Gastronomi och upplevelser på familjevänliga Lofsdalens Fjällhotell

Skribent: Lina Sjölund

Snön glittrar fint på marken. Solen strålar och det är kallt. Riktigt bitande kyla. Men otroligt vackert. Lofsdalens Fjällhotell ligger med ett fantastiskt läge och här har man utsikt över skidbackarna både från vårt rum och från andra delar av hotellet.  

Lofsdalens Fjällhotell har nystartat inför säsongen strax innan jul och har fokus på Gastronomi och Familjeharmoni. Man känner den familjära stämningen bara man kliver innanför dörren och möter söta Ebba som jobbar i receptionen och som även är hotellchef.  

En Norrlandsdröm har gått i uppfyllelse 

Det är Ebba och Marco som driver Lofsdalens Fjällhotell tillsammans. För dem har en Norrlandsdröm gått i uppfyllelse. De har funnit inre harmoni och arbetar med något som de har drömt om länge och älskar.  

För oss stockholmare känner man likadant. Man får inre harmoni när man kommer till Lofsdalen. Det är ingen trafik, det är lugnt, stillsamt och inget kaos i skidbackarna. Inga liftköer under mellandagarna, bara det. Dryga 50 mil från Stockholm finner man denna idylliska pärla.  

Jag träffar Ebba och Marco i hotellets restaurang. Solen strålar in genom fönstren, utanför biter kylan. Det är 17 minusgrader och krispigt. Men väldigt vackert. Musiken brusar ur högtalarna och det är lugnt. Till skillnad från dagen innan. Då var restaurangen mer eller mindre helt fullbokad. Lofsdalens Fjällhotells restaurang är populär. Gastronomin är deras främsta fokus. De vill locka alla typer av människor hit och kunna erbjuda riktigt bra och god mat.  

Hotell med liv och rörelse 

Ägarna till hotellet ville skapa ett hotell där de själva vill bo när de är i fjällen. Ett hotell som är fullt av liv och rörelse och där det händer saker även efter att liftarna har stängt och skiddagen tagit slut. 

Lofsdalens Fjällhotell är numera ett modernt familjehotell som har något för alla, och en hotellrestaurang med en ambitiös mat- och dryckesmeny.  

Bakom satsningen står Kalle Schröder och Pål Åsberg, även ägare till Restaurang Bleck och Storstugan i Stockholm. Så också Johanna och Niklas Kleebinder, som kommer från fastighetsbranschen och driver fastighetsprojekt i både Stockholm och Lofsdalen.  

De ville med Lofsdalens Fjällhotell skapa en plats som de själva har saknat i den svenska fjällvärlden. Ett ställe där hela familjen tycker att det är kul att vara, med en avslappnad stämning, god mat, bra musik och flera olika saker att göra. Här har man fjället precis in på knuten och är mitt i solen i en sydsluttning med bara några pjäxsteg från liften och skidspåret. De har verkligen lyckats med detta! 

Både hotellrum och lägenheter 

Hotellet har 21 hotellrum och 20 tre-och fyrabäddslägenheter, 10 sexbäddslägenheter samt ”Villa Vandrarhem”, en flerfamiljsvilla à la 70-tal med 18 bäddar. Totalt tillhandahåller hotellet närmare 200 bäddar med krypavstånd till det mesta, inklusive skidbackar och skidspår. I hotellets huvudbyggnad finns även restaurang, lounge, bastu, bar, lekrum, pingis och biljard. 

Bar med Marcos Vinterdrinkar 

Entrén är stor och härlig med öppen planlösning. Intill receptionen finner man baren. Här hänger man gärna. Marco är hotellets bartender och gör med glädje goda drinkar. Hans förslag i vinter och mycket passande till afterski är hans vinterdrinkar. De är tre olika sorters varma drinkar, en med kaffe, en med varm choklad och en äppelmumma. Marco lyckas verkligen med smakerna och drinkarna är snygga. Perfekta att värma sig med efter en hel dag i skidbacken eller skidspåren. Jag har egentligen inte varit så förtjust i drinkar innan. Men Marco får mig att ändra mig. Det är nog både hans charmerande och trevliga sätt, liksom hans drinkkunskaper.  

Restaurang med Gastronomi i fokus  

I restaurangen kommer gästerna definitivt känna igen sig om de tidigare besökt ägarnas andra verksamheter i vår huvudstad. Bakom köket står nämligen Bleck-gruppens egna kulinariska experter Tobias Andersson och Karin Sundgren. De har sin bakgrund från bland annat K-Märkt och Fotografiska. Här skapar de alpinspirerad mat i egen tolkning med mycket vegetariskt. Maten har hög kvalitet utan att bli högtravande, den är lagat från grunden på lokala och utvalda råvaror. 

  • Vi lägger stor omsorg på att välja ut råvaror och samarbeta med lokala producenter, säger Karin Sundberg, kökschef och matkreatör på Lofsdalens Fjällhotell.  

