Förstärk din personlighet med doft 

Med rätt val av parfym kan du enkelt förstärka din personlighet eller stil.  
Doft- och skönhetsexperten Alexander Catalan har 15 års erfarenhet av dofter och skolar oss i dofternas förtrollade värld. 
 
– Doften du väljer att bära hjälper dig att framstå på sättet du önskar. Samma mönster ger samma resultat i livet, du måste våga bryta mönster för att nå nya resultat. En del bär sin signaturdoft hela livet, medan andra föredrar en doftgarderob full av nya möjligheter. För att få nya resultat måste du våga chansa och välja en ny doft, säger Alexander Catalan. 

En människa tar i snitt 20 000 andetag varje dag vilket ger doftämnen 20 000 dagliga möjligheter att ta sig in näsan och påverka oss både psykiskt och fysiskt. Närmare 75 procent av människans alla känslor genereras nämligen av dofter.  

Hjärnans luktcentrum sitter några centimeter in i hjärnan, snett bakom ögonvrån. Rent fysiskt ligger näsan och hjärnans luktcentrum relativt nära varandra i området Hippo campus. 

Hippo campus är det område i hjärnan som styr inlagring och framplockning av personliga minnen vi samlar på oss under livets gång. Dofter och parfymer har förmågan att väcka mycket levande minnen och doftaktiverade minnen ger oss en påtaglig känsla av att färdas långt tillbaka i tiden. Dessa minnen tar oss ofta till tidig barndom på ett sätt som andra minnesledtrådar inte förmår och doftminnen är ofta känslomässigt laddade.  

Våra tidigare erfarenheter av en doft framkallar alltså olika känslolägen i kroppen. Exempel på associationer av dofter och känslor kan vara något så enkelt som att en parfym påminner dig om någon du spenderat mycket tid med, som till exempel en partner eller en familjemedlem.   

Oavsett om du väljer att bära en ”Eau de Cologne, ”Eau de Parfum” eller ”Eau de Toilette” eller någon annan slags doft så kommer det att tillföra mycket för dig och din omgivning. Doften har en förmåga att utvecklas annorlunda på dig och på mig. Vi lever på olika sätt och vi har olika PH-värden och till det vår egendoft som i slutändan avgör hur doften du väljer att bära kommer att utvecklas på dig efter att den landat på din hud. Så oavsett om din vän väljer att köpa samma doft som du, så kommer den bli annorlunda på dig. 

Felet många gör vid köp av doft är att man inte låter doften få sitta tillräckligt länge innan man tar ett beslut. Det tar cirka en timme för doften att utvecklas, ibland längre. Får du hjälp av en expedit som är kunnig inom doft så kommer hen be dig ta på dig doften och komma tillbaka efter ett tag så att den har hunnit sätta sig. 

Doften måste gå igenom ”en egen resa” innan den är i sin fulla potential. Parfymer är uppbyggda av flera olika molekyler som skapar en karaktäristisk doft. För att enklare förstå doften delas den in i tre delar som representerar hur doften kommer att bete sig. I parfymvärlden är det känt som doftpyramiden. Det första vi känner är topnoten av doften som ofta består av lättare noter som till exempel bergamott, citron, apelsin, ingefära, mynta eller salvia. Under 5-20 minuter känner vi dessa lättare ingredienser som snart lämnar plats åt hjärtnoten. 

I hjärtat av parfymen hittar vi ofta blommigt och fruktigt. Typiska hjärtnoter är ros, jasmin, fresia, citrongräs, plommon, geranium, koriander eller kardemumma. De tar över efter toppnoterna och hjälper även till att ta vara på toppnoterna. Inte nog med det, man vill också att hjärtnoterna i en doft ska förbereda de kommande på basnoterna som jag anser vara de viktigaste i doftnoterna – utan en bra grund faller allt. 

Basnoterna kommer i slutänden fixera doften och avgöra hur doften blir på dig. Doften försätter att utvecklas men har ändå nått en punkt där du kan avgöra om den är bra på dig eller inte. Får du komplimanger eller om folk stoppar dig på gatan så har du garanterat hittat en doft som kommer att väcka många möjligheter i ditt liv. Doftnoter vi hittar i basen är exempelvis vanilj, tonkaböna, cederträ, sandelträ, mysk, patchouli eller ambra. Nu är det bara njuta av doften och låta den ta fram dina bästa sidor. 

Bygg upp den ultimata doftgarderoben 
En doftgarderob är en samling av ett flertal olika parfymer, helst en generös och varierande samling som passar för olika tillfällen. När du går till jobbet är du en helt annan karaktär än när du ska ut på en middag med vänner på kvällen. Du har säkert bytt till ett mer formellt val av kläder och till och med putsat upp dina skor och kanske valt en färgglad skjorta som passar dina nyköpta strumpor. 

