Gråstarrsoperationer ökar – viktigt att skydda ögonen mot starkt solljus

Gråstarr är den vanligaste orsaken till synnedsättning hos äldre och snittåldern på personer som opereras sjunker. Faktum är att antalet gråstarrsoperationer i Sverige ökat med nästan 44 % de senaste tio åren. Numer räknar man med att ungefär hälften av Sveriges befolkning kommer att behöva en operation någon gång i sitt liv och få en ny, konstgjord lins. Det finns dock en viktig sak som alla kan göra för att skydda sina ögon -  och det är att använda solglasögon vid starkt solljus.  

På Vårda Ögonklinik har man utfört gråstarrsoperation (kataraktoperation) sedan 1999. De senaste fem åren har man märkt att åldern på patienter som opereras för gråstarr har sjunkit. 

Daniel Fugelstad, chefsoptiker på Vårda Ögonklinik, säger:                                                                     

”Att skydda ögonen mot starkt solljus är av yttersta vikt för att förhindra förloppet av gråstarr. På samma sätt som ozonlagret har förändrats och vi lättare bränner vår hud idag, är även våra ögon mer utsatta. UV-strålning kan skada ögat och det är viktigt att skydda ögat, inte minst när man åker utomlands. 

Gråstarr är en åldersförändring som gör att ögats lins blir grumlig. Försämringen av linser börjar från att vi föds och synen försämras gradvis i takt med att linsen blir mer och mer ogenomskinlig. Omvärlden kan uppfattas som dimmig, färger blir svagare och mer gulbruna. Många upplever att de blir känsligare för starkt ljus och får svårare att se i mörker.                                                                                                                                              

Orsaken till gråstarr är inte helt känd men man vet att diabetes, rökning, långvarig kortisonbehandling och inte minst UV-strålning ökar risken för att linsen grumlas. 

Utvecklingen har gått framåt gällande operationstekniken och att byta en lins med ultraljud tar idag endast cirka 15 minuter. Det finns även möjlighet att ”uppgradera” linsen vid en operation genom att välja en så kallad multifokallins som kan korrigera närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet. Genom att välja en multifokallins kan de flesta helt slippa glasögon och linser efter operationen.  

”Vi har märkt en ökning av personer som väljer dessa linser, både hos patienter som opereras för gråstarr och hos ”vanliga” glasögonbärare. Att slippa bära glasögon innebär en stor frihet och ökad livskvalitet”, säger Daniel. 

Tips på hur du skyddar din ögon: 

  • Använd solglasögon, framför allt sommartid och mitt på dagen. Det är extra viktigt att skydda ögonen vid reflekterande vatten och snö. 
  • Att skydda ögonen är viktigt i alla åldrar, även för barn. Bebisar under ett år är extra känsliga för skador på hornhinnan. 
  • Välj solglasögon med 100% UVA- och UVB-skydd samt märkningen CE- eller UV400. 
  • Vid behov komplettera med D-vitamintillskott. 

*Inrapporterade operationer till Nationella Katarakregistret (från 94 947 antal operationer år 2011 till 136 424 år 2022)https://rcsyd.se/kataraktreg/publikationer/arsrapporter