En perfekt weekend i Budapest

Budapest är verkligen den perfekta weekendstaden. Bara ett par timmar bort med flyg, resonabla priser med tanke på vår svaga krona och mängder av sevärdheter som är värda ett besök. Här är mina bästa tips på en perfekt långhelg i Ungerns vackra huvudstad.  

Floden Donau slingrar sig fram likt en jättelik meander och delar upp staden i två delar; Buda och Pest. Tidigare var stadsdelarna två separata städer, som bands samman av flera olika broar, där kedjebron är den mest kända. På 1870-talet slogs de två halvorna ihop till Budapest, som vi känner det idag. På Donaus västra flodbank ligger Buda, som är den lite exklusivare höjden där bland annat slottsområdet ligger, och på den östra flodbanken ligger Pest, stadens centrum. Donau rinner vidare mot bland annat Bratislava och Wien, vilket vi tyvärr inte hann med att besöka denna helg. Men en desto bättre anledning att komma tillbaka då det är enkelt att ta en båt från Budapest, och resa längs med Donau till en annan närliggande storstad. 

Anantara New York Palace Budapest 

Det råder ingen direkt brist på pampiga 1800-talshotell i Budapest och pampigast av dem alla är Anantara New York Palace Budapest, där vi också valde att bo. Här sparas det minsann inte på krutet och hela byggnaden är ett visuellt mästerverk som blandar krusidullig italiensk renässans med pampig barock- och jugendarkitektur. Hotellet har sju våningar och 185 rum och ligger i stadens historiska hjärta på östra Pest-sidan av Donau. Vårt rum hade utsikt över den storslagna boulevarden Erzsebet, ett livligt område med flera teatrar, restauranger och barer och med olika kända attraktioner där parlamentet och Budaslottet, tvärs över floden är de mest storslagna.  

Hotellets centrala läge var helt perfekt för vår weekendresa då vi kunde gå överallt och slapp ta tunnelbanan, vilket vi hört ska vara lite sjabbig. Även om du inte väljer att bo på Anantara New Tork Budapest Palace, så rekommenderar jag verkligen ett besök till ikoniska New York Café, som ligger i anslutning till hotellet. Men var beredd på att köa, det kommer finnas finnas fler som är sugna på att frottera sig i denna historiskt anrika miljö där flera av vår tids kändaste författare och andra intellektuella hade som vattenhål vid öppningen 1894. Men då vi passande nog bodde på Anantara New York Palace Budapest, slapp vi köa och kunde istället smita in via en sidotrappa, från hotelldelen, och njuta av klassisk live musik. Så på listan vad som är värt att lägga tid på under helgens fåtal timmar, är definitivt New York Cafe värt ett besök, oavsett om du bor på grannhotellet eller inte.  

En svunnen tid 

I varje detalj fångar Anantara New York Palace Budapest Hotel en svunnen tid av stadens förflutna – en historisk era av överdådig design och debatterande intellektuella. Hotellet är inrymt i en palatsliknande byggnad som byggdes 1894 för att hysa ett försäkringsbolag. Bakom den magnifika arkitekturen står den ungerske arkitekten Alajos Hauszmann som fick i uppdrag att skapa något som ”imponerar och hänför”, en uppgift han klarade med bravur. Detta är ett av världens vackraste hotell med sina påkostade fresker i taket, skimrande venetianska ljuskronor och förgyllda stuckaturer. Vi har bokat en juniorsvit som har en mysig soffhörna att krypa upp som antyder Anantaras asiatiska arv med sin mjuka heltäckningsmatta, dekorativa väggdetaljer och rika utsmyckningar. Badrummet är i italiensk marmor med dubbla handfat och ett överdimensionerat badkar och lyxiga produkter från Aqua di Parma. Frukosten serveras i Deep Water Breakfast Room som är magiskt vackert med sina freskomålningar i taket, snirkliga guldkolonner längs med sidorna och ett överdådigt buffébord i mitten som erbjuder allt från traditionella frukosttillbehör till färska bär, smarriga bakelser och hälsodrinkar.  

De judiska kvarteren 

Vår första dag beger vi oss till de mysiga judiska kvarteren som bara ligger några minuters gångväg bort från Anantara New York Palace. Med andra ord en bra utgångspunkt för att nysta upp de många skikten i denna komplexa stad. Eller ska jag kanske skriva kontrasternas stad, för ytterligare bara några minuters gångväg bort från det judiska kvartersmyllret hittar du, i närheten av Operahuset på paradgatan Andrassy út, lyxiga butiker som till exempel Louis Vuitton och Gucci.  

Marknader 

Tyvärr hade vi valt fel helg, och missade den välkända designmarknaden WAMP, som går av stapeln en ett par gånger per månad men inte just den helgen som vi var i Budapest. Desto bättre tur hade vi med Gouzsdu Bazaar (Gouba), som ligger i Gozsdu-passagen mellan Dob Utca och Király Utca i de judiska kvarteren och håller öppet varje söndag mellan mitten av april till mitten av oktober. Denna marknad kan bäst beskrivas som Budapests Portobello Market där du kan hitta allt från krims krams till fina designprylar.  

