7 fjällhotell att längta till

Drömmer du också om fjällen? Se till att uppleva svensk vinter när den är som bäst, med knarrande snö under skorna, njutbara skidturer över vidsträckta fjäll och sköna åk på manchester. Bo mitt i vinteridyllen och njut av mat och dryck med lokal touch. Säkra vinterns skönaste weekend redan nu. Här är sju fjällhotell som garanterat ser till att vinterdrömmen slår in.   

1. Lövåsgårdens Fjällhotell, Grövelsjön 

Läget: 800 meter över havet, med en vidunderlig utsikt över Grövelsjöns fjällvärld är lugnet påtagligt. För maximal lyx väljer du ett paket med helpension. 

Aktiviteterna: Lederna som tar dig ut på kalfjället startar direkt utanför hotellentrén, med snabb tillgång till vintriga dagsturer till fots eller på skidor. Avrunda dagen i hotellets bastu och ett dopp i uppvärmd badtunna. 

Maten: Restaurangen serverar en fast trerätters meny varje kväll, som varieras i takt med säsongernas växlingar. Så mycket som möjligt av maten är lokalproducerad och från Dalarna. 

2. Storsätra Fjällhotell, Grövelsjön 

Läget: Fyrstjärnig fjällklassiker där du bor i ombonade rum med tillgång till allt du behöver för en avkopplande fjällsemester, med den stillsamma, vänliga vildmarken utanför fönstret. 

Aktiviteterna: Vintertid kan du ägna dig åt långväga turer på längdskidor, isfiske eller snabba skoterturer.  

Maten: Restaurangen är hotellets hjärta och för boende ingår alltid helpension. Kvällarnas värdshusmiddagar har ofta lokala inslag och inspiration från den kringliggande fjällvärlden.  

3. Pernilla Wiberg Hotel, Idre 

Läget: Ett av dalafjällens skönaste hotell med sitt perfekta läge alldeles intill Idre Fjälls pister. Hotellet är byggt i nordisk stil och specialdesignat för sportiga livsnjutare. Dessutom är det inrett av Pernilla Wiberg själv.  

Aktiviteterna: Skidåkning utför eller på längden är givna aktiviteter, men det går också att åka hundspann, vandra med snöskor eller åka skoter. 

Maten: PW Kök & Bar är hotellets egen restaurang där du njuter av smakfulla rätter som väver in det bästa från det lokala skafferiet. På området finns också pärlan Lilla Vildt, som både serverar läckerheter på plats och erbjuder möjlighet att köpa med sig godsaker från delin. 

4. Knappgården Fjällhotell, Särna 

Läget: Mellan Särna och Idre, på tröskeln till norra Dalarnas fjällvärld, ligger Knappgården sedan många hundra år.  

Aktiviteterna: Inom 30 minuter kan du ta dig till Fulufjällets Nationalpark, Nipfjällsmassivet och alpin skidåkning i Idre Fjäll, Idre Himmelfjäll och Fjätervålen. Särnas skoterleder, som även kan användas till turåkning eller vintervandring, startar direkt vid husknuten. Snöskor och sparkar finns att låna på gården. 

Maten: Boka kvällens pensionatsmiddag och få en trerätters smakupplevelse av lokalproducerade råvaror, ofta med inriktning på vilt. I det välrenommerade köket lagar Kjelle maten och Annika erbjuder passande drycker till. 

5. Hotell Kurbits, Sälen 

Läget: Dalainspirerat på Kläppens Hotell Kurbits, där dalakänslan verkligen sitter i väggarna med den genomtänkta designen. Här bor du med skidbackar, restauranger och all service utanför dörren.  

Aktiviteterna: Utförsåkning är förstås en klassiker under en vintersemester i Sälen och en tur till toppen i Gondolen är en upplevelse i sig. Det finns även fina spår för längdskidåkning, topptursleder och snöskovandring. 

Maten: Hotellets restaurang Halster Bar & Bistro har generösa öppettider så du kan avnjuta den välsmakande menyn från tidig morgon till sen kväll. Missa inte heller deras ”livsnjutarfrukost”, för en extra skön starten på dagen 

6. Olarsgården Hotell, Sälen 

Läget: Klassiskt fjällhotell med centralt läge, nära både liftar, skidspår och Sälenfjällens smörgåsbord av aktiviteter. Ändå finns en åtråvärd avskildhet som ger ett välkommet lugn. 

Aktiviteterna: Ta skidorna på ryggen och promenera 200 meter till Lindvallens liftar. Längdskidspåren glider förbi hotellets entré och det är lätt att ta sig ut på fjällskidåkning.  

Maten: Hotellets Restaurang Elgen serverar gedigen mat där mycket hämtas från fjällvärlden utanför dörren. Vad sägs om älgköttbullar med rårörda lingon från Sälen, trattkantarellsås och potatispuré? 

7. Fryksås Hotell & Gestgifveri, Fryksås 

Läget: Bara tre timmars resa från Stockholm och Mälardalen väntar en helt annan värld. På höjderna utanför Orsa ligger den här personliga pärlan, perfekt för dig som söker avkoppling, lugn och aktiv vila.  

Aktiviteterna: Vintertid är längdskidåkning en given och snösäker utomhusaktivitet. Orsa Grönklitt ligger en dryg kilometer bort, med ett spårsystem som bjuder på hela 130 kilometer välpreparerade skidspår. 

Maten: I restaurangen är det fine dining med lokalt fokus. Menyerna är årstidsbaserade avnjuts med fördel ihop med viner från den välfyllda vinkällaren. Vilt av olika slag är ett genomgående tema, med alltifrån älg till björn och ren.  

Hitta fler fjällnära boenden på visitdalarna.se/boende