Personlig träning med Peter Carlsson

Träning för mig är gemenskap och glädje men även kvalitetstid och ett sätt att hämta energi på och att var i nuet. Den kan också betyda lärdom, livsstil samt ett roligt sätt att tävla mot sig själv. Jag tror starkt på att fysisk träning påverkar dig positivt i livet.  
Jag träffar Peter Carlsson, grundaren av Levels vid Gröndal och även min egen PT som motiverar och pushar mig för att nå mina mål som känns alldeles för höga – allt är möjligt säger Peter så länge viljan finns.  

Men hur får man ihop livet för att hinna ta sig tid med träningen och inte bara skjuta upp det hela tiden?  
En kund till mig som heter Jimmy hade tränat för mig i några år och hade tröttnat på sitt jobb och kändes ”låg” på träningen.  Jag frågade honom vad han skulle vilja göra om han fick välja fritt utan att fundera på omständigheter och konsekvenser.
Han förklarade att han önskade att han kunde jobba med det jag gör. Eftersom han var en ung man utan familj och utan allt för mycket som höll i honom så gav jag honom rådet att söka en utbildning jag hört om som skulle vara bra.  I Australien. Han hade såklart några invändningar och funderingar.
– mitt jobb då? sa han.
– jobbet kan du söka tjänstledigt från ett år och är Australien inget för dig så kan du alltid komma tillbaka till om det kniper, sa jag. 

Jimmy var tyst under resten av träningen. En vecka senare hade han anmält sig. Att flytta till andra sidan jorden är ett stort steg. Alla steg i livet behöver inte vara av den storleken. Men all förändring är smärtsam. Och det går inte att simma på bryggan. Du måste vara i vattnet för att simma. Ibland måste vi hoppa för att få det vi önskar mest. 

Under min karriär som personlig tränare har jag mött massor med helt underbara människor och jobbat tillsammans mot deras mål och drömmar. Det är en spännande process att få privilegiet att vara med om. Att få chansen att se deras förändring över veckorna och ibland till och med år. Inte bara den fysiska förändringen utan även den mentala förändring som sker. Ett ökat självförtroende kan ge oanade konsekvenser till exempel när en klient kom hem skinande glad från semestern och hade vågat säga till när en man som försökte tränga sig före på vägen av planet. ”Jag har tränat med en PT!!” hade hon sagt rakt i ansiktet på honom. Behöver jag säga att hon gick av planet före mannen?  

Att nå framgång kräver mentala strategier och knep i vardagen för att lyckas. För din framgång är alltid under attack från dig själv och från andra som ofta i välmening försöker begränsa dig. Förändring är alltid smärtsamt, även för personer runt dig. Det är väldigt bekvämt om vår vardag inte ändras för mycket, för fort och det inkluderar dig och personer runt dig. Det finns människor i din närhet som ofta men inte alltid av omtanke vill stoppa din utveckling mot ditt mål för att det gör ont att deras vardag ändras och kräver nya förhållningssätt till dig. Dessutom så samma sekund du börjar lyckas blir du ett vittnesmål, om att det går att ändras och det gör dig till ett bevis på att dem inte gör jobbet. Det är bekvämt om personer i vår närhet inte ändras, att dom stannar där de är, i bekvämlighets zonen. Detta är inte den enda utmaningen vi har när vi jobbar för att lyckas med ett projekt. 

Tre utmaningar när vi jobbar för att lyckas: 

  1. Bekvämlighets zonen.   

Jag vill ha det lätta sättet, sa hon. Ja och vem vill inte ha det? Hade ett prat med en klient som fått ett kostschema som hon upplevde som utmanande. När samtalet rullade på blev det mer och mer uppenbart att klienten inte ens läst igenom kostschemat. När förslagen på andra dieter och lätta sätt haglade så blev jag påmind om att all förändring är smärtsam. Även när du väldigt gärna vill ha resultaten. 

Vi har det som vi har det för att vi gjort som vi gjort. Du kan antingen ha det bekvämt eller utvecklas. Klyschorna och sloganens är många och vi har alla hört dom förr. Anledningen är troligen att det göms en sanning i dem. Ofta finns det en tendens till att lägga mer engagemang på att leta efter lätta sätt, byta diet eller träningssätt än att faktiskt göra något som tar dig lite närmare ditt mål. Att lägga den energin på en promenad eller planera din mat är att fokusera på rätt saker. 

