Fyra härliga Skidorter i Sverige

Äntligen är årets bästa säsong här, tycker många. Vintern och skidsäsongen. Både om man gillar att åka nerför alpint eller längdskidåkning, så är valen många i Sverige. Det finns många mysiga och fridfulla vinterparadis. Även fast skidbackarna inte är lika höga som i Alperna och skidsäsongen inte är lika lång, så är det en fin tid. Och inte minst i juletider. Är det någon gång på året som man förmodligen vill se snön gnistrande vit så är det till jul! Vi har dykt ner i några skidorter i Sverige för att se vad de har för nyheter till vintern.  

  1. Idre Himmelfjäll – Ett vinterparadis i Dalarna 

Lågt uppe i vackra Dalarna hittar man Idre Himmelfjäll, som är ett riktigt härligt vinterparadis. Här får man nöjet att uppleva naturlig, svängig och omväxlande skidåkning för hela familjen på Sveriges nyaste skidanläggning. Här bor man backnära i nybyggda mysiga fjällstugor, parhus och lägenheter med hög standard till bra pris. Man kan njuta av trolska skogar och vidsträckta vyer. Självklart erbjuds det skiduthyrning och skidskola för både barn och vuxna. Restaurang Renen & Älgen håller öppet för fika, lunch, middag och afterski.  

För tre säsonger sedan öppnade fjälldestinationen Idre Himmelfjäll, som är den största satsningen på en ny fjällanläggning på över 30 år i Sverige. Nu investeras ytterligare dryga 2 miljarder 2023-2026, vilket inkluderar ett nyss taget styrelsebeslut för Idre Himmelfjäll och dess partners på cirka 800 miljoner. Det är dubbelt så mycket som de investeringar som gjorts hittills år 2018-2022 av det nystartade företaget. Så är man sugen på att köpa en stuga i fjällen, så varför inte ta en tur till Idre Himmelfjäll. 

Här finns ett härligt längdspår som heter Fjället runt, på cirka 17 kilometer byggs ihop med Idre Fjälls spårsystem.  

Det finns 9 liftar och 23 skidbackar på Idre Himmelfjäll. Här får man en varierad skidåkning i olika svårighetsgrad för hela familjen. Här finns gröna, blåa, röda och svarta backar. Vår högsta fallhöjd är 323 meter och den längsta backen är hela 3,2 kilometer lång.  

Vintersäsongen startar den 23 december 2022 och avslutas 15 april 2023. 

  1. Isaberg – Smålandsfjällen 

Begreppet Smålandsfjällen är deras sätt att beskriva vad Isaberg egentligen är; ett riktigt berg med nedfarter i flera väderstreck, en stugby och camping samt restauranger med naturligt läge mitt i vildmarken, vilket låter som en alldeles perfekt beskrivning av ett mindre mysigt fjäll.  

Södra Sveriges största skidanläggning 

Som grädden på moset är Isaberg en klassisk vintersportort med hundraåriga anor. Detta är helt unikt för södra Skandinavien och idag är de faktiskt södra Sveriges största skidanläggning. Här finns 8 liftar och 11 pister, från de barnvänligt gröna till den hisnande svarta.Hit kommer man både för en härlig skidupplevelse vare sig man vill spendera bara en kväll eller dag i backarna eller om man vill ta en hel skidsemester utan att spendera alltför många timmar i bil. Det låter spännande och som att det passar perfekt för en skidweekend här under ett härligt lov eller en helg mellan loven.  

Till vintern bygger de en ny Lodge, och deras fjärde Lodge, som är en stor stuga för 12 personer beräknas vara klar i februari.  

Skidsäsongen startar så fort snön och kylan har kommit till Småland. Det brukar vara någon gång i december. Säsongen håller också på så länge som det är snö och kallt.  

  1. Kungsberget – ett härligt resmål för barnfamiljen 

Kungsberget ligger endast 2 timmar från Stockholm och erbjuder härlig skidåkning för både stora och små. Här finns Nintendo Land, Björnbusarna, roliga parker och en bra blandning av backar. I Kungsberget hittar man en skidanläggning anpassad för barnfamiljen med skidåkning för alla nivåer och åldrar.  Det är en fin mix av röda, gröna, blå och svarta backar.  

