Häng med på en Gourmetresa till Istanbul

Av Christian Muda, som driver Matochresebloggen och Drömresepodden 

Istanbul – en myllrande stad med så mycket att uppleva. Här finns allt man kan önska av en weekenddestination och lite till – för alla budgetar. Det finns massor av kultur, vackra moskeer, marknader, parker och intressant arkitektur. För alla som tycker att maten är en viktig del av en semester är Istanbul drömmen. Det är en underbar matstad med allt från enkel streetfood till riktig fine-dining.

Har man råd är det kul att unna sig en riktigt bra restaurang någon kväll – och sedan testa den lokala enklare maten nästa dag. Jag älskar den typen av kontraster när jag reser! Det finns underbara takbarer och riktigt bra nattklubbar om man vill festa in på småtimmarna. Men just maten är det som verkligen gör Istanbul till en perfekt stad att resa till i vår! 

Sedan 2022 täcker Michelinguiden Istanbul som därmed blev den 38:e destinationen för Guide Michelin. Det var flera krogar i Istanbul som tog sig in i Guide Michelin redan första året – en med två stjärnor, fyra med en stjärna och tio med utmärkelsen Bib gourmand. Gott om Michelinkrogar i Istanbul alltså! En av de med en stjärna är Restaurang Mikla, som man finner man högst upp i ett 18-våningshus. De har en terrass med en fantastisk utsikt över Istanbul – över floden och man ser ända till den asiatiska delen av staden. På sommaren kan man äta sin middag på terrassen, under resten av året är den öppen för att njuta av vyn!   

Även om utsikten från terrassen är underbar är det för maten man går hit. Ambitiösa, men avskalade rätter på de bästa råvarorna för stunden, som man kan anvnjua i en 3- eller 7-rätters meny – matchad med turkiska viner. Snygga, goda och intressanta rätter minst i nivå med Sveriges enstjärniga krogar. 

Fler krogar med stjärnor i Istanbul är Neolokal, Araka, Nicole och tvåsjärninga Turk Fatih Tutak. Men det finns också tio restauranger med betyget Bib Gourmand “awarded for simple yet skilful cooking for under £30 or €40”. Ett exempel är XXX, som ligger en trappa upp i en av Istanbuls stora marknader – Spice Bazaar. I själva marknaden kan man med fördel göra en egen matvandring och testa delikatesser som ost lagrad i getskinn, lagrad rom eller torkat kött, innan man går en trappa upp till de vackra lokalerna med turkost kakel och äter en långlunch med riktigt vällagade traditionella turkiska rätter. 

 
Förutom de mer ambitiösa fine-dining krogarna i Istanbul finns mängder av enklare men riktigt bra restauranger med intressant mat som är ett måste att prova på en matresa till istanbul.  

Kebab är utan tvekan den vanligaste snabbmaten i Istanbul och finns i flera varianter. Beroende på vilken typ av kött det är och om den grillas lodrätt eller på sidan har den olika namn – men gemensamt är att den smakar mer och är godare än de kababer man är van vid i Sverige.  

Turkiska mezes är verkligen svårslaget. Nyfriterad falafel, kryddigt ris, vinbladsdolmar, heta röror, friska sallader. En sån explosion av smaker, textur och färger. Här är tipset att ta in så många ni orkar och dela på allt! 

Är det något som är typiskt turkiskt så är det linssoppa. Billigt, mättande, nyttigt och riktigt gott. Många turkar äter soppa både till lunch och middag – och det är även något man äter “dagen efter” om man är lite seg efter för mycket raki! En linssoppa som man toppar med chili var i sin  

enkelhet något av det godaste jag åt i Istanbul. 

Pizza är vanlig mat i Istanbul men den ser inte ut som i Sverige. Mest populär är en typ av pizza med ett tunt lager köttfärs som man vid bordet toppar med färsk persilja och pressad citron innan man viker den på mitten och äter som en smörgås. 

Nere vid bron som leder över till den asiatiska delen av Istanbul finns förtöjda båtar som serverar grillad fisk i bröd, med sallad och lök. Till det picklade grönsaker. En populär - men lite turistig – snabblunch! 

En matresa till Istanbul är inte komplett utan att prova lite sötsaker. Turkish Delight i olika varianter är ett måste. Söta, små kuber av smet på stärkelse och socker, som får härlig krunch av exempelvis pistagenötter och sedan pudrade med florsocker. Så mastiga att det räcker med en för att bli nöjd! Stadens mest anrika butik för Turkish Delight är Ali Muhiddin Hacı Bekir – som legat på samma adress sedan 1777. Att gå in i denna lilla butik är verkligen som att svepas tillbaka i tiden – på ett bra sätt!  

Baklavas är små söta munsbitar som det ligger ett stort arbete bakom. I den mest klassiska formen läggs 40 lövtunna lager deg på varandra, med ett lager krossade pistachnötter i mitten. Sedan skärs de i bitar, öses med smör och gräddas innan man öser igen med sockerlag! Packad med energi – och både söta, sega och frasiga. Kanske det optimalt söta bakverket – och ett av Turkiets mest kända. Karaköy Gulluoglu är stadens äldsta och mest renommerade baklavabageri där man gör dem i 12 olika varianter. Dessa serveras med hårt vispad grädde och finkrossad pistach – som man doppar sin baklava i för den optimala smakupplevelsen. 

Om god mat är en viktig del av din weekendresa i vår är Istanbul alltså ett hett tips! Priserna ligger strax under de svenska och ni tar er hit smidigt med direktflyg från Arlanda med Turkish Airways.