Turkiska Rivieran

Du kanske inte har tänkt på att Turkiet faktiskt har en riviera, men hela vägen från Mersin till Fethiye erbjuds besökare allt från pittoreska fiskebyar till dynamiska städer och ett brett utbud av upplevelser och sevärdheter. Vi besökte några av dessa ställen. 

Vid ankomst till Antalya airport blir vi upphämtade av vår chaufför som ska ta oss längs den turkiska rivieran, vår första destination är Kaş som ligger cirka 4 timmars bilresa från flygplatsen. På vägen stannar vi vid den kända floden Dimçay, här ligger restaurangerna som ett pärlband längs och på floden. Är du i krokarna så kan vi starkt rekommendera ett stopp här, fantastiskt god mat och mysig miljö. 

Kaş 
Det finns många anledningar till att Kaş tillhör favoriterna för skandinaviska turister. Här kan du koppla av på en av många lyxiga beach clubs, paddla kanot i kristallklart vatten eller ta en båttur. Kaş klassas även som en av Turkiets bästa dykplatser och i det orörda vattenlandskapet kan besökare möta både havssköldpaddor och en mängd olika fiskarter. Vi tog självklart tillfället i akt och åkte ut på en av dykbåtarna där vi fick göra ett prova på dyk med egen instruktör. Mycket spännande och det gav mersmak, det här vill vi göra igen. Ett sjunket skepp och en undervattensravin hör också till sevärda upplevelser under ytan. 

Kekova  

Dagen efter var det dags för båttur igen, denna gång för att se Kekova. Den lilla, steniga och avskilda ön i Antalya-provinsen som endast går att nå via båt och är därmed omgiven av otaliga vikar och bukter. Hela ön är ett naturreservat och här finns Sunken city, en hel stad som numera ligger under vatten, men kan såklart anas från ytan, en härlig båttur med bad och sevärdheter. Vill man se staden ännu närmare kan man också paddla över den med kajak. 

Vidare till Antalya 
Antalya har länge rankats som en av de mest populära semesterdestinationerna – inte bara i Turkiet utan över hela världen. Belägen mellan Medelhavet och Taurusbergen, erbjuder staden ett vackert naturlandskap och ett brett utbud av aktiviteter under dagarna och ett dynamiskt nattliv under de ljumma kvällarna. Till Antalya kan du ta dig med direktflyg nästintill året om från samtliga skandinaviska länder och semestersäsongen sträcker sig ända till mitten av november. För gäster som eftersträvar lite svalare temperaturer och mindre turism är höstmånaderna optimala.  

Ruin Adalia Hotel i Gamla stan 
Vi checkade in på det vackra hotellet som tog hela 17 år att bygga då man upptäckte att det fanns arkeologiska fynd precis där man skulle bygga det. Bygget stoppades och man grävde ut och bevarade detta som ett museum som nu finns beläget under hotellet. Man kan dels gå ner och titta närmare på fynden, dels se det ovanifrån via upplysta glaspartier i marken. Hotellet har totalt 26 smakfullt inredda rum och en pool på gården där man också har restaurang. Ett hotell som vi verkligen rekommenderar, det är vackert och ligger väldigt bra till för att upptäcka omgivningarna. 

En lagom promenad från hotellet finns havet med strandpromenad samt en mindre hamn med båtar som kan ta dig ut på olika båtutflykter. Här i Antalya har du både stad med shopping, kultur och havet nära. Om du är en foodie och uppskattar finedining så kan vi rekommendera Seraser Restaurant. Ligger en kort promenad från hotellet, en oas på en innergård som är medelhavsinspirerad med växter och belysning som verkligen gör det mysigt och inbjudande. Härlig meny, bra service och för att inte tala om den goda maten. 

Tips för golfaren 
Endast 20 minuters bilfärd från Antalya ligger Belek som är ett populärt resmål för såväl lokala som internationella golfare. Här finner du banor designade av världsberömda golfare, lyxiga hotell och exklusiva resorter. Det finns inte mindre än 15 golfbanor som är öppna hela hösten och vintern. Dessutom erbjuder några av banorna nattgolf för den som är ute efter en unik golfupplevelse.  

Kort och gott, Turkiet har något för alla oavsett om du är en foodie, dykare, soldyrkare eller vill shoppa.