Res med Stena Line till en av världens främsta destinationer 2023

TIME Magazine utsåg nyligen danska Århus till en av världens 50 främsta destinationer att besöka i 2023. I sin kvalificering har de tagit hänsyn till att dagens resenärer ställer allt högre krav på nya, unika upplevelser där hållbarhet och autenticitet spelar en betydande roll. Med Stena Lines färjelinje Halmstad- Grenå, kan du resa till kulturmeckat Århus på bara några timmar.

Tidigare i år utsåg TIME Magazine den danska kultur- och designstaden Århus till en av världens 50 främsta destinationer 2023. Listan tar avstamp i de nya resmönster som vuxit fram de senaste åren, där resenärer söker nya och unika upplevelser och där det allt oftare ställs höga krav på hållbarhet och autenticitet.

Århus, som tidigare även utnämnts till ett av världens hetaste resmål av New York Times, är en dold pärla för många svenskar. Här finns en pittoresk historisk stadskärna med förstklassig shopping och ett stort nöjesutbud. Staden ligger vackert belägen vid havet och under försommaren förvandlas hamnen till en maritim fest när Århus agerar värd för Ocean Race, en av världens största internationella seglingstävlingar.

Med Stena Line kan man på ett snabbt, smidigt och trivsamt sätt resa med hela familjen, partnern eller vännerna. Packa bilen, kör ombord på Stena Nautica i Halmstad och var framme i Danmark på bara 4 timmar och 35 minuter.

Med allt från konstmuseum till gastronomiupplevelser, bjuder Århus på något för alla smaker. Det lokala köket är varje fisk- och skaldjursentusiasts dröm och på Michelinkrogen Substans serveras lokalt fångad hummer med en vacker utsikt över Århusbukten.

För den arkitekturintresserade finns här mycket att upptäcka. ARoS, vars regnbågsfärgade gångbro designad av konstnären Olafur Eliasson och som är ett välkänt landmärke i Århus, är ett av norra Europas största konstmuseer och består av hela 21 000 kvadratmeter fördelat på tio våningar. I denna kubistiska byggnad, ritad av det världsberömda arkitektkontoret Schmidt Hammer Lassen, hänger konst från den danska guldåldern och modernismen samt internationell samtidskonst. Stig sedan upp över Århus centrum på varuhuset Salling, som invigt en grön oas i form av en stadsträdgård på sin takterrass, och njut av den vidsträckta utsikten över staden.

Andra populära besöksmål som inte bör missas är Dokk1, ett av Skandinaviens största bibliotek, Moesgaard Museet, ett arkitektoniskt underverk med grästak, och Århus havsbad, världens största hamnbad bestående av flytande havsvattenbassänger och designat av Bjarke Ingels.

Bild: Niklas Nolte

Med Stena Line börjar semestern redan ombord på färjan, där passagerarna kan njuta av havsutsikten, fynda i ombordbutiken, ta en avslappnande fikapaus eller äta vällagad mat i restaurangen.