Hur håller man motivationen uppe och når sina mål?

Jag träffade Peter Carlsson personlig tränare och kock som säger – ju större målbild du har desto större insats krävs både i intensitet och över tid. 

Peter har du träffat Dr Phil? På riktigt?
Ja det stämmer. Blev en scenintervju inför ca 4000 personer i Los Angeles.

Men vem är du egentligen? 
Till yrket är jag både tränare och kock. Några månader efter att jag gått ut från Nyköpings restaurang skola var på ett tränings seminarium på badhuset Safiren i Vagnhärad. Föreläsare var en herre som heter Ove Rytter. Ove var på många sätt Mr Fitness Sverige och i mitten av 90-talet fanns det i princip tre sätt att få information om styrketräning. Det ena sättet var Oves tidning, B och K sports magasin, det andra sättet var Oves bok Effektiv bodybuilding och det tredje sättet var Oves bok Avancerad bodybuilding. Med på seminariet fanns rektorn på ny bildade Personal training school i Stockholm och på den vägen var det att jag gick tränarutbildningen 1998. En utbildning jag faktiskt gått två gånger. Efter några år som gyminstruktör och ett antal år inom restaurangbranschen knöt jag ihop säcken och körde helt som PT från 2010. Detta var ett beslut som ledde mig till några av Stockholms mest exklusiva träningsanläggningar till en scenintervju med Dr Phil och vidare till bygget av ett eget varumärke inom träningsbranschen. 

Du driver Levels vid liljeholmen Gröndal, vad erbjuder ni ?
Vi erbjuder en helhetslösning där vi inkluderar small group training, personligt anpassade kostscheman, bodyscan med Inbody våg, personlig träning one to one och en mängd andra trevligheter så som proteindrink efter träningen, alla hygienartiklar från tandborstar till hudkrämer mm och vi får inte glömma kaffe till eller efter träningen. 

Men inget av det är egentligen anledningen till att träna hos oss utan det är resultaten. Vi kan med utgångspunkt i våra mätningar, tydlig coachning, träning, erfaret ledarskap ge en väldigt tydlig plan för hur och när klienterna når sina mål. 

Vilken vision har du som PT? 
Visionen är att förändra sättet människor har och jobbar med sin PT. Vi tror starkt på en medlemskapsmodell som inkluderar PT i medlemskapet. Vilket ger möjligheten att jobba över längre tid. Detta sätt att ha PT har visat sig vara det mest framgångsrika sättet för klienternas långsiktiga resultat. 
Vi erbjuder en helhetslösning där vi inkluderar small group training, personligt anpassade kostscheman, bodyscan med Inbody våg, personlig träning one to one och en mängd andra trevligheter så som proteindrink efter träningen, alla hygienartiklar från tandborstar till hudkrämer mm och vi får inte glömma kaffe till eller efter träningen.
Men inget av det är egentligen anledningen till att träna hos oss utan det är resultaten. Vi kan med utgångspunkt i våra mätningar, tydlig coachning, träning, erfaret ledarskap ge en väldigt tydlig plan för hur och när klienterna når sina mål.

Vad är det bästa rådet till någon som ska göra en nystart? 
Sätt låga mål. Börja med något litet tex börja med att drick två glas vatten innan frukost, lunch och middag. När du lyckats med det i två veckor ta nästa steg mot ditt stora mål. 

Ofta kastar vi oss ut i något spännande program eller diet i stil med ”12 veckor till superkroppen” och vi ska vända ut och in på kylskåpet, garderoben, källarförrådet och hela livet med en enorm målbild om vad vi ska uppnå. Det slutar nästan alltid i att vi ger upp.
Var ödmjuk inför uppgiften. Var en bekant som tränade på en anläggning jag jobbade på som hade tränat 3-4ggr/ under en 6 månaders period och undrade varför han inte hade magrutor. Så jag frågade honom om han ansåg att magrutor var vanligt förekommande eller ovanligt förekommande. Ovanligt svarade han. Ok sa jag. Skulle du säga att du har genomfört vanlig träning eller ovanlig träning. Han svarad, ganska vanlig. Så jag frågade: varför borde du få ett ovanligt resultat på ett vanligt beteende?
Och det är hela min poäng ju större målbild du har desto större insats krävs både i intensitet och över tid. 

Hur håller jag motivationen uppe över tid? 
Kom ihåg att det inte är ett ”kortlopp”. Säg att du går ner 0,5kg fett/vecka. Detta är något som många anser som ganska lite. Men kan du upprepa det i 50veckor blir det 25kg vilket är stort! Tiden kommer ju att gå ändå och har du verkligen något bättre för dig än att ta hand om din hälsa? 

Vill du öka i styrka och få mer muskler? Använd beprövade system tex 5×5 addera 0,25kg muskler/månad x 12månader och det blir 3kg muskler vilket är en fantastisk ökning. 

