Franska Rivieran – Bon voyage et bon appétit

Det finns bara en riktig Riviera – den franska. Längs kusten av Nice, St-Tropez, Cannes, Monte-Carlo och Cassis hittar du ”Livets Goda” serverat på ett silverfat. Jag har letat upp mina bästa restaurangtips längs med världens mest kända kustremsa.

NIce – Seen by Oliver
”By Olivier” är signaturen för Olivier da Costa, en av Portugals mest kända krögare. I mer än två decennier har han varit ansvarig för att skapa unika och innovativa matlagnings- och matkoncept, som han har förvandlat till framgångar runt om i världen. I mars i år var det Nice på franska rivierans tur att få ta del av SEEN by Olivier-konceptet. Oliver-gruppen har för närvarande sju olika restaurangkoncept fördelade på 22 restauranger: Sky Bar by SEEN i Lissabon, SEEN Lisbon, SEEN São Paulo, SEEN Bangkok och SEEN Koh Samui för att bara nämna några.

SEEN by Olivier har precis öppnat i Nice, på 6:e och sista våningen i det helt nya Anantara Plaza Nice Hotel, som slog upp portarna i december 2022. Lokalen är som klippt och skuren för en restaurang som vill sticka ut och synas i mängden av nyöppnade restauranger. Och det är lätt att förstår att själva ledordet för detta restaurangkoncept är just ”se och synas”. För både ser och syns gör man från denna restaurang med 360 grader panoramautsikt över både stad, strand, hav och berg. Lägg där till en familjär miljö, eklektisk mat, spännande cocktails och ett coolt DJ-set, och du har hittat något helt unikt i sitt slag. Inredningen är art-deco-inspirerad med vackra blomsterarrangemang längs både tak och väggar som mjukar upp den strama designen.

Menyn innehåller smaker från hela världen, från det asiatiska köket till medelhavs-specialiteter. Jag hade turen att få träffa chefskocken, Denis Gamand, som berättar att han i samarbete med lokala producenter, hedrar Nices specialiteter bland annat sjöborre och ostron från medelhavet och svart tryffel från närliggande Le Rouret. Vi bad honom att överraska oss och in kommer ett rykande trevåningsfat med färsk sashimi i regnbågens alla färger. Till dessert kan jag verkligen rekommendera desserten ”Tart Seen” som är en paj fylld med skogsbär och ”Banana bread” den är betydligt roligare än vad det låter. Jag kan tillägga att alla portioner är rikligt tilltagna, och att dela en rätt på två personer är att rekommendera.

Det är inte bara restaurangen som har Seen-by-Oliver-anda, även den kreddiga baren, med spännande mixologi spelar en nyckelroll. Själva cocktailmenyn är tänkt som en lång resa och det finns en drinkar från varje stad som det finns ett Anantara hotell. Min favorit var så klart Savonogy från Nice, en fräsch champagnedrink med mintsmak.

Monaco – Yoshi
Monte Carlo är ett landmärke i Furstendömet Monaco, världens näst minska land. Trots sin lilla yta är Monaco välkänt världen över, främst på grund av att världens mest glamourösa spelställe, kasinot, ligger här och det har varit med i flera kända filmer, bland annat tre James Bond filmer. I Monaco ligger även Yoshi, den enda japanska restaurangen på Côte d’Azur som har belönats med en Michelin-stjärna sedan 2010. I köket gör den berömde kocken Takéo Yamazaki och hans team allt för att denna stjärna ska fortsätta att lysa starkt och klart. Här är inget lämnat åt slumpen. Bakom den sobra inredningen står den franska inredningsdesignern Didier Gomez, som har kombinerat gedigna material som ebenholts, sten och siden med ljuset av gröna, vita och elfenbensvita nyanser.

