Strövtåg i Side

Gud skrattar när man gör planer, sägs det. Vår spontana sista-minuten-resa börjar med grusade planer. Väckarklockan ringer 03.30 och Arlanda Express första avgång hinner vi med efter en flämtande spurt. När vi når incheckningen får jag veta att mitt pass inte gäller för inresa till Turkiet. (Passet ska ha en giltighetstid på minst 150 dagar vid inresa i Turkiet och kkortare giltighetstid resulterar i nekat inträde i landet). 
Tillsammans med fyra andra hålögda höstlovsfirare hänvisas vi till passpolisen en taxiresa bort. Jag smsar min resesäljare på Air Tours som märkligt nog svarar fem på morgonen och försöker hjälpa oss.

Där huttrar vi sen i snålblåsten 05.30 i väntan på att poliskontoret ska öppna en timme senare. Rutinerad resenär som jag är har jag klätt mig lätt och ledigt i klänning och solglasögon för att landa i soliga +28 C. Det börjar duggregna när en svart skåpbil, likt de vi ser i skräckfilmer, kör in på parkeringen. Jag går jag fram och frågar föraren om vi möjligtvis kan värma oss i bilen tills polisstationen öppnar. För ett temporärt rosa pass skakar jag fram en tusenlapp för att sedan köpa ny biljett att uppvisa för polisen. Det som skulle ha blivit en busbillig resa blir ett svindyrt äventyr och vi har åtta timmar att slå ihjäl på Arlanda. Vi drar till Clarion Hotel, äter hotellfrukost, somnar i bastun och vaknar när vi tar ett dopp i utomhuspoolen innan vi är redo att försöka resa igen.

Vi landar vid midnatt efter en mellanlandning i Istanbul. Värre saker har drabbat mänskligheten tänker jag under transfern till vårt hotell. Den pittoreska staden på en halvö i Medelhavet mellan Alanya och Antalya har utvecklats till en fin turistort. Intagande hotellkomplex med avgränsande parasoller och solstolar i olika färger löper sida vid sida. Även om alla stora svenska charterarrangörer anordnar resor till Side är svenskar i minoritet. De flesta turkarna tilltalar oss på tyska eftersom halva Tyskland verkar vallfärda till Side.

På Miramare Beach Hotel där vi bor strax utanför Side bjuds det på dignande bufféer. Här finns dygnet runt service för morgonpigga resenär som serveras kaffe och croissant i gryningen innan frukostbuffén slagit upp sina dörrar. Dagens höjdpunkt är att vi vid alla måltider, serveras den nyttigaste, mest mytomspunna och svårskalade frukten- granatäpple. Här finns världens alla smaksensationer som kan få kräsna barn att äta mängder från grillavdelningen, sushibaren, kinesiska grytor och fantastiska turkiska grönsaksgrytor med auberginer som smälter i munnen. Vin och öl ingår och jag noterar tre tyska glitterklädda damer, fullt sminkade redan till frukosten, spenderar dagarna drickandes vin och rökandes innan de besöker ångbastun för att svettas ut toxinerna. Hotellen erbjuder aktiviteter vid pool och strand och vi spelar beachvolley med män som spelar som om det vore VM-kval och bara passar bollen till varandra. När dottern och jag missar en serv suckar de men skrattar när deras bollar hamnar i havet. Allt blir lite lättare när österrikisk-kanadensisk-slovenska Sasha dyker upp med sina slangar på magen rökandes cigaretter på volleybollplanen.

Det är första gången jag besöker Turkiet som mitt hemland har en traumatisk relation till.
Mina grekiska förfäder tillhörde minoriteten pontier som levde längs kusten innan de fördrevs därifrån. Kanske är det därför allt känns bekant – smaker, dofter, ljud. När jag inför resan läser in mig på Side ser jag att Apollon Templet ligger där och blir lite rörd över att jag även i Aten bor granne med templet till solgudens, mystikens och musikens gud. Faktum är att Side grundades av Eoliska greker under antiken.

Vår researrangör Air Tours erbjuder ett Hamam-paket som vi inte kan motstå då det är prisvänligare än hotell-spaets och känns mer autentiskt. Vi blir hämtade på hotellet i en minibuss. Byter om till badkläder och sveper in oss i sarong innan en man med mustasch guidar oss genom torrbastu, ångbastu, saltkammare och kallbad. Slutligen placeras vi i det innersta, heliga templet med kolonner och välvda tak. Som offerlamm ligger vi sen på en marmorbänk där en man med hårig ölmage och hårda händer tvagar och skrubbar oss rena och silkeslena medan min tonåring skrattar så hon kiknar.

