Anette Andersson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2022

Inramad i en storslagen miljö glänste Anette Andersson med sin imponerande kunnighet i finalen och tog därmed hem utmärkelsen Årets Lily Bollinger 2022. Den välrenommerade tävlingen firade 20 år och har varit banbrytande i att uppmärksamma kvinnliga sommelierers yrkeskunskaper och samtidigt hedra minnet av champagneänkan Madame Lily Bollinger.

Spännande och nervkittlande beskriver känslan när årets finalister Anette Andersson från Umeå, Cathrine Almqvist från Stockholm och Ida Kilåker från Lund sattes på prov den 18–19 september och tävlade under två dagar, först i de teoretiska momenten och sedan de praktiska. Detta för att göra upp om den prestigefyllda titeln Årets Lily Bollinger 2022. Kandidaterna har testats i såväl skriftlig samt muntlig blindprovning, ett omfattande teoriprov samt servicemoment där de serverat gäster olika drycker och rekommenderat matförslag till en vinlista där det dessutom dolde sig en hel del fällor i form av viner som inte finns. Sida vid sida skulle sedan deltagarna identifiera starkviner och pulsen höjdes rejält under ett snabbt quiz med dryckesfrågor för att därefter avrunda tävlingsdagen med ett moment där en champagneflaska skulle fördelas jämnt på 10 glas. 

”Redan under semifinalen i maj stod de här kandidaterna ut med sina kunskaper och de har förvaltat sommaren väl och kommit tillbaka ännu vassare. Idag har de samtliga levererat en prestation de kan vara stolta över. Det är mycket känslor inför en tävling och det som vinnaren lyckades med var att skaka av sig nervositeten och leverera när det gäller som mest. Det är med stolthet vi kan följa deltagarnas utveckling och jag är extra glad att kunna titulera Anette Andersson som årets Lily Bollinger efter dagens kraftmätning” 
säger Emma Ziemann, tävlingsledare Lily Bollinger Award.

Med sin kunskap och precision inför en mycket stark och kunnig jury bestående av några av branschens ikoner – Mischa Billing, Maya Samuelsson, Peter Halldén och juryordförande Ellen Franzén, kunde Anette Andersson utses som vinnare på Moderna Museet där 20 års-jubileet ägde rum.

”Jag är så stolt. Stolt över mitt eget arbete och min egen presentation. Så stolt över mina medtävlande som ger både pepp och konkurrens, vilket alltid sporrar.  Och så stolt över att få representera ett varumärke som visar på en kvalité och professionalitet som imponerar och inspirerar mig” 
säger Anette Andersson, Årets Lily Bollinger 2022.

Utöver den ärorika titeln ”Årets Lily Bollinger”, får vinnaren en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger, en Temptech vinkyl samt en Stålhästen-cykel. Cykeln är symbolisk och hedrar Lily Bollinger som ständigt bevakade den imponerande vingården från två hjul. 

Anette Andersson kan numera stolt representera den mycket imponerande och meriterande listan över Sveriges bästa kvinnliga sommelierer och som årets Lily Bollinger, i en prestigefull tävling som har banat väg för kvinnliga sommelierer i 20 år;