Humlan – En blomstrande Taqueria

I slutet av maj slog Humlan upp sin blomstrande och mysiga uteservering i Humlegården. När man spatserar in i denna trevliga taqueria som är fylld av kaktusar och blommor får man verkligen mexikokänslor. Mexiko är långt borta, men Humlan är nära och här får man en touch av det härliga landet. Här kan man naturligtvis även beställa goda mexikanska cocktails som Chelada, Michelada, Margaritas och Humlans Piña Colada-Slush.  

På Humlan Taqeria serveras riktiga tacos och äkta smaker på nygrillade majsbröd. Carnitas med habanero-lök, vegan Pastor, Quesadillas, Ceviche och sides som Esquites (smörkokt majs), Pico de Gallo och Black Beans gör Humlan till ett perfekt sommarstopp. Guacamolen tillagas på beställning och man vill inte bara ha en skål gucamole utan flera. Ett flertal av tacosen serveras i Birría-stilen från Jalisco, med extra ost och en mustig buljong att doppa i. Här finns med andra ord det mesta man kan önska sig för att få en smakresa till Mexico.  

Det är Tal Borenshtein, som står bakom maten på Humlan, Han flyttade till Mexiko som 21-åring där han efter att ha misslyckats med att starta en skobutik sadlade om till kock. Efter sex år i Mexiko flyttade Tal till Sverige där han fortsatte sitt arbete inom matlagning utifrån erfarenheter och förståelse för det mexikanska köket. 

“Jag ser det som mitt uppdrag att sprida glädjen och passionen för det mexikanska köket. Det är väldigt roligt att få inspirera gäster i Stockholms härligaste park i sommar med hjärtat av mexikansk mat: tacos”, säger Tal. 

En läskande drink i sommarvärmen är den hemmagjorda Aguas Frescas med eller utan Tequila. Perfekta törstsläckare, må jag säga.  

Maträtterna här var inte alls särskilt dyra. En taco kostade från 45 riksdaler. Nog för att man behöver 3 – 6 tacos för att bli mätt, beroende på hur hungrig man är. Men det blir en trevlig variation på en prisvärd middag. Några goda Tacos att rekommendera var bland annat Birria, en Jalisco-klassiker, långkokt högrev med consommé. Tacos Carnitas, traditionell långkokt karré & habanerolök som båda var riktigt goda även om Tacos Baja med klassisk mexikansk tempurafriterad fisk nog var godast.  

Avsluta gärna middagen med en god kokosglass med pressad lime. Det blir en fin final av en trevlig och god mexikansk middag. 

Humlan håller öppet från 15.00 varje dag och passar för den glada spontanmiddagen, afterwork-minglet eller drinkarna inför en pangkväll en härlig sommarnatt.  

Hitta hit Humlegårdsgatan 24 (Närmaste T-bana Östermalmstorg) 

Skrivet av; Lina Sjölund, https://liniztravel.com/