Kryssning – en höstweekend till havs

höstweekend

Drömmer du om en höstresa men har inte möjlighet att vara borta så länge? En kryssning är verkligen ultimat för en perfekt weekend. Den kan göras både med att upptäcka en ny stad för lite sightseeing eller bara njuta av livet med god mat, dryck och spa. Ombord på de större fartygen får man möjligheten att njuta av allt detta och glittriga vyer på vägen. En perfekt och smidig höst- eller adventsweekend. Eller kasta loss ut i Stockholms Skärgård och njut av vacker miljö och god mat, varför inte övernatta ute på någon härlig ö. Sandhamn kanske lockar under hösten. Höstlovet närmar sig med stormsteg och det kanske är dags att boka en mysig resa.  


Text: Lina Sjölund Gröndahl – liniztravel.com Foto: Pressbilder


Drömmer du om en höstresa? En kryssning är verkligen ultimat för en weekend. Vill du kan du både upptäcka en ny stad för sightseeing eller bara njuta av livet med god mat, dryck och spa ombord. På de större fartygen finns möjligheten att njuta av allt detta och glittrande vyer på vägen. Kasta loss ut i Stockholms Skärgård och njut av vacker miljö och god mat, varför inte övernatta ute på någon härlig ö. Sandhamn lockar både höst som vinter. En perfekt höst- eller adventsweekend.

Finland har nyligen öppnat upp igen för inresor. Med Viking Line kan man resa på en 40-timmars kryssning från Stockholm till Helsingfors med två kvällar ombord på Viking Gabriella och en heldag i land. Njut av god mat, shopping, underhållning och en härlig tur till spat för sköna behandlingar.

Helsingfors

Helsingfors bjuder på shopping, design och sevärdheter året om. Här finns även ett stort urval av fina och lyxiga hotell, trevliga restauranger och caféer. Staden erbjuder något för alla, såväl liten som stor.

Upplev drömsemestern med Silja Line – på kryssning till Helsingfors

Nu kryssar även Silja Line äntligen till Helsingfors igen, med både Silja Serenade och Silja Symphony. Ombord på Silja Lines kryssning finns allt för en riktig drömsemester. Här kan man äta gott, njuta av ett dopp i jacuzzin, boka härliga behandlingar, ta en smarrig drink i baren, låta barnen leka loss i lekrummet eller bara mysa i hytten. Shoppa billigt i taxfreen i lugn och ro eller andas in den vackra skärgården på soldäck.

Väl framme i den finska huvudstaden får du inte missa att promenera förbi den mäktiga Domkyrkan eller torgmarknaden på Salutorget, avsluta med en skön bastu. Dagliga avgångar kl 16.45 och man har alltid två nätter ombord och en dag i land. Eller varför inte passa på att boka en längre weekend och bo över på hotell i Helsingfors.

Höstens skönaste kryssning till Tallinn

Tallink Siljas fartyg Baltic Queen kryssar till Tallinn. Ombord på fartygen kan man njuta av underhållning, matupplevelser, taxfreeshopping och höstens skönaste häng på soldäck. Fartyget avgår varannan dag från Värtaterminalen kl 17.30 och man får två nätter ombord och en dag i land.

Trevliga sevärdheter i Tallinn

Estlands mångsidiga kulturarv har inte blivit förbisedd. Det finns en bred skala av olika UNESCO-listade skatter, allt ifrån gamla sånger, bröllops- och bastutraditioner till arkitektur i huvudstaden, där Tallinns gamla stad är listad. Detta blir en ännu större anledning att besöka denna välbevarade vackra stad.

Julen knackar snart på dörren

Även om det känns långt borta just nu, så knackar snart julen på dörren. Och vad är inte härligare än att uppleva julmagin i Visby under tre unika adventskryssningar. Det är Viking Line som planerar adventskryssningar till Visby under december. Här får man två stämningsfulla kvällar ombord och en dag på ett vintergnistrande Gotland. Där kan man gå på julkonsert eller stadsvandring med skickliga guider. Ombord på Viking Cinderella har man nöjet att njuta av kocklandslagets julbord och gotländsk middag som ingår i kryssningspaketet. Avresedagar som finns att boka är söndag 5/12, 12/12 och 19/12.

kryssning skärgården
kryssningsfartyg interiör

Ta båten till Sandhamn över en helg

Sandhamn är båtfolkets Mecka och en klassisk skärgårdsö, hit tar man sig snabbt och lätt med Cinderellabåtarna. Stanna över en helg och bo över på Sandhamns Seglarhotell. Här kan man njuta av lugnet äta och dricka gott eller varför inte vila upp sig med en Spa-weekend.

Lilla Skärgårdsturen med lunch

Den perfekta turen om man vill få guidning och uppleva Stockholms unika skärgård på kort tid och samtidigt njuta av en god lunch. Här färdas man ombord ett av Strömmas klassiska fartyg från sekelskiftet. I priset ingår en varmrätt som man bokar som ett tillval i samband med din bokning. Sedan är det bara att njuta av god mat samtidigt som man upplever Stockholms vackra skärgård.

Räkfrossa med klassiska tillbehör

Kvällen börjar med att ni vid ombordstigning bjuds på ett glas mousserande och tilltugg. Vid bordet dukas det upp en generös skål med räkor och klassiska tillbehör som såser, bröd och vispat Västerbottensmör. När skålen är tom, kommer det in en ny! En drömmig kväll med första parkett till Stockholms Skärgård.

Middagskryssning i Skärgården med S/S StockholmOmbord S/S Stockholm får man njuta av en härlig middagskryssning genom Stockholms skärgård ut mot Vaxholm och tillbaka. Kasta loss tillsammans med kärleken, vännerna eller familjen för en upplevelse för alla sinnen. På menyn finns många klassiska favoriter och krögarnas husmanskost med twist. Som på Strömma Kanalbolagets alla flytande restauranger står hållbarhet i fokus och de färska råvarorna levereras varje morgon och tillagas ombord vid beställning. Här finns även ett veganskt menypaket med en varmrätt i form av kikärtsbiffar med primörsallad, sesamsoya-yoghurt och rostade pumpakärnor. Efterrätten är en fräsch sorbet gjord på säsongens bär.

cinderella, kryssning

Brunchkryssning i Stockholms Skärgård

Varje lördag och söndag kl 12.00 lossar S/S Stockholm från Strandvägen för en tre timmar lång brunchkryssning i Stockholms skärgård. På S/S Stockholm tillagas brunchen av råvaror utifrån säsong, trender, smak och kockarnas fantasi. De lägger stor vikt vid det gröna och hälsosamma och har ett hållbart tänk kring fisk och kött.Det är verkligen en välkomponerad brunchbuffé med omtanke. På S/S Stockholm ser de brunchen som ett levande projekt som ändras efter säsong, trender, smak och kockarnas fantasi. De lägger även stor vikt vid det gröna och hälsosamma och har ett hållbart tänk kring fisk och kött. På menyn finns allt från klassiska rätter som sill, Janssons frestelse och köttbullar till fräscha sallader, kallskuret, ostar och veganska rätter. Sist men inte minst allt gott på dessertbordet.