Capo Sant’ Andrea - den mest charmiga delen av Elba – Napoleons Öparadis

Elba är för de flesta känd som ön där generalen och överbefälhavaren Napoleon tillbringade ett år i exil. Med facit i hand skulle han nog ha stannat kvar på denna vackra italienska ö, känd för sitt azurblå vatten och enastående natur. Men istället återvände Napoleon till Frankrike, led ett stort nederlag vid Waterloo och sändes på nytt i exil. Denna gång till Sankta Helena, en betydligt mindre vacker ö mitt ute i Atlanten. 

Elba är den tredje största ön i Italien och den största i den toskanska skärgården, med sina dryga 90 miles i omkrets. Elba är olikt allt annat som vi idag känner som det moderna Italien. Här råder ett enastående lugn och det finns väldigt få tecken av industrisamhällets störande fabriker, elledningar, rykande skorstenar och nedsmutsade flodstränder. Här får du istället en känsla av äkthet och frihet. Om du väljer att besöka Elba under en annan period än just den turisttäta sommaren, kommer du hitta en alldeles unik plats i Italien. 

Vi tillbringade 4 dagar i detta ö-paradis och hann med att besöka både strandkantade vikar, djupa kastanjeskogar och böljande vandringsvänliga berg. Vi snorklade även i det kristallklara vattnet, provade på allehanda lokala läckerheter av färskfångad fisk, för att inte tala om det röda och torra vita vinet – självklart egenproducerat från någon av de lokala vingårdarna.  

Capo Sant’ Andrea är den mest orörda och charmiga delen av Elba och är lokalt känd som Piccola isola nell’isola. Här tittar kalkstenen fram genom den djupgröna växtligheten längs med bergssluttningen. Vi hinner urskönja en matta av olika blomster; vallmo, lavendel, viol, anemoner och röda liljor, när vi susar fram en vacker vårdag, i vår hyrbil. 

Våren är absolut den bästa tiden att upptäcka Elba, då blommar hela ön. Luften är även klarare och temperaturen inte för hög. Under sommarmånaderna ska du vara medveten om att det är varmare och fler turister. Det är främst italienarna själva som älskar sin vackra ö, men även andra naturälskande resenärer vallfärdar hit i stora horder och helt plötsligt kryllar det av människor på de annars öde stränderna och vandringslederna. 

Är du inte bilburen, kan vi varmt rekommendera landsvägscykling. De böljande bergen är perfekta för cykling och det finns flera cykeluthyrare att välja bland. Med hjälp av cykeln, lite ansträngning och en del tur, kan du hitta en alldeles egen strand. På Elba finns 70 olika stränder och Cavoli, Fetovaia, Capo Bianco, La Sorgente, Colombaia och Seccheto är några av de mest populära. 

Om du går på en utflykt, på stigarna upp mot Madonna del Monte, ska du inte bli förvånad om du ser örnar cirkulera över nästa byte, hittar spår av vildsvin som gräver efter rötter, vildfår som betar eller bär som används för att smaksätta likören du alltid serveras efter en måltid. 

Från huvudvägen leder en smal stig ner till havet och stranden i Sant’ Andrea. Här finns ett par små trestjärniga hotell, några B&B, ett par butiker, ett dykcenter, några trattorior för enklare rätter och ett par ”fine dining restauranger” med vita dukar. Vi hade en av våra luncher på II Careno, som är ett charmigt ställe precis på stranden. Det italienska köket behöver egentligen ingen närmare presentation. Pizza och kött finns att beställa på de flesta matställena, men det är främst fisk och skaldjur som finns på menyn. Elba är välkänt för sina färska fisk- och skaldjursrätter. Även den lokala ”schiaccia briaca kakan” är välkänd och värd att prova. Det är en söt focaccia, fylld med tallfrön och vinbär som smaksatts med Aleatico-vin. Vi åt flera goda middagar under våra dagar på Elba. Värda att nämna lite extra är La Nassa, Il Sottomarino och Barsatime. Förutom lunchen på II Careno, åt vi även lunch en dag på trevliga Hotel Sant Andrea. 

Capo Sant’ Andrea är ett paradis för allehanda vattenaktiviteter. Här kan du prova på sup, kajak, snorkling och dykning. Just de två sistnämnda är att rekommendera då du besöker Elba, och framför allt Capo Sant’Andrea. Elba är känt som det bästa området för dykning i hela Italien. För den erfarne dykaren finns det intressanta dyk nära klipporna som kallas ”Formiche della Zanca”, väster om Sant’Andrea. Under ett dyk är det vanligt att se både hummer, muränor och stora fiskegrodor, och med lite tur kan du även se månfisk, om du besöker Elba under sommaren. 

Om du bara ska göra en enda vandring så rekommenderar vi att du besöker den medeltida byn Marciana. Denna välbevarade by ligger på bergssluttningen 630 meter över havet, och är en labyrint av smala små gränder att utforska. Även här odlas det blommor friskt och det är främst dahlior och pelargoner som smyckar valv, trappar och portaler.  I Marciana ligger också den vackra 1600-talskyrkan San Francesco och det är här det arkeologiska museet med alla sina skatter finns. 

Ta sig hit 

Du kan nå Elba och Capo Sant’Andrea med både flyg och båt. 

Till sjöss: Det går en daglig färjetrafik till Elba från Piombino Marittaima på fastlandet. Ön har tre hamnar – Rio, Porto Azzurro och Marina Portoferraio. Färjan tar cirka 1 timme. 

Med flyg: Elba har sin egen flygplats – Marina di Campo flygplats som trafikeras främst av inrikesflyg från de största italienska flygplatserna. När du når Marina di Campo flygplats kan du hyra en bil eller taxi och köra direkt till Capo Sant’Andrea. 

Historia 

Elba har spår av mänskligt liv så långt tillbaka som på mitten av yngre stenåldern. Muséet i Marciana har några stenartefakter gjorda av dessa nomadjägare. Redan 2 000 f.Kr. var ön känd för sina naturliga metaller, och de homeriska hjältarnas vapen kan mycket väl ha tillverkats av järn från Elba.  

Modern tid 

Under de senaste århundradena var Capo Sant’Andrea till stora delar isolerad från olika dominanser; som släkten Medici, de stridslystna spanjorer och krigsherren Napoleon, och kunde på så vis upprätthålla sina traditioner av fiske och bergsliv. Det var främst den senare tidens turism som gjort denna orörda och lite hemliga del av ön känd för omvärlden. 

Av Jessica Berghult och Camilla Almqvist