5 kända byggnade

Budapest är fullt av vackra byggnader, så det råder verkligen ingen brist på sevärdheter. Flera av dem ligger samlade på Buda-sidan nära kedjebron och en favorit är Fiskarbastionen med sina slottsliknande torn. Härifrån har du en trevlig vy över centrala Pest av den pampiga parlamentsbyggnaden och floden Donau. Den allra bäst utsikten av denna mäktiga och välkända parlamentsbyggnad får du om du hoppar på en av alla små turistbåtar som tar 10 eur och uppåt, beroende på standard och rutt. Om du väljer bort termalbad och annat tidskrävande, är ett hett tips att boka en guidad tur, helst kvällstid då ljusspelet ger byggnaden magisk glans. Sankt Stefan-basilikan är en annan mäktig byggnad, liksom slottet som ligger uppe på slottshöjden på Buda-sidan. Detta slott har förstörts ett flertal gånger och dagens äldsta delar är från 1400-talet. Slottet rymmer bland annat nationalgalleriet och Budapest stadshistoriska museum. Ta dig också till minnesmonumentet “skorna”, som ligger i närheten av parlamentsbyggnaden som ett minne för dem som förlorade livet i andra världskriget. 

Termalbad 

Om du blir trött i benen efter allt springande, gata upp och gata ner mellan historiska byggnader och kända landmärken, kan ett av Budapests välrenommerade termalbad vara en skön tillflyktsplats. Budapest är välkänt för sina många traditionella termalbad. Två populära bad är Gellért-badet vid foten av Frihetsbron på Buda-sidan och Széchenyi som ligger i den stora parken Városliget vid Hjältetorget. Här samlas både Budapestbor och turister. Denna helg hann vi tyvärr inte med att bada då vi la allt krut på ovan nämnda historiska byggnader. Men ett tips kan annars vara för den tidspressade att boka in sig på ett spahotell, då slår du två flugor i en smäll med både boende och bad på samma gång.  

Restauranger 

I Budapest finns gott om restauranger som serverar traditionella ungerska rätter, men också trendiga ställen med internationellt kök. Priserna varierar beroende på restaurang och område, men generellt är det riktigt prisvärt, även på de lyxigare restauranger vilket ger en känsla att du får mycket för pengarna. Då vi bodde på Anantara New York palace, passade vi på att prova två av deras restauranger.  

The white salon 

Detta är en nyöppnad restaurang som tagit inspiration från historiskt storslagna europeiska brasserier och förnyat deras klassiska koncept med en modern twist. Bakom restaurangkonceptet står kockduon András Wolf och Dániel Bíró. András är ett välkänt namn inom den ungerska gastroscenen, medan Dániel är en ung talang som finslipat sina kunskaper utomlands på olika Michelinrestauranger. Vi serveras en fyra-rätters middag där valfria vinkombinationer är tillgängliga. En pianist spelar på en svartglänsande flygel en våning ner och atmosfären är minst sagt trolsk. Vi serverades anklever med nybakad brioche, den ungerska fisksoppan Korhely och en karp med välsmakande fond av bland annat fermenterad kål. 

Atrium 

Denna restaurang har utsikt över New York café och ståtar med en meny som visar upp det bästa från det ungerska köket. I denna matsal serveras även after-noon te om man är sugen på något mellan måltiderna. Vi var tidigt på plats och hann även med ett glas vin innan maten i kanske den mysigaste delen på hela hotellet ”The Poets bar”.  Ungerskt vin har fått ett gediget rykte, och är otroligt varierat. Du har de söta dessertvinerna från Tokaj-regionen, de torra, krispigt vita från Badacsony och de fylliga röda från Eger eller Villány. 

Caféer 

Cafétradition i Ungern påminner om den i Wien, vilket inte är så konstigt, de båda städerna var ju båda navet i samma rike. Det finns mängder med kaféer med spännande bakverk med fantasifulla namn och lång tradition. Om du är sötsugen kan du prova några av våra favoriter, den karamelliga ”Dobos-tårtan” med choklad eller den nötiga ”Eszterházy-tårtan”. Båda var riktiga lyckoträffar. 

New York Cafe 

New York Café på Erzsébet körút är en av de mest fotograferade platserna i Budapest, och inte undra på det. Den slottsliknande atmosfär har en överdådig inredning i guld, marmor och röd sammet är som att kliva in i en annan värld. Här kan du välja ett sött bakverk som ger dig en sockerkick eller en lyxig middag som hämtat inspiration från det före detta österrikisk-ungerska imperiet. 

Hål i väggen 

Det kanske bästa med Budapest är alla dessa små restauranger som helt plötsligt bara dyker upp längs vägen. De flesta ”hål i väggen” hittar du i de judiska kvarteren, där det även finns många restauranger gömda i de gamla ruinerna. Även ölscenen i Ungern växer, och vill du prova några ungerska hantverksöl är Élesztő, en ruinbar i de judiska kvarteren ett hett tips. Här hittar du 20 lokala bryggerier på kran. Om du är äventyrlig, kan jag rekommendera pálinka, ett potent fruktbrännvin, eller Unicum, en bitter örtlikör. 

Grumpy Budapest 

Denna lila pärla på Klauzál Utca får du inte missa. Inredningen är färgglad och instagramvänlig och påminner om en fransk bistro. De marknadsför sig som en icke traditionell brunchrestaurang och det stämmer väl då denna lilla restaurang ägs av en kvinna som varmt välkomnar alla gäster som om det vore till hennes eget hem. Szilvia Ispán kommer från en lång tradition av matkreatören och själv är hon minst lika innovativ med roliga namn på frukostalternativen som ”For big boys”, ”Super food breakfast” och ”Buddha Bowl”.