  1. Inlärd hjälplöshet.   

Inlärd hjälplöshet innebär en uppsättning ursäkter vi använder oss av för att förklara en fullt förändringsbar situation omöjlig att förändra på ett logiskt sätt. Här kommer några av de vanligaste förekommande förklaringarna.  

Jag har inte tid.
Det är 168h på en vecka. Alla har 24h/dygn att disponera. Så uttrycket att vi inte har tid är rakt av fel. Alla har samma mängd tid. När vi inser det blir det en ren prioriteringsfråga. Att inte ha tid är en ren illusion och ett mentalt spöke. Tiden finns och vi har alla lika mycket av den.  

Hur investerar du din vecka?  

Här kan du räkna din veckobudget av tid.  

Starta med 168h och dra av de uppskattade antal timmar du lägg på varje moment 

Totalt antal timmar per vecka 168h  

 168h per vecka 
– arbete  
– sömn  
– städ och tvätt  
– träning  
– resor till och från arbete  
-laga mat     
– annat     
Totalt kvar  

Jag ska bli lite vältränad först. Sen ska jag börja på gymmet, med den där sporten, PT:n osv. 
Det här är ett sätt att skjuta upp din start och på så sätt lätta det egna samvetet. Du är ju trots allt på gång… Du vet bara inte exakt när.   

Hur stor är sannolikheten att du kommer att starta när du tillåter dig att ha ett odefinierat datum och odefinierat mål?  

Så var ärlig mot dig själv.  

Och sätt ett datum, sätt ett mål. Gärna ett lätt mål att uppnå. 

Tex datum X ska jag gå i 10min i ett sträck.    

Jag har inte råd.  

Om du är boende i en stad idag så har nästan alla städer anlagda utegym. Det kostar kostar noll kronor att träna där. Samma sak med backträning, armhävningar och upphopp. Men skulle du nu välja att lägga pengar på ett gymkort så kostar ett gymkort idag ca 500kr/månad. Vilket är nästan gratis. 17kr/dag. På din hälsa. Handen på hjärtat: Vad lägger du på alkohol, spel, tobak, godis, kläder och skor du inte använder och snabbmat? De är alltihop saker som motverkar din fysiska hälsa, psykiska hälsa och din ekonomiska hälsa. I snitt lägger svenskar 36000kr/person och år på restaurangmat. Många gånger är det mat som dessutom inte är bra för vår hälsa. För 3000kr/månad får du troligen en PT att jobba med dig 1gång/vecka. Fundera nu på: vad lägger du pengar på som motverkar dina mål? 

Jag är inte redo. 

Ok om du inte är redo nu. Så när är du redo att börja jobba för din egen hälsa? När hälsan blivit sämre? När du blivit ännu mer ur form? När du blivit sjuk? Vår tid är nu. 

Jag är för gammal/fel ålder.

Alla kan göra en förändring till det bättre oavsett ålder. Om du verkligen vill göra en   förändring finns det ingen övre eller under gräns som hindrar dig från att börja göra små förändringar i rätt riktning. Och kom ihåg att små i hållande förändringar över tid ger stora resultat.  

  1. Leta genvägar.      

Vi lägger mer tid på att leta genvägar än vi lägger tid och energi på att lösa problemet. Som exempel: du jobba med din vikt. Kapa några kilon. Så du funderar över vilken diet som är snabbast. Det är såklart helt mänskligt att försöka hitta den bästa vägen. Den som ger mest effekt på minsta möjliga ansträngning. Men att spendera tid på att surfa efter dieten, online kursen eller nästa bantningspiller i stället för att vara ute och gå (lyssnades på en pod om hälsa, mat och träning) eller lägga tiden på att laga nyttig mat är inte optimalt. Vi vinner tid, energi och effektivitet när vi lägger fokus på att starta processen i stället för att fundera över hur vi startar processen. Testa att börja med en kort promenad eller några knäböj i vardagsrummet.