser i Jamaica där man ännu kan hoppa i vattnet utan att behöva betala för det. Tyvärr hade ingen av oss snorklingsutrustning med oss och hade möjlighet att utforska korallrevet i närheten som vår chaufför David berättade om. Monkey Island är ett närliggande utflyktsmål där man kan spana efter havssköldpaddor. 
 
 
Monkey Island, Port Antonio 
 
Monkey Island fick sitt namn från ap-kolonin som tidigare bodde på ön. Tyvärr finns inte en enda av dessa apor kvar idag och många har istället börja kalla än för Pellew Island. Ön har en liten skuggig strand med en gunga som är ett perfekt val en eftermiddag när sommarsolen är för stekande. Vid lågvatten ska tydligen vattnet vara så grunt att man kan gå till ön från kusten. 

Frenchmans cove, Drapers 
 
Jamaica är en av Karibiens populäraste destinationer, främst på grund av sina paradislika sandstränder. Och det finns många stränder att välja bland. Vi besökte Frenchman’s Cove som ligger i Port Antonio. Detta är en av de vackraste och lugnaste stränderna som passade oss perfekt. Vattnet är turkosblått och stranden är alldeles pudrig med vit finkornig sand. Vi ser några snorklare som har lockats hit av de färgglada fiskarna vid korallreven runt Frenchman’s Cove och än en gång blir jag påmind om att en snorkel måste inhandlas till inför mitt nästa Jamaicabesök. Är du ute efter en mer livlig strand är populära Seven Mile Beach ett bra val. 

Blue Lagoon, Port Antonio 
 
Blue Lagoon är en berömd filminspelningsplats då miljön är helt magiskt vacker. Den legendariska 80-talsfilmen, med samma namn, med en ung Brooke Shields, är så klart inspelad här. Djuphavsforskaren Jacques Cousteau gjorde även en av sina spektakulära dykningar i denna lagun på 50-talet och platsen fick då namnet Det blå hålet”. Som senare ändrades till ”Den blå lagunen”.  
Detta är Jamaicas största droppformade lagun och den får sitt vatten från en sötvattenskälla. Det turkosfärgade vattnet är ett resultat av blandningen av söt- och saltvatten som nyanserna i vattnet förändras beroende på hur solstrålarna når vattenytan.  


 

Cooking lesson 

Den lokala kocken Liyah lagar upp en fantastisk måltid som serveras på en bädd av bananblad och blommor. Lycheefrukten ackee ingår i flera av Jamaicas nationalrätter, men denna gång fick vi prova på en annan variant som serverades på en bädd av tunt skivade natchos och stekta groblad. Helt klart en spännande och annorlunda smakupplevelse. 

Jerk chicken 

Jerk chicken, Jerk pork eller Jerk fish är tillsammans värda en egen rubrik. Detta är den jamaicanska nationalrätten nummer ett och Jerk är egentligen namnet på själva kryddblandningen. Tillsammans med det värkryddade köttet serveras olika tillbehör. Plantation är en matbanan och Festival är supergod friterad deg. Vi provade på att äta Jerk på många små lokala restauranger men den som stack ut i mängden var den Jerk som serverades på Miss T’s Kitchen, Ocho Rios. Detta var en rustik restaurang som låg i en lummig trädgård. Här serverades diverse hemlagade jamaicanska rätter allt medans man kunde förkovra sig i underfundiga livscitat. Hela Miss T’s kitchen var nämligen tapetserat med olika citat skyltar.  

Av: Jessica Berghult