Han tömmer kärl med varmt vatten över oss för att skölja bort löddret innan vi får en tiominuters ljuvlig oljemassage av en georgisk kvinna som kallar oss baby. You like baby? Turn around baby. Efter hammamen går vi raka spåret till en dammig shoppinggata för att inhandla badtofflor. En ljus kille med turkiska flaggan tatuerad på halsen frågar var vi kommer ifrån. Vi säger Sverige och han tittar tvivlande. Vi säger Grekland när han lyser upp och berättar att hans far kommer från Kreta. ”Men säg inte att ni är greker här nu när det är så spänt mellan våra länder. Och handla inte innan ni jämfört priserna och prutat ner till halva priset” säger han och vi tackar för hans omtanke och byter tvärt etnicitet. Hädanefter är vi från Italien.

När Air Tours ordnar jeep safari upp till bergen frågar den svårflirtade tonåringen som helst vill ligga på solstolen med mobilen vilka djur vi kommer att få se. ”Katter och höns” svarar guiden och hon blir måttligt imponerad och desto mer konfunderad när vi guidas på flamländska och holländska av en oerhört bildad kurdisk man. Räddningen blir vår helkroppstatuerade chaufför med hästsvans lätt skulle kunna kvala in som stå-upp-komiker. Hela vägen sjunger, fotograferar, filmar, dansar samtidigt som han kör och frågar hela tiden: ”Asfalt eller off-road?” Belgarna som verkar ha tröttnat på sina liv skriker: ”Off road” och jag, fegast av alla, letar förgäves efter bilbälte.

Safari-turen bjuder på vackra vyer och bergsturer och en båttur på Manavgat-floden som dopp i iskallt vatten. Den gulliga guiden ger oss två information på engelska om Alexander den Stores ockupation 333 f.KR, om slavhandeln vid hamnen under Antiken och alla grekisk-romerska tempel och amfiteatern som gör den lilla staden till ett magnifikt utomhusmuseum.

I gamla Side är det som att förflytta sig tillbaka till antiken med tempel, doriska och joniska kolonner och utgrävningar som väldigt smakfullt och sofistikerat bevarats. Det är en hisnande känsla att bokstavligt talat gå på historien som blottar sig under glasgatorna de har byggt och belyst. Föreningen mellan forntid och samtid och promenaderna på de idylliska kullerstensgatorna är en höjdpunkt man inte får gå miste om. I gamla Side finns även lite finare och dyrare shoppingbutiker med exklusiva kopior som överträffar originalen, enligt säljarna. Basarerna och marknaden är värda ett besök men bäst är parfymörerna som blandar dina favoritdofter buteljerade i orientaliskt utsmyckade flaskor. Min resväska doftar av oud och sandelträ vid hemkomsten.

Utanför vårt hotell finns en uppsjö av olika välgörande och billiga behandlingar – från hår- till kroppsvård och massage för ett par hundringar.

Vattnet är barnvänligt långgrunt, stranden så bred att hela Frankfurt får plats och sandslott och konstverk med alltför kort livstid kröner strandpromenaderna.
Vi reser hem smidigt med charterflyget med övervikt efter alla kulinariska upplevelser och en insikt rikare – du kan aldrig kolla ditt pass och din destinations inreseregler för många gånger. Det får bli min nya tvångstanke. Turkiet gav mersmak så nästa gång besöker vi Istanbul och Bodrum.

Populära sevärdheter i Side:

Amfiteatern innan man kommer in till Side via huvudgatan

Apollons tempel vid hamnen

Side arkeologiska museum

Gamla stan i Antika side

Manavgat – staden som ligger cirka 10 minuter från Side.

Manavgat vattenfallet som är cirka 5 meter högt – cirka 20 minuter från Side till vattenfallet.

Alanya ligger cirka en timme från Side med enormt mycket sevärdheter.

Alanya slott – Alanya Kalesi – med en fantastisk mur som är löper 6,5 km är en av de mest besökta platserna i Alanya. Slottet ligger på en halvö och separerar den fina Kleopatra stranden på västra sidan och Keykubat stranden på östra sidan. Längst upp på halvön på cirka 250 meter över havet bjuds man på en magisk panoramautsikt över Medelhavet. Ta linbanan upp och njut av solnedgången.

Damlataş grotta – Damlataş Mağarası. I närheten av linbanan finns en liten droppstensgrotta som är den första grottan i Turkiet som öppnade för turism.

Dim cave – Dim Mağarası – en stor fantastisk droppstensgrotta som ligger cirka en halvtimmes bilfärd från Alanya. Grottan har en total längd på 320 meter och höjd och bred är 15 meter respektive 10 meter. Ibland sitter en man här och spelar flöjt vars toner ekar i grottan.

Röda tornet – Kızılkule – byggdes på 1200-talet för att skydda hamnen, skeppsvarvet och Alanyas slott mot attacker från havet.

Annat populärt i Alanya:

• Basarområdet
• Hamnen med alla piratbåtar
• Frukt- och grönt marknader
• Nallehotellet (ett hotell som smyckat sin trädgård och fasad med nallebjörnar)

Text och foto: Alexandra Pascalidou