En annorlunda sida av Dubai

När man tänker på Dubai tänker man kanske inte på konst i första hand. Dock har konstscenen i Dubai exploderat de senaste 15 åren, det designas och skapas för fullt. För att ta reda på om detta stämmer drog vi till Dubai en långhelg, både för att spana efter konst testa den nya attraktionen Ain Dubai och för att gå på Världsutställning Expo 2020 Dubai. 

Dubai har i första hand varit ett resmål för shoppingsugna, soldyrkare och upplevelsejunkies. Men det finns även en annan sida av Dubai som få från vår del av världen känner till. Vi fick tips om Alserkal Avenue och tog en taxi dit. 

Alserkal Avenue började utvecklas 2008 och har blivit ett av Dubais mest inflytelserika kreativa distrikt. Det som startade med ett 20-tal konstgallerier i ombyggda lagerlokaler har nu vuxit till en drygt 45 000 kvadratmeter stor urban mötesplats med konst, mat, musik och kulturella evenemang som Art Dubai och Art Nights. 

Grundaren och konstmecenaten Abdelmonem bin Eisa Alserkal har haft en dröm om att skapa en plattform i Dubai där konstnärer och kreatörer kan samlas och inspireras av varandra.  

Ihop med Vilma Jurkute, direktör för Alserkal Avenue, har han skapat en samlingspunkt för kreativa entreprenörer som alla har fokus på konst. Alserkal Avenue har över 40 gallerier och ateljéer, bland annat 20 fasta utställningslokaler. 

Mode och design har också hittat till ”The Avenue”. Kolla in Chi-KA för luftiga kimonoinspirerade abayor eller fynda minimalistisk design på skandinaviska designhuset Ikonhouse. Vill du hitta unika konstverk kan du bege dig till Custot Gallery Dubai som säljer konst från hela världen. Originella möbler hittar du på The Odd Piece, där föremål från souker, antikvitetsaffärer och utställningar runt hela världen restaureras på plats för att återfå sin forna glans.  

Alserkal Avenue myllrar av kaféer och restauranger och många har öppet året runt. 

En favorit bland galleribesökare och hälsomedvetna hipsters är Wild & the Moon som serverar kallpressade juicer och nyttiga smårätter. Chokladälskare kan få sitt lystmäte på Mirzam Chocolate Factory. Den lokala chokladbutiken lär dig allt om konsten att framställa choklad och självklart får du provsmaka de lyxiga läckerheterna. 

När vi besökte Alserkal hittade vi en mysig restaurang där vi satte oss ner för lunch, Cassette, en modern bistro med väldigt god mat, är du här i kvarteret så är det här stället väl värt ett besök. 

Nästa konststopp för oss blir Tashkeel studios, en slags medlemsklubb för konstnärer i UAE. Här får medlemmarna möjlighet till arbetsplats och utställningsmöjligheter i en fantastisk miljö. Man får även tillgång till kreativa lokaler och studios för olika konstformer, där man också kan hitta samarbeten och förfina sina färdigheter. 

När vi ändå är igång passar vi på att besöka Jameel Arts Center, den här fristående konstinstitutionen är känd som en blomstrande plats för konsten, och man visar regelbundet upp vackra och fängslande konstverk här. Konstinstitutionen grundades och stöds av Art Jameel och är belägen i Jaddaf Waterfront i Dubai. Beundra den öppna och lättillgängliga atmosfären både inomhus och utomhus och njut av den stora trädgården, amfiteatern med sina 200 sittplatser och skulpturparken – ett utomhusgalleri med fantastiska verk av flera olika konstnärer.  

Morgonen efter är det dags för shopping, stället som gäller är Dubai Mall, världens till ytan största galleria med fler än 1200 butiker på fyra våningar. Förutom butiker finner du biografer, restauranger, caféer, ett stort saltvattenakvarium och en hockeyrink av OS-storlek. Efter shoppingturen och restaurangbesök får vi veta att det även finns en konsthall, Infinity des Lumiéres här i Dubai Mall. Självklart blir vi nyfikna på den 2000 kvadratmeter stora konsthallen med digital konst. Här möts klassisk och modern nutida konst som kommer till liv via 130 projektorer, 58 högtalare och 3000 rörliga bilder i HD. Det finns flera olika bild och ljudföreställningar bland annat bjuds man in till Van Goghs värld. 