Restaurangen vetter mot en liten japansk trädgård designad av landskapsarkitekten Jacques Messin. Jag fick nöjet att träffa självaste Takéo Yamazakis som berättade att hans vision är att kombinera ett modernt, typiskt japanskt kök, anpassat till västerlänningarnas smaker. Jag får även titta in i det öppna köket och sushibaren och till fullo kunna beundra expertisen ”in action”. Här tillagas kött, fisk och grönsaker på ett naturligt, nyttigt och sofistikerat sätt. Vi blir serverade en fem-rätters meny och får smaka på både sushi, makis och sashimis, samt fisk och kött tillagat med teppanyaki. Som dryck japansk sake, whisky och grönt te. De flesta varorna kommer från närliggande byar.

Yoshi förför alla med sin höga kvalitet på råvarorna, de goda smakerna men också för den oklanderliga servicen. Restaurangen drivs av den franske stjärnkocken Joel Robuchon och var hans första japanska restaurang i värden. Det är ingen tillfällighet att han valde just Hotel Metropole, som plats för denna Michelinrestaurang. Hotell Metropole är det ikoniska lyxhotellet som många just förknippar med furstendömet Monaco på grund av sin pampiga och kejserliga renässansstil. Vad är väl bäst att just här anlägga en stjärnkrog.

Saint Tropez – Cucina Byblos
Hotell Byblos är nästan lika känt som självaste Saint Tropez. Det invigdes redan 1967 av inga mindre än Brigitte Bardot, och har sedan dess varit ansett som ett av världens bästa hotell. Det är få hotell i världen som förmår utmana Byblos glamfaktor inom de ”rätta” kretsarna. Det började med att Mick & Bianca Jagger hade sin honey-moon på Byblos redan 1971, sedan dess har många andra celebriteter som Naomi Campbell, Donatella Versace, Elton John, David & Victoria Beckham haft detta palatshotell som sitt tillhåll. Även Lady Diana spendera sin sista sommar här 1997.

Byblos är inspirerat av Libanon och den antika feniciska staden Byblos, vars mytomspunna sägen ger tyngd åt hotellets inredning. M an får även en känsla av en provensalsk by med ockrafärgade huskroppar grupperade kring fontäner, pooler och patios. Givetvis är husen färgade i bästa Portofinoanda och kontrasteras effektfullt av en oas av palmer. Mitt i detta paradis hittar man restaurang Cucina Byblos, som ligger inbäddat i en romantisk grönska ”a la Tusen och en natt” med hundratals vackra lyktor som ”stjärntak”.

Jag väljer en klassiker som ”Antipasti”, bruschetta med bläckfick och caponata, mitt sällskap tar en Vitello Tonnato, skuret kalvkött i tunna skivor. Pasta och Risotto som ”Primi Piatti”, alltså första rätt och en smakrik Calamari farsi, bläckfisk med cacciuccosås som huvudrätt. Har du plats över så kan jag rekommendera de läckra romerska pizzorna som finns på sharing menyn, där man delar på pizzan i mitten av bordet. Men vad du än gör, spara plats till ”dolci”, det vill säga desserten.

Cucina Byblos har en ny konditor, Geoffrey Turpin, som gör den allra godaste chokladpizza, för att inte tala om den gudomligt goda tiramisun, som riktigt smälter i munnen. Den kaffesugne kan beställa en ”Affogato”, en glassdessert med Espressokaffe. Byblos har givetvis en egen nattklubb, den välkända Les Caves du Roy där du kan avsluta kvällen. Måste dock påpekas att det är inte helt lätt att komma in under högsäsong då rivierans alla Jetset-besökare finns på plats ihop med flertalet kändisar som givetvis går före i kön. Men dressa dig som ett premiärlejon och gör ett försök att charma dig förbi vakterna, det kommer garanterat bli ett minne för livet.

