Dofternas mysterier genom 100 år

Parfymen har under de senaste 100 åren speglat samhällets utveckling och därmed förändrats dramatiskt. Från 1920-talets glamour till dagens digitala miljö, har dofter gått från att bara vara trevliga till att användas som kulturell och personlig uttrycksform. 

1920–1970: Glamour, oro och guldålder. Chanel No 5 blev en symbol för kvinnlig frigörelse under det glamorösa 1920-talet, och Joy representerade tröst när 1930-talet kom med sina orostider. Hollywoods guldålder på 1950- och 60-talen drog med sig sensuella dofter som Diors Miss Dior, medan 1960-och 70-talen innebar en uppgång för dofter som kunde uppfattas som politiskt laddade, som Yves Saint Laurents Rive Gauche. 

1980–2000: Variation och marknadsföring. 1980-talet präglades av överflöd och kraftfulla dofter som Obsession och Giorgio Beverly Hills. 1990-talet innebar en reaktion mot detta med renare dofter som CK One. Parfymer kom i större utsträckning att marknadsföras genom kändisar och innovativa kampanjer. 

2000–nutid: Individualitet och teknologi. Under 2000-talet steg efterfrågan på nischdofter och personliga blandningar. Ny teknologi förändrade köpvanorna när onlineplattformar och algoritmer kom med anpassade rekommendationer. Världen blev digital, och parfymen ett sätt att uttrycka en individuell stil. 

I dagens parfymvärld representerar dofter inte bara trevliga lukter utan också identitet, kreativitet och känslor. Nischdofter utforskar komplexa noter och växer fram vid sidan av de klassiska dofterna som förblir tidlösa. Parfymen är en del av en holistisk upplevelse där förpackning, marknadsföring och doft tillsammans har stor betydelse för kundens slutliga val. 

Man kan säga att parfymen har utvecklats till en konstform och har blivit en viktig del av bärarens personlighet och identitet. Den doft du bär reflekterar vem du är, talar om var du befinner dig i livet och hur du vill bli sedd av andra. Samtidigt är det lätt att variera hur du vill framställa dig själv. Du kan välja olika dofter för att signalera olika saker. 

 I min personliga doftgarderob finns alltid två dofter:   

• Yves Saint Laurent L’Homme Eau de Toilette (2006). En doft som består av kontraster, en unik kombination av lyx, konst och modernitet. Den utstrålar tidlös elegans. Toppnoter är ingefära, bergamott och citron; hjärtnoter är kryddor, violblad, vitpeppar och basilika; basnoter är tonkaböna, ceder och tahitian vetiver. När jag sätter på mig denna doft får jag direkt en känsla av elegans, värme och lugn men också trygghet. 

• Gentleman by Givenchy Edt  (2017). En woody aromatic doft för män, varm, mjuk och sensuell. Toppnoter är päron, kardemumma och ananas; medelnoter är iris, lavendel och pelargon; basnoter är läder, svart vaniljskal och patchouli. Den här doften får mig att känna mig maskulin, utåtriktad och kärleksfull. 

Jonas Kronlund är entreprenör och ägare till STHLM Retail staff. Han grundade företaget när han själv jobbade i skönhetsbranschen och insåg att det saknades bemanning i detaljhandeln, framför allt i flygplatsbutiker. STHLM Retail Staffs personal finns numera representerad bland annat på H&M, Kicks, NK, Åhléns, Arlanda, Landvetter, Viking Line, Silja Line och Stena Line. Från början är Johan utbildad kock.