Barcelona – en av världens coolaste städer!

Barcelona är definitivt ett av Europas populäraste resmål och en stad som går rakt in i hjärtat. 

Denna världsstad erbjuder det mesta – enastående kultur, pittoresk arkitektur, livligt nattliv, fantastisk gastronomi och självklart fotbollsklubben Barcelona FC. Lägg därtill en playa mitt i stan och du får en svårslagen weekendhelg.

Men Barcelona är inte enbart ett europeiskt designcentrum och ett kaxigt kultur mecka med flippade museer, storslagen Gaudí arkitektur och restauranger i världsklass. Barcelona är även den perfekta storstaden för företag som behöver samlas några dagar under en konferens, ett event eller en större mässa. 

Hotell Hilton Diagonal Mar

Vi besökte en av världens coolaste städer under sensommaren. Kanske den mest perfekta tiden för oss nordbor att lapa lite extra sol när den sedan länge försvunnit på hemmaplan. I det nordöstra hörnet av själva staden, i den hippa stadsdelen Poblenou, hittade vi hotellet Hilton Diagonal Mar. Detta hotell är perfekt som bas, oavsett om du reser för nöje eller i business. Det är ett medelhavsinspirerat designhotell som passar alla typer av resenärer, inte minst konferensgäster. Här finns moderna event- och konferensutrymme på över 1500 kvadratmeter, ett konferenscenter, och det går även att boka till flygtransfer och transport till och från kryssningsterminalen, för att göra ankomsten och avresan smidig och välkomnande.

Coolt område

Området Diagonal Mar är Barcelonas ”newest kid on the block” och ligger nära både Llevante-stranden och shoppingcentret Diagonal Mar. Bara en kvarts bilfärd till både La Rambla, Sagrada Familia och Playa de la Barceloneta. Något som är extra bra om man är på en mindre budget, är närheten till bra kollektivtrafik. Bara en kort promenad bort från hotellet ligger de båda tunnelbanestationerna El Maresme-Forum och Selva de Mar. 

Bekvämligheter

Vi fick ett dubbelrum som gick i havsblå medelhavtoner med gröna inslag. En perfekt matchning mot det glittrande havet utanför hotellfönstret. Vi upptäckte snabbt att hotellet erbjöd en mängd olika bekvämligheter som vi var snabba att utnyttja. Det fanns tillexempel en concierge som hjälpte oss att boka bil, biljetter till några av Barcelonas bästa attraktioner och även en mysig restaurang på kvällen. Fitnesscentret var öppet hela dygnet och vi hade även turen att pricka in utomhuspoolens mer säsongsbundna öppettider. 

Bra shopping

Diagonal Mar Shopping Center är Cataloniens största köpcentrum och ligger precis i närheten av hotellet. Vi strosade runt i detta gigantiska shoppingkomplex med nästan 200 butiker. fördelat på tre våningar, en hel eftermiddag. Flera spanska och internationella varumärken fanns så klart på plats, bland annat Zara, H&M, Primark och FNAC. Bland butikerna fanns även olika restauranger, en biograf och stormarknaden Alcampo. 

Aürt – en Michelinrestaurang

Hotell Hilton Diagonal Mar har lyckats med konststycket att kombinera kraven från en hektisk businesslobby med kraven på ett fullt fungerande kök. Och inte vilket kök som helst. Den världskända Michelin-restaurangen Aürt har den mycket ovanliga placeringen, mitt i hotellets foajé. Detta är ett helt unikt läge för en restaurang i denna höga gastronomiska klass. Köket är dessutom helt öppet vilket gjorde att vi kunde titta på när de olika delikatesserna tillreddes. Den ikoniska kocken Artur Martinez serverade diverse rätter med inspiration från både medelhavet- och det japanska köket. Våra bordsgrannar vid det öppna köket var ett amerikanskt par som rest hela vägen från USA, enbart för att besöka denna exotiska Michelinrestaurang. De stannade bara en endaste natt på hotellet innan de reste vidare till nästa kulinariska restaurangupplevelse. Det var extra kul att få höra Artur Martinez berätta om historierna bakom rätterna, flera hade, vilket inte var helt oväntat, katalanskt ursprung. På katalanska betyder Aürt närhet och enkelhet, vilket i Artur Martinez anda blivit till en intensiv gastronomisk hit. 

Puro Beach – strandlyx mitt i stan 

Oavsett om man suttit en hel dag inomhus på en konferens, eller sprungit och shoppar i det närliggande shoppingcentret Diagonal Mar, kan det vara skönt att sjunka ner i en solstol vid poolen framåt eftermiddagen. Det spanska strandklubbskonceptet Purobeach, ligger på hotellets andra våning och erbjuder strandlyx mitt i stan. Vi fyllde på solbrännan i en gigantisk balinesisk solsäng, samtidigt som vi sippade på en exotisk cocktail och drömde oss bort bland Miami vice vajande palmer. Baren hade specialiserat sig på alkoholfria drinkar och cocktails, men självklart kan man även få dem med alkohol. 

Urban oas

Purobeach är en urban oas med pool, spa och bar – långt bort från liv och rörelse. Vid poolrestaurangen åt vi de läckraste fisktacos och flera andra rätter med smaker från Miami, Marrakech och Melbourne. I bakgrunden spelades skön soulinspirerad housemusik. Faktum var att musikens rytmer hade en avslappnande effekt på både kropp och huvud, vilket var lite av en överraskning till en början. 


Text: Jessica Berghult och Camilla Almqvist