Cassis -Les Belles Canailles
Frankrikes Medelhavskust är kanske främst känd för Côte d’Azurs livliga glamour, men det finns en för många okänd pärla som ligger strax utanför Marseille som är väl värd ett besök. Den lilla staden Cassis erbjuder ett helt annat lugn och högst upp på en av de vita kalkstensklipporna ligger restaurangen Les Belles Canailles med den mest fantastiska havsutsikt över Cap Canaille du kan tänka dig. Att slå sig ner vid ett av borden i Les Belles Canailles är en försäkran om en minnesvärd måltid. Jag fick nästan en känsla av att befinna mig på ett fartyg, med träräcke och milsvidd utsikt. När solen sakta gick ner och lyste på de kalkstensvita klipporna på andra sidan vattnet bjöds vi alla på en förtrollande föreställning medan vi njöt av den goda maten och smakade på olika viner från Cassis 12 vinodlingar. Lite kul att känna till är att ”vin de Cassis” introducerades av grekerna och var det första vinet i Gallien. ”The Big Blue” finns precis där, mitt framför våra ögon, men även överallt på menyn.

La Bouillabaisse borgen är en klassisk fisksoppa med saffran från Provence. Den fick bli min förrätt och jag blev inte besviken. Mitt sällskap valde Asperges verkets, som också den bygger på råvaror från Provence. Huvudrätten blev en stor vit fiskbit, Sériole de la pacha, yellowtail från den lokala fångsten, stekt med joderad peppar och med tillbehör som grillad röd paprika och krämiga favabönor. Mitt sällskap valde den finhackade havsabborrecarpaccion med gräslök, skivor av bottarga, paprika, kanderad citron, vårlök och gurkörtsblommor. Samtliga rätter på denna gourmetrestaurang, ledd av kocken Nicolas Sintes, kommer från lokala producenter och vi bjöds på en högklassig matupplevelse inspirerad av Medelhavets kulinariska traditioner. Det är omöjligt att bli besviken på dessa pinfärska lokala råvaror. Les Belles Canailles är en av flera restauranger på det lyxiga hotellet Les Roches Blanches där huvudbyggnaden är från slutet av 1800-talet. Platsen, som har anförtrotts arkitekten Monika Kappel, blandar den lite vildare stilen ”Roaring Twenties” med den stramare ”Art Deco” stilen, i sann Riviera-anda. Är man sugen på mer, kan man besöka Loup Bar, en av hotellets barer där gäster kan njuta av råa fiskdelikatesser eller, eller Le Rocco som också bygger på ett medelhavskoncept med lokala råvaror. Även dessa restauranger finns inom hotellets område.

Cannes – La Palme dÓr
Franska Rivieran är och förblir ett ikoniskt resmål som får representera den kontinentala lyx som medelhavsländerna kan erbjuda. Speciellt känd är den franska rivieran för sin lyxiga matkultur, där matlagning är en konstform och maten serveras med fransk elegans och stil. Franska rivieran anses av många vara ett matmecka med en rik gastronomisk tradition och området är känt för sin användning av färska lokala råvaror , såsom fisk och skaldjur, grönsaker och örter från lokala marknader och olivolja från regionens egna olivlundar.

Här ligger många av världens bästa restauranger, som trädda på ett pärlband längs den franska kusten. På legendariska Hotel Martinez, hittar du Cannes enda tvåstjärniga Michelin-restaurang; La Palme dÓr . Detta är ”the place to be seen”, speciellt under Cannes filmfestival då världens kändisar flockas som flugor kring en sockerbit på just detta ikoniska lyxhotell. Här är Christian Sinicropi kökschef och har lyckats med konststycket att på ett kreativt sätt kombinera lokala produkter från små inhemska producenter till riktiga röda mattan klassiker som lockar kändisar från hela världen.

Något som gällde redan 1929 när detta ikoniska hotell byggdes för att husera 20-talets IT-personer. Bara ett stenkast från Hotel Martinez ligger Palais des Festivals och det är här den röda mattan rullas ut inför varje filmfestival. Gå från hamnen till Rue d’Antibes som är stadens berömda shoppinggata, det är här den tre kilometer välkända strandpromenaden Croisette ligger även några av Frankrikes bästa barer och och så klart är det även här du hittar kanske världens mest glamorösa palats.


Av Jessica Berghult