3 bara måsten i Marrakech

Av Jessica Berghult 

  

Att resa till Marrakech är som att stiga in i sagornas underbara värld. Med sin fantastiska historia och närheten till bergen är Marrakech en upplevelse i både färg, ljus och doft. Här finns allt man kan önska, och lite till. För att inte drunkna i alla färgsprakande nya intryck, har jag här listat våra tre bästa Marrakech-tips som du inte får missa. 

1. Bo på ett mysigt Riad. 

  

Åker du till Marrakech en gång i livet ska du bo på en riad. Det är mysigare och mer genuint än att bo på något av de stora hotellen. En riad är ett slags marockanskt minipalats som har en pampig innergård. Namnet kommer ursprungligen från det arabiska ordet för trädgård då innegården oftast är prunkande av gröna växter.  Tidigare var dessa vackra palats privathem, men idag har flera av dem gjorts om till lyxiga minihotell. De två bästa är Riad La clé dór och La Sultana. De ligger nästan granne med varandra och har ett mycket centralt läge, mitt i Kaspah, bara ett stenkast från myllret av åsnekärror, försäljare och dödsföraktande mopedister. 

Riad La clé dór

Bakom en enkel trädörr i en av Marrakechs hundratals gränder döljer sig ett av Marrakechs mysigaste Riads. Bara några kvarter från det hektiska gatumyllret, känns det som att stiga in i paradiset. Det är som en helt annan värld öppnar sig framför sig. 

  

Här råder ett rofyllt lugn och på innergården porlar en liten fontän. Riad La clé dór är ett nytt Riad som tidigare varit privatbostad åt några förmögna familjer. Väggarna har kalkats vita, det finns flera vackert snidade trädetaljer och på golvet ligger det vacker mosaik- och stensättning i klara marockanska färger. I mitten av Riaden öppnar pation upp sig emot ”himlen”, draperad med färgstarka gobelänger längs med valvöppningarna. Interiören är ren och ljus och den vackra arkitekturen med marockanska och berbiska textilier talar sitt eget språk. 

  

Jag checkar in i mitt rum, som ligger en våning upp med utsikt över både en lugn innergård, men även mot den öppna pation, hotellets hjärta. Samtliga rum på denna Riad är personligt inredda och inget är det andra likt. Vårt rum har det passande namnet ”The Royal Suite” på arabiska och här bor man sannerligen som en drottning under sin vistelse i den röda staden – som Marrakech kallas i folkmun. 

  

Jag anländer lagom till middagen som serveras från klockan 17.00, ackompanjerad av en marockans trubadur som sitter i ett hörn och spelar för gästerna. Menyn har två olika matsedlar, en marockansk och en västerländsk, eller mer internationell. Jag beställer de flesta rätterna från den marockanska matsedeln, och tar seden dit jag kommer. Jag blir glatt överraskade när den ena vackert upplagda rätten efter den andra dansar in till vårt bord, serverade av välklädd personal med traditionsenliga fezer på huvudena. På menyn finns olika marockanska sallader samt den klassiska rätten ”Chicken pastilla” som är en kryddig matpaj med kanel och mandel. Det finns även olika couscous-rätter med lamm, kyckling, grönsaker, russin och på toppen söt inlagd lök. 

  

Jag njuter av den fantastiska atmosfären och hotellets alla vackra utrymmen och avslutar kvällen med en drink på hotellets takterrass. Att sitta här uppe och blicka ut över staden är trots det slitna uttrycket helt magiskt. Här flyter sagan och verkligheten ihop till en essens av det som är Marocko i dag. 

  

Riad La clé dór har även ett spa i källaren och så klart provar jag på att skrubba mig ren i det kakelklädda hamamet. Efteråt är det skönt att slänga sig i hotellets pool eller bädda in sig i den sköna hotellmorgonrocken och slå sig ner i en av alla solsängar på takterrassen, och blicka ut över stadens färgsprakande folkmyller. 

  

La Sultana Marrakech

  

Detta Riad är som att landa i en Marockansk dröm. Vid porten möts jag av en leende man i röd guldbroderad sammetsmantel och med den traditionsenliga tofsprydda fezen på huvudet. Jag visas in i hotellet som består av fem olika riads som byggts ihop till ett minipalats. Varje Riad är designad utifrån en egen stil, nordafrikansk, andalusisk, islamisk, marockansk och berbisk. 

  

Detta Riad är större än de flesta andra i staden och har hela 28 rum och sviter, vilket är ovanligt många för att vara ett Riad. La Sultana ligger runt flera innergårdar, samtliga med vackra tegelvalv, palmer och porlande fontäner. Även på detta Riad är samtliga rum unikt inredda i klassisk marockansk stil med vackra trästuckaturer. 

Lite kul att nämna är att hotellets namn, La Sultana, kommer från ”sultaninnan” på svenska och är en muslimsk titel för en regerande kvinnlig sultan. 