Har du några allmänna tips till dem som vill höja sin träningsmotivation? 
Underskatta inte värdet av att ta före bilder på dig själv. Att ha dina före bilder gör att du har knutit dig till processen att förändras. Du bläddrar förbi bilden i din mobil och blir påmind om att du är i processen. Det blir ett tydligt mål (vilket de flesta inte har).
Låt sedan små resultat/mål bygga känslan av att lyckas, stärkt självförtroende och låt motivationen öka allt eftersom resultaten visar sig. 

Checklista för att lyckas: 

• Steg 1 ta före bilder. Framifrån, sidan och bakifrån. 

• Steg 2 är att få koll på vad som är mycket eller lite energi för just mig. Lyckas vi med det så har vi löst nästa hela ekvationen. Om du inte har möjlighet att göra en mätning kan du mellan tummen och pekfingret kan du använda ekvationen 1kalori per kilokroppsvikt och timme. 

Tex.
1kcal x 50kg x 24h = 1200kcal,
1kcal x 75kg x 24h = 1800kcal eller
1kcal x 100kg x 24h = 2400kcal

Ta hjälp av en kostrådgivare, dietist eller PT eller använd någon av apparna som finns för att se att du håller dig inom ditt kalorispann. Nu är du på väg mot ditt mål. 

• Steg 3 är att vara fysiskt aktiv varje dag. Promenader, styrketräning eller vad du tycker är roligast. 

• Steg 4 fortsätt ta nya bilder för att övervaka resultaten. 

Vad är ditt bästa tips för att göra god hälsa till en vana istället för något tillfälligt? 

  1. Ha samma relation till träning och fysisk aktivitet som till tandborstning. Du gör det oavsett om det är roligt eller om du känner dig motiverad.
  2. När det kommer till mat och dryck så välj det minst dåliga i vardagen tex kan du välja mellan pommes och kokt potatis välj kokt osv. Det är ju knappast en hemlighet vad som är bra val och vad som är mindre bra. Alla vet vad som är hälsosamt.
  3. Våga unna dig något litet då och då. En fika varannan eller var tredje vecka är inte ett trassel men en fika varannan dag kan lätt bli förmycket på energikontot.

Vad kan man förvänta sig av en personlig tränare? 
Det finns såklart olika nivåer på tränare och olika erfarenhet. Vad kan vi förvänta oss av en bil? Beror ju på ganska många olika saker. Men tycker att en tränare borde kunna presentera ett träningsupplägg som är anpassat till klientens mål, kunna lära ut baslyften, ha ett neutralt sätt att mäta resultat på och att kunna presentera en kostplan. Så det är ganska många bitar som ska falla på plats för att optimera resultatet.
Sen måste vi som tränare komma ihåg att det alltid är på klientens villkor. Vill inte klienten anpassa sin kost så spelar det ingen roll hur mycket tränaren vill. 

Vilken är den viktigaste egenskapen att ha som PT?
Nyfikenhet. En tränare behöver vara väldigt nyfiken på människor och att söka kunskap. Hitta nya inspirationskällor.

Det finns en drös med produkter på marknaden, hur ska man välja? Kan du rekommendera ett märke som håller kvalitet och är bra?
Fight pharms kosttillskott och träningsdrycker är en spännande uppstickare som verkligen tänkt igenom sina produkter och vilken funktion dom ska ha till vilket tillfälle. 

Ett annat märke fler borde bekanta sig med är Inbody. Dom levererar fantastiska mätverktyg för att mäta fettprocent, muskelmassa mm. 

Det finns ett uttryck som lyder man blir vad man äter. Stämmer det? Och har kosten en stor påverkan på resultatet? 
Det här är en superintressant fråga. Och visst är det så att vi ”blir” det vi äter. Ett exempel från djurvärlden är flamingos som får sin rosa färg från skaldjur de äter och vi funkar lite lika. Det vi stoppar i oss ”färgar” av sig och sätter sig i och på våra kroppar. På gott och ont.
Om vi pratar om positiva hälsoeffekter av träning så får vi mycket av det även om vi inte justerar vår kost. Och tvärtom så går det att kontrollera sin vikt utan att träna och ”bara” kontrollera kosten. Men för att optimera kommer båda delar behövas. 

Peter vart ser du dig själv om 4 år?
Om fyra år har Levels vuxit till en kedja och ett varumärke på en nivå att vi påverkar marknaden hur vi konsumerar personlig träning och vad ett medlemskap på en träningsanläggning kan innehålla. Själv siktar jag på att ha haft mitt tv genombrott för att kunna till en bred publik förmedla vad som fungerar inom kost, träning och hälsa. Siktar på att bli nästa Biggest Looser tränare.