Château de Beauregard 

Ett franskt slott med svensk slottsfru 

För den som söker själva essensen av lyxeskapism är det franska renässansslottet Château de Beauregard i Provence manna från himlen. Häng med på en fantastisk slottsupplevelse! 

På slottet Château de Beauregard i södra Frankrike sitter den provencalska naturen i högsätet. Luften är frisk och fylld av pinjeträdens fräscha, men lite fräna doft, cikadorna spelar intensivt mellan cypresser och olivträden i skydd för solen och överallt ser du tusentals nyanser av grönt, grönt och ännu mera grönt. Det är ingen tvekan om att vi befinner oss i Provence, sydfrankrikes Mecka! 

Château de Beauregard 

Château de Beauregard hyrs idag ut under helgerna för större företagsevenemang, konferenser, privata fester och bröllop. Det anordnas även skräddarsydda program med ett rikt utbud av kultur, mat och vinprovning, med varierande teman. Det finns 14 individuellt inredda sovrum och eventsorganisatören Rebecca Bedeau ordnar med glamping eller bokar extra husrum i närheten om det behövs. I den vackra omgivningen finns även möjlighet att rida, cykla genom vingårdar, måla akvarell och spela tennis och biljard. På andra våningen i en slottsvinge finns även en biosalong med en stor samling av film och musik. 

– Att äga en del av det franska arkitektoniska arvet är en glädje men också ett ansvar. Med vårt eventföretag arrangerar vi bröllop, kulturevenemang och företagsevent som alla bringar inkomster till renovering och underhåll, förklarar Angelica Carr, slottsfru på Château de Beauregard. Vi kan även hålla i en utomhusceremoni för upp till 200 gäster, en cocktailmottagning för upp till 200 gäster, en lunch eller middag inomhus för upp till 120 gäster samt brunch, grill, DJ och dans i poolområdet för upp till 100 gäster, fortsätter hon. 

Slottsfru från Ångermanland 

Slottet Château de Beauregard har en fantastisk utsikt över detta naturens underverk med sin 6-hektar stora park med ett vackert orangeri som kronan på verket. När vi anländer, trötta efter en lång flygresa och ännu inte har hunnit borsta av oss resdammet, möts vi av en dignande fransk frukostbuffé utan dess like. På det uppdukade bordet finns allt från croissanter och nybakade matbullar, flera sorters franska hårdostar och marmelader och så klart både gröna och röda druvor från den egna slottsträdgården. Vi slår oss ner i den sköna rottingsoffan med stora sittplymåer i klassisk provencalsk stil och konstaterar snabbt att den trevliga välkomstsgesten och den vackra inredningen både inne och ute, inte är gjort i en hastvändning. Att få till denna perfektion kräver både kunskap, intresse och en hel del hjärta.  

Och hjärta har hon verkligen, Angelica Carr. Som slottets stolta ägarinna, tillsammans med sin man David, hade man lätt kunnat vänta sig ett mer högdraget och kallt bemötande. Men Angelica är allt annat än stram och kylig. Hon berättar glatt att hon är född och uppvuxen i Ångermaland och vi märker direkt att hon fortfarande har kvar båda fötterna på jorden, trots att hon numera kan titulera sig både slottsfru, Merger & Acquisition integrations-konsult, delägare i Solomon Capital och grundare av Aim Europe, fd Aim Business Coaching.  

– Jag använder även slottet som en plats inför sammanslagningar av bolag där två styrelser träffas, lär känna varandra och guidas i integrationsstrategi före avtalssignering, berättar Angelica. 

Angelica Carr 

Angelica är uppväxt i den svenska myllan på Höga Kusten, i Ångermanland, som fortfarande ligger henne mycket varmt om hjärtat. Hon tog sig snabbt utomlands tack vare uppmuntran och ett arv från Gudmor, en släkting som bott på spännande ställen runt om i världen. Efter studier och arbeten i Paris, Washington DC och i London träffade hon sin nuvarande man David Carr för 15 år sedan. David är från England och är CEO på Gale & Phillipson (UK advice and wealth manegement) och delägare i Solomon Capital. Han är även en fantastisk pianist och tycker om att ha konserter på slottet och att sjunga i kör. Tillsammans har de sex barn, varav fem är vuxna och går på universitet eller arbetar. Men den gemensamme sonen, 12-årige Alexander, bor fortfarande med föräldrarna, i alla fall på helgerna. Under veckorna bor han på en privat internatskola i Normandie och talar flytande engelska, franska och svenska.   

– Vår vision med Château de Beauregard är bland mycket annat, att kunna välkomna alla våra sex barn, framtida barnbarn, våra familjer och även vänner, samtidigt som vi uppfyller en dröm att bo i en vacker historisk byggnad omgiven av den mest makalöst vackra natur man kan tänka sig, berättar Angelica. Förutom Höga Kusten förstås, säger hon med ett skratt. 

