Världens bästa vodka är fransk (men ändå rysk) och nu finns den i Sverige

Carvia Vodka

Daniil Tolstoy, sonsonson till Leo Tolstoy, är en av dem som tagit initiativet till att ta Carvia vodka till Sverige:

“Det är inte många som känner till att innan revolutionen så var det vanligare med smaksatta vodkor i Ryssland, men den konsten gick tyvärr förlorad under Sovjettiden. Nu är det dags att återuppliva traditionen.”

Carvia Vodka

Carvia Vodka är tillverkad av råg och kummin på en liten kopparpanna i ett franskt hantverksdistilleri i Cognac. Pierre Solignac, Carvias skapare, hade under en lång tid sökt igenom gamla ryska kejserliga arkiv på jakt efter spritrecept. Till slut hittade Pierre ett recept på en rågbaserad spritdryck som kryddades med endast kummin på 1700-talet, vilken la grunden till Carvia vodka. Den historiska drycken är förvånansvärt mångsidig och faller de flesta i smaken.

Carvia rekommenderas som sipper, till caviar, till klassiska svenska maträtter som kräftor, gravad lax och sill, men även desserter och kötträtter. Vodkan kan med fördel även användas till matlagning, till exempel till flambering. Utöver den goda smaken så har kummin en dokumenterad positiv effekt på matsmältningen så Carvia kommer vara det perfekta komplementet till säsongens alla julbord.

Carvia har vunnit flera prestigefyllda priser. Bland dessa finns Best International Vodka (American Distilling Institute) samt Best in Class och guld på Craft Spirits Berlin Awards. Detta ger den rätten att bli kallad för världens bästa vodka.

Det svenska företaget Carvia Nordic Beverages AB har fått exklusiva rättigheter till att importera och distribuera Carvia Vodka i Norden. Först ut är Sverige – till en början kommer den endast att finnas på utvalda restauranger och barer. Från och med den 20 oktober finns den på Systembolagets beställningssortiment som nummer 53767.