Upptäck färgstarka Sri Lanka – en destination som ger minnen för livet

Sri Lanka är en ö i Indiska oceanen strax väster om Indiens sydligaste spets som bjuder på en oslagbar kombination av fantastisk natur, intressant kultur, magiska sandstränder, myllrande städer och riktigt god mat! Jag har nu varit på Sri Lanka två gånger och rest runt i stora delar av landet – men är fortfarande sugen på att resa tillbaka och uppleva mer.  

Hit kan man åka på en solsemester och bara njuta av stränderna och det kristallklara varma havet – men de flesta gör som jag även utflykter på sin semester till Sri Lanka. Här finns så mycket att se och göra – från teplantager högt uppe i bergen till stora nationalparker, vandringar i regnskog eller varför inte ta tågresan från Kandy till Nuwara Eliya – känd som en av de vackraste tågresorna man kan göra!  

Gillar du att se vilda djur i deras naturliga miljö? För att uppleva Sri Lankas unika djurliv bör du bege dig till en av landets nationalparker. Yala National Park är en av de största och ligger på den södra kusten – där det bland annat finns ett stort bestånd av leoparder som smyger runt i sitt naturliga habitat. Uppåt landet i Sigiriya finns Minneriya National Park, med hundratals elefanter som man kan komma riktigt nära.  

I Sigiriya finns även Lion Rock. Ett 200 meter högt berg som man kan bestiga via branta trappor. På toppen av detta berg hade kung Kashyapa sitt palats i slutet av 400-talet och det utgjorde på den tiden huvudstaden i Sri Lanka. Idag är det ett Unesco världsarv som många anser är ett måste att bestiga när man kommer till Sri Lanka! Bestig Lion Rock tidigt på morgonen och njut av en sagolik soluppgång! 

Sri Lankas södra kust är ett av de populäraste ställena i världen för havssköldpaddor att lägga ägg. Längs hela kusten kan man se när äggen grävs ner – och om man har tur kan man se även när de kläcks och de små sköldpaddorna kryper ut i havet. Det finns även goda chanser att se fullvuxna sköldpaddor om man snorklar eller dyker längs Sri Lankas södra kust – djurlivet under ytan här är fantastiskt. Denna del av Sri Lanka är även populär för vågsurfare – framför allt i Weligama som är en av de mest populära platserna för vågsurfing i hela Asien.  

Vill man verkligen koppla av och återhämta sig finns flera ayurveda-hotell, främst på Södra delen av ön. På dessa hotell stannar man vanligen två veckor och genom behandlingar, meditation, yoga, hälsosam mat och tillskott kan man få hjälp med hälsoproblem som stress och högt blodtryck. 

Galle Fort på Sri Lankas södra kust är ett måste att besöka när ni kommer till den södra kusten på Sri Lanka. Galle Fort är en historisk befästning i staden Galle och har en fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till den holländska kolonialtiden. Att besöka Galle Fort är som att ta en resa tillbaka i tiden. Fortets smala gränder och byggnader i kolonial stil ger en känsla av att vara i en annan värld. Fortet är omgivet av en stadsmur med havet på ena sidan och floden på den andra sidan. 

Maten i Sri Lanka är framför allt curries i olika former. En rad olika kryddiga smårätter med kött, fisk och grönsaker som serveras med ris och chutneys som man äter både till lunch och middag. Starta dagen med hoppers, tunna krispiga rispannkakor med ägg i mitten eller njut av färsk frukt som skördats dagen innan. Fräscht, färgstarkt, kryddstarkt och riktigt gott kan man sammanfatta det klassiska lankesiska köket! 

Hotell i Sri Lanka – tre av mina bästa tips 

Många av hotellen i Sri Lanka håller hög klass – både vad gäller rum, service och komfort. Här är tre exempel på hotell av olika karaktär som jag verkligen kan rekommendera. 