Precis som med våra kläder och accessoarer kan du variera dina val av parfym. 

Det är inte svårt att förstå att olika kläder går ihop med varandra, allt från olika accessoarer till skiftande väder, dagar, personligheter och humör. Precis på samma sätt kan olika parfymer passa vid olika tillfällen, situationer och årstider. Använder du parfymen på rätt sätt kan det bli som en extra förlängning av din personlighet som tar fram dina bästa sidor, vilket i sig blir som pricken över i:et över hela looken.  

En viss doft kanske ger dig mer självförtroende och pondus eller få dig att känna dig extra snygg, medan en annan får dig att känna dig lugn eller trygg och självsäker. Vill du göra det lite extra roligt, spännande och personligt är det även möjligt att kombinera vissa dofter med varandra. Men för att du ska kunna anpassa ditt val av parfym och få denna förstärkta effekt krävs det att du har ett antal varierande varianter att välja mellan och det kallas ”layering.” 

En doftgarderob består oftast av en vardagsdoft, en kvällsdoft, en signaturdoft, en jobbdoft och till sist en partydoft som får alla som möter dig att falla som käglor. Här har du en bra början på en doftgarderob som kommer få dig att våga testa dig fram, låta fantasin flöda och till och med få nya komplimanger av människor som du aldrig hade stött på om du burit den doften. Nya dofter ger nya möjligheter och attraherar in nyheter i ditt liv.  
 

Skapa en signaturdoft med layering 

Att kombinera två eller flera dofter ligger helt rätt i tiden. Traditionellt innebär layering att använda en matchande kroppslotion tillsammans med sin signaturdoft. Doften sitter bättre, varar längre och upplevs som djupare. Doften måste ha värme och fukt för att binda sig och sitter då längre på huden. Med den nyare sortens layering, där två eller flera dofter blandas är något som vi kommer se mycket mera av 2023.  


 
Men kan man blanda alla olika dofter? Vissa dofter gör sig bättre i sina egna kompositioner där övergångar mellan noter har noggrant komposition för att få en perfekt doftupplevelse men det finns inget som egentligen är rätt eller fel. Våga testa dig fram och låt fantasin flöda. 

Ett tips är att försöka hitta några element som knyter dofterna samman. Kanske finns det en blomma i båda dofterna som ger dem en länk. Kanske är det basen som förstärker varandra. Ett annat sätt att kombinera kan vara att ta en doft som är som en traditionell toppnot, alltså sprudlande och lätt och blanda den med en doft som är mer hjärtnot eller basnot, det vill säga kryddigare och fylligare. Tänk då på att den kryddigare doften ska appliceras först och sedan följas av den lättare. Våga testa dig fram, det finns inga fel det finns bara möjligheter. 

  

Förkortningarna EdC, EdT och andra – vad betyder de? – Vad har alkoholen för mening i parfymerna? 

Det är korrekt att alkohol är en vanlig ingrediens i parfymer. Alkohol fungerar som ett lösningsmedel som hjälper till att blanda de olika ingredienserna i parfymen, och det hjälper också till att sprida doften jämnt över huden. När alkohol appliceras på huden, avdunstar den och frigör doften från parfymen. Men det är också sant att alkoholen i parfymen kan reagera med hudens naturliga oljor och kemikalier, vilket kan leda till en unik doft på varje person. 

Det finns också andra faktorer som kan påverka hur en parfym doftar på varje person, inklusive PH-nivåer i huden och individuella skillnader i doftreceptorer. Det är därför som samma parfym kan dofta olika på olika personer. 

Således är alkoholens närvaro i parfymen viktig för att säkerställa att doften appliceras jämnt och sprids över huden, men det är också en faktor som kan bidra till att skapa en unik doft på varje person. Innehållet av doftessenser i parfymen avgör därför vilken typ av doft det är och påverkar dessutom slutpriset. 

  

Parfymer delas in i fem basgrupper 

Eau Fraîche – mindre än 3 % av doftessenser (håller max 1 tim på huden) 

Eau de Cologne (EdC) – 3-5 % av doftämnen (håller ca 1,5-3 timar på huden) 

Eau de Toilette (EdT) – upp till 8 % av doftessenser (håller ca 6-8 timar på huden) 

Eau de Parfum (EdP) – 8 till 15 % doftämnen (håller ca 8-12 timmar på huden) 

Parfum (P) – upp till 30 % av doftingredienser (håller ca 18-24 timmar på huden)