Populär skidort i Österrike får hållbarhetsscertifikat

Foto: Wagrain-Kleinarl Tourismus

I år kan skidentusiastiska svenskar åka på en hållbar vintersemester till österrikiska SalzburgerLand. Den populära skidorten Wagrain-Kleinarl har fått toppbetyg i mer än 100 kriterier och kan nu kalla sig ett hållbart resmål. Väljer du att resa med Snälltåget kan du dessutom göra din resa hållbar – från början till slut, med den direkta tågförbindelsen mellan Sverige och Österrike.

Wagrain-Kleinarl är en välkänd skiddestination bland de svenskar som reser till Österrike varje vinter för att njuta av den svårslagna skidåkningen i Alperna. Och nu finns det ännu fler skäl att välja Wagrain-Kleinarl för den årliga skidsemestern. Området har nämligen certifierats som ett hållbart resmål av Green Destination Certification Program för sina insatser inom hållbarhet.

Wagrain-Kleinarl tilldelas certifikatet ”Green Destination” efter att skidorten fått höga poäng för deras arbete i över 100 kriterier inom hållbarhet, social ekonomi och kultur. På grund av de höga poängen erkänns certifieringen även av Global Sustainable Tourism Council.

Hållbarhet är en viktig aspekt för alla våra regioner här i SalzburgerLand. De flesta av våra aktiviteter äger rum i naturen, och om vi fortsatt ska kunna nyttja naturen är det viktigt att vi värnar om den. Därför är vi också oerhört stolta när våra regioner utmärker sig inom hållbarhet – som Wagrain med sin nya status som ett hållbart resmål och Zell am See-Kaprun, som med sitt fokus på att minimera semesterns koldioxidavtryck, kan kalla sig en KEM-region (Climate & Energy Model Region).”, säger Yvonne Rosenstatter, chef för marknadsförvaltningen på SalzburgerLand Tourismus.

Hållbar skidsemester från början till slut med Snälltåget

Med Snälltågets direktförbindelse från Sverige till de österrikiska Alperna är det enkelt att även göra resan ner till SalzburgerLands skidorter hållbar. Snälltåget drivs av vatten-, vind- och solenergi, och en resa från Malmö till Salzburgerland släpper endast ut cirka 1,2 kg koldioxid per person. Som jämförelse kan nämnas att en flygresa från Köpenhamns flygplats släpper ut cirka 267 kg, medan en resa i en bensindriven Volvo släpper ut cirka 128 kg.

I Sverige kan du hoppa på nattåget i Malmö och på mindre än 20 timmar nå fram till de vackra snötäckta Alperna. Snälltåget har totalt fem hållplatser i SalzburgerLand, bland annat i centrum av det populära skidområdet Zell am See-Kaprun och i centrum av det mysiga skidområdet St. Johann i Salzburg, men du kan också enkelt ta dig vidare med pendeltåget till andra populära skiddestinationer som Skicirkus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Obertauern och Wagrain. Snälltåget trafikerar sträckan från slutet av december till mitten av mars.