Jetwing Colombo Seven – lyxhotell med takpool i Colombo 

Jetwing Colombo Seven är ett lyxhotell med takpool i huvudstaden Colombo – mitt i staden. Elegant utan att vara snobbigt och stora fina rum. Men framför allt är utsikten och atmosfären på översta våningen är det speciella med detta hotell – där finns restaurang, bar och en härlig takpool med utsikt över det lummiga Colombo. Ett perfekt ställe att bo ett par nätter just när ni anlänt till Sri Lanka – eller en sista natt innan ni reser hem igen! 

Ayurvie Weligama – ett lyxigt ayurvedahotell vid kusten 

Ayurvie Weligama är ett lyxigt ayurvedahotell på Sri Lanka, beläget vid kusten i Weligama på södra delen av ön. Ayurveda är en traditionell medicinsk praxis från Indien, som fokuserar på att upprätthålla en balans mellan kroppen, sinnet och själen. Många västerlänningar som uppsöker en ayurvedaklinik har problem med stress, högt blodtryck eller hudsjukdomar – problem man ofta kan få hjälp med här. På detta hotell kan man mellan sina behandlingar njuta av en fantastisk utsikt över havet från den stora poolen, eller gå nedför en trappa till en vacker sandstrand. Stora fina rum med balkong och en riktigt bra, nyttig, restaurang! 

Jetwing Safari Camp Yala – lyxigt boutiquhotell i Sri Lanka med egna villor 

Jetwing Safari Camp Yala ligger i utkanten av Yala National Park, precis vid havet. Det skapades först som ett glamping-concept med lyxiga tält, men byggdes nyligen om till stora bungalows istället. Ett fantastiskt boende om man ska besöka Yala National Park och vill bo kvar en eller flera nätter i parken. Här får alla gäster en personlig butler och köket är förstklassigt. Man har en stor privat sandstrand och det finns dessutom en 70 meter lång pool och flera restauranger vid systerhotellet intill som man har fri tillgång till. Det optimala boendet om när man ska besöka Yala National Park. 

Ta sig runt på Sri Lanka 

Det allra vanligaste sättet att ta sig runt är att hyra en privatchaufför som man anlitar under hela vistelsen – speciellt om man ska resa runt lite i landet. Vägarna är smala och tempot är högt, så det rekommenderas inte att köra själv med hyrbil. Man kan även ta tåg vissa sträckor – eller lokalbuss om man reser med en begränsad budget! 

Flyg till Sri Lanka 

Det går ännu inga direktflyg till Sri Lanka, men med ett byte tar man sig dit från Arlanda med exempelvis Emirates, som jag flög med. Flyget tar sex timmar till Dubai och sedan är det fyra timmar från Dubai till Colombo. Det var perfekt att gå på flyget i Stockholm strax efter klockan 15, njuta av mat och underhållning ombord och sedan vara framme i Dubai klockan 23 lokal tid. Med lite väntan på nästa flyg – och ytterligare 1,5 timmars tidsskillnad från Dubai – är man sedan framme i Sri Lanka tidigt nästa morgon. För att resa så bekvämt som möjligt – glöm inte att ta med egna brusreducerande hörlurar, vattenflaska att fylla på efter säkerhetskontrollen – man ska dricka mer vatten än man tror när man flyger. Samt öronproppar och ögonmask om ni vill försöka sova på planet! 

Flyget hem från Sri Lanka är inte lika smidigt, då de ofta går mitt i natten – om man inte vill ha en lång väntan på nästa flyg hem i Dubai. Har du möjlighet så är detta ett utmärkt tillfälle att unna er en uppgradering till Business på resan hem – eller passa på att stanna en extra natt i Dubai och göra något kul av tiden istället för att vänta på flygplatsen. Ett tredje alternativ är att ta ett tidigare flyg från Colombo och sedan lösa entré till Emirates Business Lounge i Dubai (125 USD). Då kan ni enkelt spendera en heldag med att botanisera i de olika restaurangerna, deras fina champagnebar eller ta en tupplur i dagbäddarna – allt ingår. 


Av Christian Muda som driver matochresebloggen.se och resepodden Drömresepodden.