Alla boenden här ligger nära skidbackarna och det finns ett flertal trevliga restauranger som är barnvänliga med lekytor.  

Idag är Kungsberget en av Sveriges 10 största anläggningar när det kommer till antal sålda liftkort. Kungens By ska fortsätta växa och erbjuda en ännu bättre produkt. Den är belägen intill Ski Apartments och Prinshöjden i västra delen av Kungsberget. Både stugor och lägenheter kommer att vara klara i området till vintersäsongen 22/23, alla med ski in/ski out tack vare den nya backen och släpliften. Det bästa och lyxigaste när man åker skidor är ju verkligen ski in / ski out.  

Utöver att de som bor i området får en snabb och smidig väg ut i skidsystemet, erbjuder den nya blå backen riktigt härlig skidåkning som passar både vana skidåkare och de som inte har åkt lika mycket. 

Det är inte bara i skidområdet som det byggs för fullt. Just nu uppdaterar man även restaurang Fröken Filipssons för att erbjuda fler sittplatser och en mysigare miljö att vistas i för gästerna, samt en bättre arbetsmiljö för medarbetarna. Hela köket byggs om och ny utrustning har köpts in. Samtidigt utökas antalet bord och baren flyttas och placeras mer i hjärtat av lokalen. På så sätt får gästerna ett bättre välkomnande och personalen kan enklare finnas där när de behöver hjälp. Restaurangen har ofta varit full och de har haft svårigheter att erbjuda alla gäster en plats. Nu räknar de med ännu fler gäster kommande säsonger och därför är behovet av fler sittplatser stort. Kungsberget har 24 pister och 15 lifter.  

Lite kuriosa om Kungsberget är att den första liften uppför berget byggdes redan år 1954, men entusiaster ska ha åkt skidor nedför Kungsberget långt innan dess. Kungsberget samägdes under lång tid av Gävle och Sandvikens kommun för att sedan ägas helt av Sandvikens kommun. 2004 var det Branäsgruppen som förvärvade anläggningen.  

Kungsberget har premiär den 3 december och har inledningsvis helgöppet fram till 18 december. Från och med 22 december är anläggningen öppen alla dagar i veckan fram till den 10 april.  

  1. Kläppen i Sälen 

Kläppen Ski Resort ligger i Sälen och är Sveriges sjätte största skidanläggning Vill man vara en av de första att ta gondolen upp till toppstationen i vinter, så öppnar Kläppen upp redan den 16 december för alpin skidåkning. Då kan man även testköra de senaste modellerna från K2, Atomic och Salomon och handla alster från lokala hantverkare på Kläppens julmarknad, för att insupa härlig julstämning inför jul. 

Snösäkra Kläppen Ski Resort investerar i nytt snösystem, som blir Sälenfjällens längsta belysta nedfart och ett nytt skidnära boende. Till den kommande vintersäsongen presenterar Kläppen ett flertal spännande nyheter. En av visionerna är att öppna alla 38 nedfarter redan till jul. Här finns också 21 liftar. 

Hit kommer barnfamiljer för att skida i breda och välpistade alpinbackar med varierad fallhöjd som tillgodoser alla skicklighetsnivåer. Det unika med Kläppenberget är att det finns nedfarter i alla fyra väderstreck samt skog som skyddar mot både vind och kyla. 

Kläppen har tre snowparks; Junior Snowpark, Blue Line och Kläppen Snowpark, varav den sistnämnda är Sveriges största. 

Jul på Kläppen i Sälenfjällen 

Drömmer man om en jul likt som den var förr i tiden då Tomtefar pulsade fram genom ett tjockt snötäcke? Den drömmen  

kan bli sann! På Kläppen kan naturligtvis hela familjen koppla av i en idyllisk fjällstuga med ski in & outläge. Ta ett par åk på julaftonsmorgonen och omfamnas sedan av en värmande och sprakande brasa i stugan. Kanske kan det bli en återkommande jultradition, lika självklar som Kalle Anka klockan tre! 

Sveriges bästa snögaranti 

Det perfekta läget gör att vi vågar garantera 15 pister och minst 2 kilometer längdspår från säsongsstart till säsongsslut. 

Ett mysigt boende är definitivt deras relativt nybyggda Hotell Kurbits.