Cypern – Medelhavets solsäkraste resmål

Äntligen har alla reserestriktioner släppt och man kan resa som vanligt igen. En pandemi på dryga två år känns nästan som bortblåst och man är ressugen igen. Under sommarhalvåret lockar Medelhavet och det finns enormt härliga resmål att resa till. En underbar ö som kan stoltsera med över 300 soldagar varje år är Cypern. Ön är Medelhavets tredje största ö och hit man kan resa från tidig vår till sen höst och få en härlig solig semester.  

Cypern är verkligen resmålet som passar alla. Barnfamiljer, paret, singlarna eller pensionärerna som söker lugnet. Ön har ett brett utbud av härliga stränder, trevliga restauranger, hotell i olika klasser och man kan göra en massa härliga utflykter, både runt på ön såväl som ute till havs.  

Ett resmål för badälskare 
Cypern är verkligen känt för att vara en ö som är fantastisk för alla badälskare. På ön finns många vackra och inbjudande stränder och badvikar. Många av stränderna har riktigt vit och finkornig sandstrand.  

Nissi Beach Den gyllene sandstranden 

Nissi Beach är den 600 meter långa stranden som ligger 3,3 km väster om centrum av den populära turistorten Ayia Napa. Den är bland de mest kända stränderna i regionen och lockar stora folkmassor med sin kombination av vacker kust, musik, barer och strandfester. Stranden är riktigt finkornig och vit och formad inuti en naturlig vik. Den har grunt och lugnt havsvatten som är skyddade mot vindar.  

Vathia Gonia Beach 

Den 300 meter långa stranden Vathia Gonia ligger 2,2 km väster om centrum av den populära semesterorten Ayia Napa och är en vacker kuststräcka som ligger 400 meter öster om den mer trånga Nissi bay. Som en sandstrand med en naturlig stenig vik är den täckt av fin, gyllene sand och dess kristallklara havsvatten är relativt lugnt. Det råder total brist på motvind på stranden. 

Faciliteter på stranden inkluderar toaletter, omklädningsrum, solstolar, parasoller och vattensport, medan det finns boende och en mängd olika restauranger i närheten.  

Kusten är åtskild av en gångväg, som förbinder stranden med Ayia Napas pittoreska hamn i ena riktningen och Makronissos-stranden i den andra, där Makronissos-gravarna (arkeologisk plats) finns. 

Åk på en härlig båttur med Aphrodite I  

Vad är inte härligare än att tillbringa en dag ute till havs, ett hett tips är att boka en båttur med Aphrodite I. Ta dig till Protaras och kasta loss med det trevliga fartyget. Här får du en kryssning i Protaras magnifika vatten och ett dopp i Cape Grecos utsökta blå lagun, njuta av Medelhavets kanter, och se naturens skapande av spännande grottor. Hoppa från båten rakt ner i det turkosa klara vattnet, eller snorkla bland fiskarna. Aphrodite-kryssningar handlar om att skapa oförglömliga upplevelser i östra havet på Afrodites alldeles egna ö, Cypern. Båtturen är 3 timmar lång, vilket är en alldeles lagom tur att vara i solen. Vill man kan man även ta skugga på båten.  

Waterworld Ayia Napa  

Waterworld Ayia Napa är en stor vattenpark som ligger i just Ayia Napa. Den sägs vara en av de största vattenparkerna i Europa och har fått många utmärkelser för att den är så fin, bra och stor. Waterworld är baserad på den antika grekiska mytologin. Här finns mängder av olika vattenrutschbanor och andra vattenattraktioner som har fått sitt namn från den grekiska mytologin.  

Kulturella influenser från omvärlden 
Med tanke på Cyperns geografiska närhet till såväl Europa, Mellanöstern och Afrika är landet är starkt influerat av en mängd olika länder och kulturer. Detta märker man framför allt när det kommer till den cypriotiska maten där menyerna vanligtvis utgörs av en mängd smårätter som kallas för meze.  

Avra Meze restaurang i Ayia Napa 

Avra Meza är en restaurang som har det traditionella cypriotiska köket. Här serverar man traditionell cypriotisk mat i en härlig atmosfär som påminner en om en gammal cypriotisk herrgård. På Avra kan man äta allt från en enklare souvlaki från den levande kolgrillen till en fullfjädrad cypriotisk meze och färsk fisk, tillsammans med något av de noggrant utvalda lokala vinerna. Råvarorna har högsta kvalitet, all mat tillagas i ett öppet kök. En upplevelse som inte får missas av alla som besöker Ayia Napa. Vissa dagar under sommaren erbjuds även levande grekisk musik. Restaurangen serverar både lunch och middag. 

Vi åt deras avsmakningsmeny med cypriotisk meze. Vi serverades små rätter i omgångar och det kändes som att maten aldrig tog slut. Vi åt och åt. Men det var både väldigt prisvärt och gott.  

Restaurang Vassos 

Inne i Agia Napas pittoreska hamn ligger Restaurang Vassos. Det är en känd fiskrestaurang. Jag fann den när jag var ute på en morgonpromenad och såg vilket fantastiskt läge den hade. Så jag är glad att jag bokade bord där. Det visade sig att det var en av de populäraste restaurangerna nere i hamnen. Vi hade tur som åt en tidig middag när vi lämnade restaurangen var den helt fullsatt. Vi åt deras Fisk- och Skaldjursmeze. En massa olika rätter som inspirerades från havet. Man kunde också gå in och välja ut den fisken eller humrarna som man ville ha, så tillagade de det. De serverade även ett stort urval av olika sorters sushi. Missa inte heller desserterna. 

En häftig undervattenskog på Cypern 

I Jason de Caires Taylors verk, en av de mest kända representanterna för ekokonströrelsen, är detta symbiotiska förhållande mellan natur och konst exakt vad som manifesteras. 

På det nya undervattensskulpturmuseet (MUSAN) i Ayia Napa kan snorklare och dykare uppleva en undervattenskog, den första i sitt slag i världen. Här hittar man 93 konstverk av Jason de Caires Taylor, inspirerade av naturen och människan. Samtidigt är museet i sig ett konstverk där naturen spelar rollen som konstnär och gör ingrepp medan tiden går. Statyerna har utformats på ett sätt och med ett material för att locka till sig marint liv. De har ställts ut på olika djup för att skapa idealiska förutsättningar för berikande av marint liv på alla nivåer. 

Fakta

Res hit Till Cypern kan man resa både med reguljära flyg, lågprisbolag eller på charterresor. Vi reste med Ving och bodde på Sunwing Sandy Bay.  

Valuta Euro, prisläge som i Sverige eller dyrare i turistorten Ayia Napa. 

Tid + 1 timme 

Flygresa ca 4-4,5h flygtid 

Säsong Ca början av april till början av november 

Skrivet av Lina Sjölund