De som driver hotellet har alla bakgrund i krogbranschen och det är självklart att god mat och dryck är en stor del av en lyckad fjällsemester. På deras andra ställen är det okonstlat och vällagat, och det har de tagit med till Lofsdalen. Det blir god mat med så mycket närodlat och ekologiskt det bara går. På loveckorna kommer de också att ha afterski utöver det vanliga med bland annat DJ. En perfekt mix för såväl kompisgänget, familjen, gastronomen eller skidentusiasten. 

När vi besökte restaurangen åt vi en riktigt god middag. Vi delade på flera förrätter såsom Gakhu – svartrumpet, rökt gräddfil, grönkål och hasselnöt, Raddichio – sotat rosésallad med blodapelsin, sörmlandsädel, äppelbalsamico och valnötter, magiskt god soppa med potatis, purjolök och varmrökt röding och en Rentartar som var lättrökt med tryffelmajonäs, jordärtskocka, syrad schalottenlök, wrångebäcksost och kryddkrasse. Alla rätter var riktigt fint upplagda och hade fina smakkombinationer. 

Till varmrätt åt vi Rådjur, kryddstekt innanlår med rostad rotsellerikräm, picklad svarttrumpet, flower sprout och viltsky. Den var mör och riktigt smakrik.  

Till dessert passade den norrländska desserten Hjortron som pricken över i:et. Hjortron med rostad vitchoklad, mylta, mandelbiskvi, maräng och getmese kunde inte ha avslutat middagen bättre.  

I anslutning till baren och restaurangen finns det ett biljardbord, pingisbord och ett kuddrum där det visas tre olika barnfilmer per dag.  

Bastu och gym 

Det finns bastu och gym på hotellet. Två olika bastur som man bokar per timme i receptionen. Bastun har fin utsikt mot skidbackarna.  

100 meter från backarna 

Hotellet ligger dryga 100 meter ifrån liften och skidbackarna. Det är väldigt nära att promenera dit med pjäxorna och skidorna på axeln. Hotellet har en egen skidingång på baksidan där man förvarar sina skidor och även ett intilliggande pjäxrum.  

Skidåkning i Lofsdalen 

Lofsdalen är en snösäker skidort i Härjedalen. Här kan man välja mellan 25 skidbackar och 9 liftar. I skidområdet finns två sittliftar som tar en hela vägen upp på Hovärken som är 1125 meter över havet. Från toppen finns blå och röda backar som tar er ned. Fjällanläggningen håller öppet de alpina backarna fram till 16 april 2023. Liften är öppen alla dagar 9-16. När vi var där hade de kvällsöppet på onsdagar till klockan 20. Lifkortspriserna är också överkomliga. Ett tre dagarskort för en vuxen gick på 1200 kr och knappa 1000-lappen för äldsta sonen. Alla knattar 0 – 7 år åker gratis lift.  

Längdspår runt knuten 

I Lofsdalen finns 122 km längdspår. Ett stenkast från hotellet finns flera olika längdskidsspår för den som föredrar att åka på längden istället för alpint.  

Åk bandvagn till Våffelstugan 

En utflykt till Våffelstugan  rekommenderas starkt. Det är en av Lofsdalens absoluta pärlor. Likaså fjällen söder om Lofsdalen som ger ett storslaget minne för livet. Vi åkte bandvagn upp till Våffelstugan och åt lunch en av dagarna. Uppe på vid Våffelstugan njuter man av våfflor med sylt, smörgåsar, varma drycker och härjedalsk gästfrihet i riktig fjällmiljö. 

Våffelstugan ligger på toppen av Mossaruten, 820 meter över havet. Den milsvida utsikten är fantastisk och när vädret är klart ser man så långt som till de norska fjällen i väster, Härjedalens fjäll Hovärken, Sånfjället i norr och hela Lofsdalens dalgång nedanför. Ovanför tronar fjällen Sömlingshågna och Svanhågna med toppar på över 1100 meter över havet. Det är verkligen helt magiskt och ett äventyr som måste upplevas.  

Varför ska man resa till Lofsdalen och Lofsdalens Fjällhotell? 

Det är en mindre fjälldestination som har nära till allt. Det är en mer avslappnad miljö. Lofsdalen passar såväl nybörjaren som den mer erfarna skidåkaren.  

Lofsdalens Fjällhotell är ett riktigt familjärt fjällhotell här man verkligen får ”hemma hos känslan”. Hela deras entréplan med kombinationen reception, lobby, bar, restaurang och spelrum känns som ett enda stort härligt vardagsrum med Marco som alltid bjuder på ett stort leende och serverar både mat, goda drinkar och härliga samtal. Liksom Ebba som möter i receptionen och fixar allt annat. Väldigt avslappnat och man får verkligen den avkoppling de flesta behöver.  

Hitta hit Lofsdalens Fjällhotell, Högbäcksvägen 1 i Lofsdalen 

Dryga 50 mil från Stockholm.