När man ändå besöker Dubai Mall så passar det perfekt att spana i Burj Khalifa, världens högsta byggnad som höjer sig 828 meter upp i luften, varje kväll från kl 18 hel och halv timme utspelar sig en vatten- musik och ljusshow här utanför på Burj Lake. Just den här kvällen spelades Andrea Bocellis och Sarah Brightmans ”Time to say goodbye” och vattnet dansade i takt till musiken. Ett fantastiskt skådespel som man ej får missa som besökare i Dubai. Ett tips är att boka bord på någon av de mysiga restaurangerna med uteplatser mot fontänen alternativt om man vill komma riktigt nära, åk ut på en båt. 

Det senaste tillskottet på attraktioner i Dubai är den nya Ain Dubai, världens högsta pariserhjul beläget på Blue Water Island. Här kliver du in i en kabin och åker 250 meter upp i luften, med 360 graders utsikt. Man kan tro att man ska få svindel där upp men ett varv tar hela 39 minuter och det gör att man vänjer sig sakta men säkert vid höjden. Man kan till fullo njuta av den vackra utsikten, man ser till exempel en av palmöarna uppifrån. När man ändå är här så ska man absolut passa på att spendera lite tid på Blue Water Island, här finns restauranger, Madame Tussaudes vaxkabinett, butiker och andra nöjen. 

När man är i ett land som står värd för en världsutställning måste man såklart besöka den, Expo 2020 Dubai pågick under vår vistelse och vi åkte dit. Man har byggt upp en hel stad för 192 av världens länder att visa upp sig. Temat är Connecting minds creating the future, utställningen har tre områden, möjligheter, mobilitet och hållbarhet. Varje land representeras i en egen paviljong och just Sveriges paviljong hittade vi i området hållbarhet. Mitt på området i centrum finns The Dome, platsen där länderna också har möjlighet att visa upp sig i form av dans, sång och musik. Ljusshower pågår i stort sett hela tiden och bjuder på upplevelser utöver det vanliga. Vandra genom de spännande paviljongerna som presenterar banbrytande teknologiska framsteg och uppslukande upplevelser. Fängslas av de fantastiska föreställningarna och upptäck mat och kultur från hela världens – allt samlat på ett och samma ställe. Vi hade en dag och kväll på oss och vi hann inte med allt, är man riktigt intresserad behöver man flera dagar på området. 

Sista kvällen i Dubai bokade vi in oss på en middag i öknen, Sonara Camp, som  ligger i Dubai Dessert Conservation Reserve.Här kan du njuta av en unik middagsupplevelse i öknen under stjärnorna. Alla besökare hämtas med jeepar. Förvänta dig dock ingen tokkörning bland sanddynorna, detta är ett minne blott då man kommit på att det skadar naturen på tok för mycket. Vi välkomnas in i vårt privata loungeområde med mjuka låga soffor, snacks och dryck. Traditionell musik spelades live och här kan man verkligen njuta av en solnedgång deluxe, bekvämt bakåtlutad i den fantastiska miljön. För den som vill kan man annars rida kamel, skjuta pilbåge och titta på en falkshow.  

När solen gått ner välkomnas vi ner till själva middagsområdet, man går en gång upplyst av facklor ner till det otroligt fina området med dukade bord. Här avnjuter vi en god middag till eldshower och akrobatik. En upplevelse utöver det vanliga, man vill inte att kvällen ska ta slut. 

Under hela vår vistelse bodde vi på Hotel Indigo Dubai Downtown, ett hotell med konstinriktning. Inte bara i gemensamma utrymmen utan även på rummen, man har lagt ner mycket jobb för att få till det lilla extra och alla rum är verkligen fina och mysiga. På hotellet finns över 200 konstverk exklusivt skapade av lokala och internationella konstnärer och designer till just Indiogo. Man kan till och med boka en rundtur med hotellets konstexpert om man vill. Det finns ett poolområde på taket med en infinitypool, härliga solstolar och mysigt barhäng, perfekt att svalka sig här efter en dag på stan. Det finns även ett gym och yogastudio att tillgå. Frukosten var mycket bra och det ingick att beställa från A´la cartemenyn. Allt som allt ett fantastiskt fint hotell som vi verkligen kan rekommendera. 

Du flyger till Dubai direkt med Emirates på cirka 6 timmar. Emirates flygplan är moderna och bekväma med egen multimedia skärm vid varje säte, riktigt bra utbud av filmer och annan underhållning.