Provence  

Angelica och David bodde i London i flera år och har nu flyttat cityboendet till Paris. De har även ett lantställe utanför Waxholm. Man kan kanske tycka att de inte behövde fler boenden, men när de såg det vackra renässansslottet från 1600-talet blev de båda helt förälskade.  

– Man skulle kunna säga att det var kärlek vid första ögonkastet, säger Angelica och skrattar till. Château de Beauregard ligger ju i hjärtat av en region som vi båda älskar, i Provence mellan Orange och Avignon, nära Châteauneuf-du-Pape. En idyllisk plats med sprudlande vegetation och det pampiga berget Mont Ventoux som vacker bakgrundsfond. Dessutom nära till kultur i alla former.  

Det driftiga paret har även valt att öppna upp sitt hem för de lokala ortsborna för att bland annat kunna anordna olika evenemang och lokala kulturevent.  

– Borgmästaren blev oerhört tacksam och glad över vårt förslag om att återuppliva några viktiga historiska traditioner på vårt vackra Château de Beauregard, säger Angelica. Vi har också tyckt att det varit fantastiskt kul att få dela med oss en del historia, öppnat upp dörrarna och att kunna vara värd för olika kulturarrangemang i Provence. 

Hjärtefrågor 

Angelica och David har båda en passion för att engagera sig i hjärtefrågor som de tror på. När de träffades för 15 år sedan finansierade de tidigt ett projekt tillsammans för gatubarn i Indien. Där arbetade de tillsammans med ActionAid för att skapa tre utbildningscenter i Rajasthan i syfte att motverka drogberoende och att återförena barn med sina föräldrar. De har även varit engagerade i flyktingkrisen som några av de första flyktingvärdarna i England genom Room for Refugees och Positive Action. Angelica åkte även till Lesbos för att hjälpa till att ta emot flyktingar på båtar och samlade in pengar till utrustning mm. Ett annat stort hjärteprojekt som de drivit tillsammans är att öka barns medvetande om den globala uppvärmningen.  

– Jag och David, min man, åkte för några år sedan till Antarktis med två av våra barn. Planet gick från Johannesburg och var fyllt med 53 vetenskapsmän från olika länder. Vi hade äran att lära oss direkt från ett antal av dessa på plats. Väl hemkomna höll vi föredrag och visade filmer på skolor för att öka elevernas kunskap om de utmaningar vi alla står inför, berättar Angelica. 

Yoga 

Angelica är också yogainstruktör, utbildad på Triyoga i London. Hon har bland annat hållit regelbundna yogaklasser på Migrants Organise i London för flyktingar med PSTS från krigssituationer. Men yogaintresset har tagit bredare vägar än så. Idag är yoga och även hennes undervisning i meditation och andning något som hon tillämpar i samband med de företagsevenemang hon anordnar.  

– När vi håller möten och workshops här på slottet, berättar Angelica, finner jag att mycket mer än det som sägs bidrar till att det blir lyckat. Den sinnliga naturen, ljuset, dofterna, maten och ett inslag av change- meditation och yoga gör de mest svårtillgängliga företagsledare så mycket mer mottagliga!   

Poolen 

Den vackra turkosblå poolen med sin klunga av silvergröna olivträd är som gjort för en tidig morgonyoga. Det är svårt att föreställa sig en vackrare syn att vakna upp till. Vi passade så klart på att utnyttja detta genuina tillfälle och självklart hade vår förutseende slottsfru hunnit förberett både yogamattor och handdukar att använda, på plats. Efter yogan, och det efterföljande svalkande doppet hade hon även hunnit förbereda en lyxig fransk frukostbuffé med ekotänk.  

– De flesta råvarorna kommer från slottets egna biodynamiska kökstäppa, förklarar Angelica. Men jag gör så klart inte allting själv tillägger hon, när hon ser våra imponerade ansiktsuttryck. Vi har två heltidsanställda som bor på slottet, ett fantastiskt par, Margot och Nick, som är ansvariga för fastighetetens underhåll, trädgården, hushållet, djuren och med att arrangera event och bröllop, säger Angelica. Och vid alla event tar vi in ytterligare hjälp efter behov. 

Cykeltur 

Omgivningen i Provence är verkligen magisk. Det är långt ifrån franska rivierans myller och hålligång. Sista dagen, innan vi åker hem, får vi låna cyklar som tar oss utmed de bruna stigarna som slingrar sig upp genom det vilda och orörda landskapet. Vi cyklar in till Jonquières, strosar längs Via Venaissia, handlar på marknaden och vandrar runt Mont Ventoux och Dentelles de Montmirail. På hemvägen stannar vi till vid en utsiktsplats och får smaka på lokal frukt som växer vilt i områdets buskage. Man vill verkligen aldrig åka härifrån och det mest underbara är att man inte behöver göra någonting alls för att njuta av härligheten. Skönheten, ljuset, dofterna, blomsterprakten finns mitt framför ögonen hela tiden. 

Detta sinnliga ställe kommer vara svårt att lämna! 


Av Jessica Berghult Foto: Anne Wetter, Carl Thomson och pressbilder