Ett hållbart vinteräventyr

Går det att åka på skidresa och samtidigt göra en insats för klimatet? I österrikiska alperna är detta en självklarhet och här pågår en rad initiativ för en skonsam turism. Till exempel drivs skidliftarna med förnybar el, gratis skidbussar och tåg minskar biltrafiken och värmeåtervinning minskar energianvändningen. I vinter kan du åka direkt till Österrike med Snälltåget från Sverige. Det tar ett tag såklart, men tänk så många vackra vyer man får på vägen till Alperna. Boka en egen kupé och kom utvilad till ett fartfyllt äventyr i snöiga alperna.  

Snälltåget 

Res med Snälltågets nattåg direkt till Österrike. Nattåget avgår på fredagar från Malmö via Høje Taastrup utanför Köpenhamn, Odense och Kolding och ankommer de österriska alpmetropolerna på lördagsmorgonen därpå. Förutom direkttåg till populära Zell am See finns det även bussanslutningar till ytterligare skidorter i Österrike. Hemresan sker en vecka senare på lördagskvällen och ankomsten till Danmark och Sverige sker under söndagen.  

Vintertid går Snälltåget direkt från Malmö (och med förbindelse från Stockholm) över natten hela vägen ner till alperna. Tåget stannar i Salzburg, St. Johann (varifrån det finns anslutning till Bad Gastein), Zell am See (varifrån det finns kollektivtrafik till Saalbach), Kitzbühel, Jenbach (varifrån man kan fortsätta till Zillertal) och Innsbruck. 

1. St. Johann i Salzburg 

St. Johann i Salzburg är en härlig skidort i närheten av Salzburg. Kanske vill man kombinera en stadssemester med ett besök i Salzburg samtidigt som man åker skidor, då är St. Johann perfekt. Här erbjuds 93 % blå eller röda skidbackar och passar mer familjer eller de som inte önskar avancerad skidåkning.  

Snow Space Salzburg. 

Skidområdet Snow Space Salzburg i Flachau, Wagrain och St. Johann erbjuder sina gäster 120 kilometer med pister, 45 högpresterande och bekväma linbaneanläggningar samt 100 procent snögaranti under hela vintersäsongen.  

Önskar man gå i skidskola under sin skidresa i Alperna så finns professionella skid- och snowboardskolor som hjälper dig att påskynda dina färdigheter. Det finns alltså många goda skäl varför Snowspace Salzburg har fått betyget fem av fem stjärnor för sin familjevänlighet av ”skiresort.de” 

Skidområde Ski amadé 

Med liftkortet ”Ski amadé” som man använder i St Johann im Salzburg så har man tillgång till otroliga 760 pistkilometer samt 270 liftar i Österrikes största skidområde. Salzburger Sportwelt befinner sig precis i centrum av ”Ski Amadé” och erbjuder idealiska förutsättningar för en lyckad skidsemester. 

Bara i Salzburger Sportwelt finns 250 pistkilometer och 97 liftar på mellan 600–2 188 meters höjd till förfogande. Den stora skidförbindelsen Kleinarl/Flachauwinkl/Zauchensee och Flachau/Wagrain/St. Johann är förbundets toppresmål och känt från olika tävlingar som t.ex. den alpina världscupen i Flachau. Familjer, nybörjare och längdskidåkare finner i alla orter, medan avancerade åkare brukar dra sig till området kring Zauchensee. Snowboardåkare kan vänta sig en rad funparks, t.ex. ”Absolut Park” i Flachauwinkl eller ”Snowpark Alpendorf” i St. Johann-Alpendorf. 

After Ski St. Johann im Salzburg 

St. Johanns har en del barer och traditionella österrikiska stugor som är perfekta ställen att avsluta skiddagen i. Vem vill inte gå på en After Ski efter en härlig dag i skidbackarna. De som är riktigt partysugna kan gå all in till de tidiga morgontimmarna och festa loss i ”Platzhirsch Bar” i centrum sägs det.  

Annars kan man naturligtvis avnjuta trevliga middagar med lokala läckerheter på gemytliga restauranger, eller beundra det vackra alplandskapet under en romantisk vintervandring. En utflykt till ”Wasserwelt Wagrain” i närbelägna Wagrain rekommenderas också. 

2. Wagrain-Kleinarl 

Långa härliga pister och roliga snöparken Absolut park gör Wagrein-Kleinarl till en fin familjedestination. Kleinarl är den äldre charmiga byn mitt i dalen, medan Wagrain högre upp erbjuder moderna hotellupplevelser som inkluderar spa och bad. Skidområdet är sammanbundet via Panoramalink med Salzburg Sportwelt och Shuttleberg Flachauwinkl-Kleinarl och ger med denna tillgång till hela 210 kilometer pist. Två riktigt mysiga alporter som verkligen är värd ett besök.  

3. Zell am See-Kaprun 

I det klassiska och stora skidområdet Zell am See -Kaprun börjar säsongen tack vare glaciärområdet tidigt och slutar sent. Här får vintern breda ut sig under en stor del av året i mer än 400 kilometer pist som sträcker sig över topparna Kitzsteinhorn, Maiskogel och Schmittenhöhe. Det går numera att åka hela vägen till Saalbach. Här finns allt av det mesta, inte minst i form av skidskolor för stora och små, ski touring, riktigt bra gastronomi och tjusiga spa- och badland. Vem vill inte kombinera en härlig skidsemester med god mat och dryck och spa. Krypa ner i en varm pool efter en dag i skidbacken är bland det härligaste som finns. För att sedan äta något gott och ladda för en ny härlig dag i pisterna.  

Alla skidbussar ingår gratis i liftkortet och nyligen beställdes den första e-skidbussen till Kaprun. Zell am See har dessutom egen tågstation, hit är det enkelt att ta sig direkt från exempelvis Innsbruck.