Som en trevlig välkomstceremoni serveras alla gäster marockanskt myntate uppe på takterrassen med små traditionsenliga söta mandelbakverk. Jag anländer sent och har turen att få se den vackra solnedgången. Att med egna ögon få uppleva hur solen sakta sänker sig över Marrakech taknockar och färgar Atlasbergen i bakgrunden i ljusaste korall, är ett minne som länge komma stanna kvar på näthinnan. Från La Sultanas takterrass har du även fantastisk utsikt mot Medinan, den gamla stadsdelen, och då ingen byggnad, förutom moskéns minaret får vara högre än trädtopparna har man milsvid utsikt åt flera håll. 

På kvällen har jag turen att få ett bord på hotellets restaurang, ett mycket populärt middagsställe då samtliga bord ligger runt den vackra inomhuspoolen och i en av sofforna sitter en trubadur, som det sig bör i en Riad, och spelar och sjunger berbiska sånger från förr. 

På morgonen serveras jag en fantastisk frukost som består både av en buffé och en à la cartemeny som har allt från flingor, croissanter och klassiska frukostägg till dadlar, hummus och lokala specialiteter. Innan jag lämnar detta sagoslott passar vi på att besöka det femstjärniga hamamet, det turkiska badet, som är ett måste för varje besökare, även utan dopp. Denna lilla oas har röda marmorvalv och vackra kristallkronor som tagna ur sagan om ”Tusen och en natt”. 

La Sultana är medlem i Tempting Places som är en exklusiv hotellgrupp med olika boutiquehotell runt om i världen, grundat 2010.

  

2. Drick mynta-te på ett lyxhotell 

  

La Mamounia Marrakech 

 I Marrakech ligger ett av världens kanske mest berömda hotell, La Mamounia. Om du har sett Netflix succén ”Inventing Anna” så var det på just detta lyxhotell som delar av serien utspelade sig och det var även här som Anna försökte smita från den gigantiska hotellnotan efter att ha festat och ätit under flera dagars vistelse. 

  

Som historienörd är detta 100 år gamla hotell, det bästa av två världar. La Mamounia bär på en historia av vad Marocko hade för roll under andra världskriget och det var även här som president Winston Churchill valde att bo när han besökte Marrakech. 

Så vad passar väl bättre än att just på detta anrika hotell, som dessutom firar 100-års jubileum i år, avnjuta ett klassiskt marockanskt te med mynta och honung. 

  

Jag valde att sitta i den tidstypiska marockanska restaurangen Le Marocain, där det även serveras kulinariska festmåltider a la Marockan style. Efter teet blev det även en middag. Som alltid på fina lyxrestauranger började måltiden med en mintdoftande våt handduk för händerna, innan rätter med smaksättning av saffran, ingefära och kanel, arganolja och till och med Amarettolikör serverades av kypare med vita skjortor och svart fluga. Självklart har ett lyxhotell av rang även sin egen champagne, i samarbete med champagnehuset Tattinger. 

Avslutning på en fantastisk kväll är alltid som bäst i en vacker hotellbar, och det har så klart La Mamounia flera av. Jag valde mellan Le Club och Le Churchill, och valet föll på den sistnämnda som har fått sitt namn efter den frekvente besökaren Winston Churchill. 

  

3. Skrubba dig på en Hamam 

  

Selman Marrakech 

Selman Marrakech är ett av världens mest grandiosa hotell och hotellområdet är spridd över 15 tunnland vid foten av Atlasbergen. Detta makalöst vackra hotell erbjuder en grön oas där kungliga arabhästar och vackra fullblod strövar omkring på ägorna. Lite kul att nämna är att Madonna firade sin 60-årsdag just här. Personalen på Selman berättar stolt hur de dukade upp ett gigantiskt långbord mitt inne i det vackra rödmålade stallet och att hästarna stod kvar i sina bås under hela festmåltiden för att göra upplevelsen unik. 

Även trädgårdsområdet är enastående på Selman Marrakech. Både inom- och utomhus finne det flera olika pooler, fontäner och springbrunnar kantade av vacker trädgårdsgrönska. Trädgården är för araberna en metafor för paradiset och en symbol för kärlek. Även vatten i alla dess former är viktigt. Edens lustgård beskrivs i Koranen som en otroligt vacker trädgård som är rik på blommor och frukter, men även av svalkande skugga. ”De gudstrogna ska i dessa trädgårdar glädjas i evighet”. 

  

På ett ikoniskt hotell som Selman Marrakech finns så klart även ett Spa av rang. Här hittar du det Schweiziska lyxconceptet Espace Vitalité Chenot, som enbart finns på ett fåtal utvalda ställen i världen. Espace Vitalité Chenot har sju behandlingsrum, fyra behandlings- och hydrotherapy rum, en jetmassage pool, en inomhuspool och ett mycket stort hamam i vackert dekorerar mosaik. Chenot är en föregångare inom hälsa och har i nästan 50 år har specialiserat sig på att integrera hälsa i friskvård och utveckla individuella friskvårdsprogram, behandlingar, kosmetiska produkter och kosttillskott för ett mer välbalanserat liv.